– Kendi şirketiniz ve sektörünüz için 2019 beklentiniz nedir? 2020 yılı hedefleriniz nedir? 2020 yatırım planlarınız ve ihracat hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Mobilya sektörü son 15 yılda ihracatını 200 milyon dolarlardan 3,2 milyar dolarlara taşıyan, ithalatın sadece 600 milyon dolar olduğu, inşaat sektörüyle büyüyen Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri durumuna gelmiştir. İhracat rakamlarımıza baktığınız zaman her yıl yüzde 20-25 arasında bir artış söz konusu. 2019 yılında da hedefimiz ihracatta 3,5 milyar dolar rakamını yakalayabilmektir. 2020 yılında da 4 milyar dolarlık bir ihracat öngörümüz bulunuyor. MOBSAD olarak kilogram başına 25 dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Bundaki en büyük etken tabii ki zanaatkar ağırlıklı mobilyalar üretiyor olmamız. Üyelerimizin her biri sürekli yeni pazarlar araştırıyorlar. 3 senedir ağırlık verdiğimiz Çin pazarını iyi değerlendirdiğimizi düşünüyoruz. Lüks mobilyaya Çinlilerin yoğun bir ilgisi bulunuyor. Hızlı üretim gücümüz, lojistik olarak daha yakın konumda olmamız dünyada mobilya denilince ilk akla gelen İtalya’ya karşı bizi öne çıkarıyor. Yine ABD-Çin ticaret savaşlarından da sektörümüzün olumlu yararlanacağını görüyoruz. Çinliler şu anda Türkiye’de mobilya firmalarıyla yakından ilgileniyorlar, ABD’ye ihracatlarının devam etmesi açısından. Türkiye olarak ABD’ye 100 milyar dolarlık bir ticaret planımız var. Bu ticaret planında da mobilya sektörü öncelikli konumda.

MOBSAD (MOBİLYA SANAYİ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ) BAŞKANI NURİ GÜRCAN

– 2023 yılına dönük yatırım planlarınız, hedefleriniz ve öngörüleriniz nedir?

2023 yılı için hedef 10 milyar dolar ihracat. 2019 yılı ihracatta sıçrama yapabildiğimiz bir yıl olmadı ne yazık ki. Ancak son çeyrekte, birçok firmanın ihracata ağırlık vermesiyle rakamları asıl 2020’de hissedeceğiz. Bizim burada markalaşmaya ağırlık vermemiz gerekiyor. Kilogram başına ihracat değerlerimizin artmaya ihtiyacı var. Mobilya sektöründe genel ihracat ortalaması kilogram başına 3,5 dolar seviyelerinde. Türkiye’nin üretim gücü var ama markalamada ciddi eksikliklerimiz de var. 2023 yılında dünyada “Türk mobilyası” rüzgarı estireceğiz.

– İş insanlarının gelecekle ilgili öngörüleri çok önemlidir; sokaktaki insana ışık tutar. Bu noktada öngörü anketi de yapıyoruz. Bu bağlamda 2020’ye dönü enflasyon, büyüme ve dolar ve euro kuru beklenti ve öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki ekonomik konjonktürün değiştiği bir ortamda ve hatta ekonomistlerin bile artık görüş veremediği bir noktada sektör temsilcileri olarak rakamları öngörmek konusunda ciddi zorluklar yaşıyoruz. Sektör paydaşlarından aldığımız ve gözlemlediğimiz kadarıyla 2020’de yüzde 2-3 gibi bir büyüme beklerken enflasyon da yüzde 10 dolaylarında olacaktır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın