BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği yeni dönemde süren girişimcilik programlarının koçluk ve mentorluk bacaklarına yoğunlaşmayı hedefliyor. Dernek, hazırlanan sıkı eğitim programını tamamlayan kadınları iş kurma süreçlerinde daha kişiselleşmiş bu iki hizmet ile desteklemek ve iş kurma ya da büyütme konusunda ileriye doğru adım atmak üzere cesaretlendirme hedefinde.
BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Başkanı Özden Anık Tekir süren çalışmalarında derinleşmenin yanı sıra dernek tarafından oluşturulan bütünlüklü ve çok kapsamlı girişimcilik programını Anadolu’nun farklı şehirlerine götürmek üzere temaslarda bulunduklarını söylüyor. Tekir bu yöndeki çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: “İstanbul dışındaki şehirlerde de daha fazla kadın girişimciye nasıl ulaşırız, iş kurmak isteyen kadınlarla nasıl buluşuruz, bunun imkanlarını geliştiriyoruz. Çünkü amacımız sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin tamamında kadın girişimciliğini güçlendirmek. Öte yandan kadınların çalışma hayatına katılımını destekleyecek İşe 5 Adım Programından da elbette vazgeçmedik. Kadın istihdamındaki artışın kalkınma ve refahı arttırdığına olan inancımızla bu programı da güçlendirecek çalışmalar içindeyiz. 2-3 günlük girişimciliğe giriş programları tasarlıyoruz. İşbirliklerimizi geliştirmek ve güçlendirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Programımızı güncelleyerek 2020’de kadın girişimcilere ve kurumsal hayatta yer almak isteyen kadınlara destek olmaya devam edeceğiz.”
2019 yılının BizBizze’nin program ve çalışmalarını olgunlaştırdığı bir yıl olduğunu belirten Tekir, yıl boyunca 63 yeni kadın girişimcinin girişimcilik programına dahil olduğunu, çalışma hayatına katılmak ya da yeniden dönmek isteyen 31 Kadının ise İşe 5 Adım Programı’na katılarak destek aldığını söyledi. Tekir’in verdiği bilgiye göre, dernek yıl içerisinde 2 farklı dönemde 48 girişimci için mentor desteği sundu. BizBizze çatısı altında kadın girişimcilere mentor desteği vermek isteyen 110 gönüllü mentor adayı ile temas edildi. Bunlar içerisinden deneyim ve bilgisi adayların ihtiyacı ile eşleşen mentorlerle programa başlarken diğer gönüllü adaylarla da iletişim sürdürülmeye devam edildi.
BizBizze 2019’da ICF Türkiye iş birliğiyle programlarına katılan kadınlara koçluk hizmeti vermeye devam etti. 95 Kadın 4’er seanslık Koçluk hizmetinden faydalandı. Düzenlenen mevsim buluşmaları, üye buluşmaları ve panellerle girişimcilik ekosisteminde yer alan kişi ve kurumlar birbirleriyle buluşturuldu.
Doğru bir hedef ve sıkı bir planla yola çıkılmalı
2019 yılının Türkiye’nin sosyo-ekonomik koşulları içerisinde girişimci ve girişimci adayları için belirsizliklerin yüksek olduğu bir yıl olduğunu hatırlatan Tekir, bunda seçim ve yıl boyunca gündemde olan ekonomik dalgalanmaların payı olduğunu, elbette bu koşullarda da yapılacak çok şeyin olduğunu belirtti. Tekir, “Bizim gibi eko sistemde fayda yaratmaya odaklanan kurumlar da kendi çalışmalarının odaklarını bu ihtiyaca göre netleştirmeli. BizBizze olarak 2019’da girişimci adaylarına doğru bir hedef ve sıkı bir planla yola çıkmanın önemini anlattık. Girişimcilere tehdit ve fırsatları doğru analiz edip imkanları nasıl değerlendirecekleri konusunda rehber olmaya devam ettik” dedi.
Tekir son dönemde düzenledikleri etkinlikleri de bu doğrultuda planladıklarını aktardı. Sonbahara girerken 24 Eylül’de gerçekleşen üye buluşmasıyla yeni dönem için görüş alışverişinde bulunan BizBizze 2019’un son çeyreğine girerken girişimcilere yönelik bir de panel düzenledi. 16 Ekim Çarşamba günü ING Inovasyon Merkezi işbirliğiyle “2020’ye girerken girişimcilere tavsiyeler” paneli gerçekleştirildi. BizBizze Yk başkan yardımcısı Berrak Kutsoy’un moderasyonunda gerçekleşen panelde ActionCoach Türkiye kurucu ortağı Ayşegül Akşak ve HERA Kurucu Ortağı ve TRAngels üyesi Nalan Uysal konuşmacı olarak katıldı.
BizBizze 2019 Bahar dönemini temmuz ayında eğitimleri sona eren girişimcilik sınıfı ile tamamladı. Yaz boyunca iş sahibi kadınlardan oluşan bahar dönemi girişimcilerine koçluk programıyla destek sundu. Öte yandan sonbahar dönemine hazırlık için komiteleri çalışmaya devam etti. Ağustos ayı boyunca sonbahar dönemi için açtığı girişimcilik programına başvuruları kabul etti. 465 kadının başvuru yaptığı bu program kapsamında iki grup açtı. Gruplardan biri iş fikri olup iş kurmak diğeri ise bir işe sahip olup işini büyütmek isteyen kadınlara yönelikti. Başvuru değerlendirme sürecinde 68 kadınla ilk adım rehberlik görüşmesi yaparak kadın girişimcilerin kendilerine yönelik farkındalığının artmasını güçlü ve gelişime açık yanlarını keşfetmeleri için çalışma yürütüldü.
22’şer kadının yer aldığı her iki gruba ekim ayı boyunca toplam 156 saatlik eğitim verildi.
Derya İzgür – Human Art
Bilgi Üniversitesi’nde Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi eğitimini tamamladıktan güncel sanata olan eğilimi ile Platform Garanti’de (şu anki adı ile Salt) çalışmaya başlamasından 2 yıl sonra NON adlı güncel sanat galerisini kurdu. Kısa sürede uluslararası bir başarı yakalayan NON ile Frieze NY, Frieze London, Art Basel Miami ve Liste gibi dünyanın en önemli sanat fuarlarına katıldı. MoMA NY, New Museum, Centre Pompidou, Maxxi gibi dünyanın en ünlü müze ve sanat merkezleri ile sergi işbirlikleri yaptı, koleksiyonlarına işler sattı.
Gerçekleştirdiği etkinlikler Paris Review, LA Times, New York Times, New Yorker, Frieze, Art Forum gibi mecralarda yorumlandı. Wallpaper’ın 2013 yılı Istanbul insider’ı olarak şehri tanıtan yüzü oldu.
7 yıllık galericilik hayatını, geçirdiği tükenmişlik sendromu ile, 2015 yılında sonlandırdıktan sonraki iki yılını tamamen kendine ayırdı. Hayatının ve kendisinin bir üst versiyonuna ulaşmanın yollarını aradı. Bu süreçte kişisel gelişim, iş yönetimi ve liderlik, sağlıklı yaşam ve fitness, insan ilişkileri ve farklı yaşam tarzları gibi konularda dünyadaki yöntemleri araştırdı, karşılaştırdı ve kendi hayatında uyguladı. Human Art’ı bu sektörlerde gördüğü eksikliklere katkıda bulunmak için, bu yaşam tarzına katkıda bulunacak bir referans sistemi olarak kurguladı.
2017 yılından itibaren Human Art olarak Zorlu PSM’de 5000 kişi üstünde katılımcıya, farklı eğitmenler ile 100’ün üzerinde eğitim düzenledi. 2019 yılında aynı eğitimleri DasDas işbirliğinde de düzenlemeye başladı. 2018 yılında Karnaval ile Human Art podcast’leri için başlayan işbirliği 2020 yılında açılacak Radyo Human Art’a evrildi.
Human Art bir pivot ile global dönüşümün sektörü oyuncularını online ve offline olarak bir araya getirmeyi hedefliyor. Amacı Atölyeler, bireysel seanslar ve kurumsal eğitimler alanında dönüşümün yemeksepeti, airbnb’si olmak. Derya’nın BizBizze platformundaki çalışmaları bu girişimi yatırım sürecine hazırlamak yönünde oldu. BizBizze eğitmenlerinden bazıları ile eğitim sonrası da buluşarak Human Art’a özel sorularını sorup çalışabilme fırsatı yakaladı. Derya halen BizBizze koçluk programında eşleştiği Olga Gurskaya ile lider koçluğuna devam ediyor. Bu koçluğun bakış açısına ve Human Art’ın gelişimine kattıklarından memnuniyeti ile koçluğa devam etmeyi düşünüyor.
Derya ve ekibi Bizbizze ve bfit’in kurucusu Bedriye Hülya mentorluğunda Human Art kominitesini güçlendirecek stratejiler geliştiriyor, bir yandan da etkin olduğu alanlarda BizBizze mentorlarına katılmaya hazır.
Araks Tomayan MOA Design
Araks Bilgisayar Mühendisi, önce kurumsal bir firmada ardından aile şirketinde çalışmış. Geçtiğimiz yıllarda emekli olmuş. 2017 yılında emekli olduktan sonra kendi işini kurma fikri kafasında oluşmaya başlamış. İş fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor: “Sevdiklerime kendilerini özel hissettirecek hediyeler almak ve mutlu etmek benim için çok önemli. Ancak piyasadaki ürünlerin çoğu birbirine benzer ve genelde Çin menşeili, farklı olanlar ise çok pahalı olunca neden ben bir şeyler yapmıyorum deyip geçtiğimiz 2017’de geleneksel yöntemlerle ülkemizde üretilmiş peştemaller üzerine çizimler yapmaya başladım. Bir süre sonra da aynı desende çizdiğim çantalarıyla takım haline getirerek özgün, kişiye özel, fonksiyonel, kaliteli, uygun fiyatlı ve doğal dokulu ürünler hazırlayıp instagram üzerinden satışına başladım.” Araks bu fikirle çıktığı yolda Moa adını verdiği markasını yaratmış. Moa ile elde çizilip boyanmış peştemal, çanta, masa örtüsü, runner, yastık gibi ürünler satıyor.
Yurtiçi ve yurtdışından ürünlerine yönelik talebin artması üzerine işini nasıl büyüteceğini düşünmeye başladığı bir dönemde bir instagram gönderisi ile BizBizze girişimcilik programından haberdar olmuş.
BizBizze girişimcilik programını şöyle anlatıyor: “Instagramda girişimcilik eğitimiyle ilgiyi yaptıkları bir paylaşımı sayesinde tanıştım. Nasıl ilerlemem gerektiği konusunda kafamda soru işaretleri vardı. BizBizze programına katıldığımda doğru zamanda doğru yerde olduğuma inandım. Aldığım eğitimlerle bugüne kadar yaptıklarımın doğru olduğunun teyidini görerek daha çok motive oldum. Enerjisi yüksek kadınlarla tanışıp, zorluklara karşı ne kadar güçlü bireyler olduğumuzu ve yaşadıklarımda yalnız olmadığımı gördüm. Aldığım tüm eğitimler hem bakış açımı hem de konularla ilgili bilgilerimi zenginleştirdi.” Araks BizBizze programı kapsamında aldığı koçluk desteği sayesinde kendisine inancının güçlendiğini zorluklarla daha kolay başa çıkabileceğine inanmaya başladığını belirtiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.