> Kendi şirketiniz ve sektörünüz için 2019 beklentiniz nedir? 2020 yılı hedefleriniz nedir? 2020 yatırım planlarınız ve ihracat hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Bildiğiniz üzere “Tasarım Ötesi” sloganıyla mobilya sektörüne kişisel tasarım kavramını getiren ilk firmalardan biriyiz. O günden bugüne de hep ilklerin firması olduk. Art Design olarak Art Deco ve Luxury Modern alanlarındaki çalışmalarımız devam etti. Dünya trendlerini yakından takip ederek kişiye ve mekana özel çizgilerle tasarımlarımızı ortaya koyduk. Bu yıl özellikle metalin, mermerin ve ahşabın iç içe geçtiği bir yıl oldu. Bir malzeme yerine birkaç malzemenin bir arada kullanıldığı tasarımlar ağırlıktaydı.  İç pazara baktığımız zaman tüm markalar ve sektörler açısından oldukça zor bir dönemeçten geçtik ve geçmeye de devam ediyoruz. Mobilyanın bir ihtiyaçtan ziyade zevke ve trendlere göre değiştirildiğini göz önünde bulundurursak, talepte geçtiğimiz yıla göre bir miktar azalma vardı. Ağırlığımız bu yıl daha çok yurt dışı projelere oldu. Avrupa’da çok özel niş projelerde yer aldık. Hem konut hem de yeme içme mekanlarında projelerimizi ortaya koyduk. Yine mevcut pazarlardaki işlerimizi devam ettirdik. Bu anlamda verimli bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Genel itibariyle Arap Yarımadası, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa’da yoğun olarak çalışıyoruz. Son dönemlerde ise Avrupa ülkelerinden, Rusya’dan ve Çin’den, ABD’den talep alıyoruz. Mevcut pazarlarımızı derinleştirirken, bir yandan da yeni ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. Örneğin; şu anda Hollanda’da bir restoran ve villa projelerimizin çalışmalarına devam ediyoruz. Her iki projeyi de bir bütün dahilinde ele aldık. Yani sadece mobilya tasarımları değil, duvarından yer kaplamasına mobilyasından dekoratif unsurlara kadar her şeyde Art Design imzası bulunuyor. İhracat ciromuzun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Mobilya sektöründe neredeyse yüzde 40’lara varan bir küçülme söz konusu. Biz de bu nedenle ihracata ağırlık vermeye çalışıyoruz. 2018’un ilk yarısında ciromuzun yüzde 20’lerinde olan ihracatımızı, bugün itibariyle yüzde 40’lara çıkarmış durumdayız. İhracat yaptığımız ülkelerin sayısı, dönemsel bazlı değişkenlik gösterse de genel itibariyle 7-10 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. Mobilyada kilogram başına ihracat 3,5 dolar düzeyinde. 2023 yılına kadar bunun 7 dolara çıkarılması hedefleniyor. Zanaatkar yönü yüksek mobilyalarla bu 25 dolarlara kadar çıkabiliyor. Art Design olarak da biz bu rakamları sağlayabiliyoruz. 2020 yılında hedefimiz, iç pazarda Kalamış mağazamıza ağırlık vermek olacak. İhracatta da alternatif pazarlardan ziyade ihracat gerçekleştirdiğimiz pazarları derinleştirmek istiyoruz.

ART DESIGN YÖNETİM KURULU BAŞKANI TURGAY TERZİ

> 2023 yılına dönük yatırım planlarınız, hedefleriniz ve öngörüleriniz nedir?

Dediğimiz gibi biz çok mağaza açma taraftarı değiliz. 3 mağazamızla 2023 yılına hazırlanıyoruz. İhracat ise hassas noktamız. Ciromuzda ihracatın payını arttırmak istiyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki dönemde tasarımlarımıza başka bir bakış açısı getirecek çok özel bir proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

> İş insanlarının gelecekle ilgili öngörüleri çok önemlidir; sokaktaki insana ışık tutar. Bu noktada öngörü anketi de yapıyoruz. Bu bağlamda 2020’ye dönü enflasyon, büyüme ve dolar ve euro kuru beklenti ve öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Yüksek enflasyon ve döviz kuru nedeniyle sektörümüz ciddi zorluklar yaşadı. Ana maddede yüksek ithalat oranı, döviz kuru şokunu en çok yaşayan sektörlerden biri konumuna getirdi bizi. Döviz kuru şoku ve yüksek enflasyon nasıl yapılanmamız gerektiğine dair de bir yol gösterdiğini düşünüyorum. En azından kontrolsüz büyümenin neler getirebileceğini ve yüksek borçlanmanın getireceği sıkıntıları sektörümüz görmüş oldu. Bu yüzden 2020 yılı, herkesin ayağını yorganına göre uzatacağı ve ihracatın ağırlık kazanacağı bir yıl olacak. Enflasyon yüzde 10 düzeylerinde olurken, dolar ve euroda da ciddi bir artış beklemiyoruz. Dolarda maksimum 6,30 TL, Euroda da maksimum 7,40 TL düzeylerinde olacaktır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın