>  Kendi şirketiniz ve sektörünüz için 2019 beklentiniz nedir? 2020 yılı hedefleriniz nedir? 2020 yatırım planlarınız ve ihracat hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Bildiğiniz üzere dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden bir tanesiyiz. 4,7 milyar dolarlık ihracata karşılık sadece 1 milyar dolarlık bir ithalatımız bulunuyor. Yılı 5,5 milyar Dolar ihracatla kapatmaya hazırlanan sektörümüz her sene yüzde 15 büyüme performansı sergilemektedir. 3,6 milyar Dolar dış ticaret fazlasıyla önemli bir başarıya imza atan ve bugün dünyada 200 noktaya ürünlerini ulaştıran sektörümüzün ihracatını arttırmak için ZÜCDER olarak yıl boyunca sürekli eğitimler düzenliyoruz. Bu anlamda yola çıktığımız ve bugün 7.sini düzenlediğimiz “Üretici-Marka Zirvesi”nin meyvelerini toplamaya başladık. Firmaların dünyaya açılmasında ve iç pazarda da firmaların birbirlerini daha yakından tanıması için önemli olan zirve kapsamında 40 ülkeyi organizasyonumuzda ağırlamanın gururunu yaşadık. Zirve kapsamında 150 yerli ve yabancı firma, yüz yüze görüşmeler sağladılar. Geçen yıl 10 ülkeyi ağırladığımız zirve kapsamında ticaret hacmimizin yüzde 30 oranında arttığını gözlemlemiştik. Bu zirveyle de 500 milyon Dolarlık bir ticaret hacmine imza atmış bulunuyoruz. 10 milyar Dolar büyüklüğe sahip sektörümüzün perakende kısmı, özellikle tüm Türkiye’de açılan AVM’lerin artmasıyla birlikte gelişen zincir mağazacılık, sektörün markalaşma trendleri, dijitalleşme ve franchise sistemleriyle atağa geçmiştir. Perakendeyi öncelikle markalaşma konusunda incelemek gerekirse, züccaciye sektörü Türkiye’nin en çok markalaşan sektörüdür. İhracatımız kilogram başına 3,6 dolar civarında. İhracatın yarısını ise Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Sektörümüz e-ticaretteki payını da her geçen gün arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre iç pazarda sektörün en büyük kaynağı olan evlenecek çiftler, evlerini döşerken 50 bin TL harcarken, ev kuracakları eşyaların yüzde 72,4’ünü ise internetten satın alma yolunu seçiyorlar. İnternetten satın alınan ev eşyaları arasında ise küçük elektrikli ev aletleri, dekoratif ürünler ve züccaciye ürünleri başı çekiyor. Bu yüzden online alışveriş siteleri de zirvede yerini alıyor. 2020 yılı için ihracat hedefimiz ise 6 milyar Doların üzerine çıkabilmek.

ZÜCDER (ZÜCCACİYECİLER DERNEĞİ) BAŞKANI MESUT ÖKSÜZ

> 2023 yılına dönük yatırım planlarınız, hedefleriniz ve öngörüleriniz nedir?

Yerli üretim ana gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Biz hem perakendeciyi hem toptancıyı hem ithalatçıyı hem de ihracatçıyı kucaklayan bir derneğiz. Ancak temsil ettiğimiz ürün gruplarına baktığımız zaman hem ana mamul hem de ara mamul konusunda yerli üretim konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yüzden yerli üretimin artırılması konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diğer yandan markalaşma ve ihracatın arttırılması da gündemimizde bulunuyor.

> İş insanlarının gelecekle ilgili öngörüleri çok önemlidir; sokaktaki insana ışık tutar. Bu noktada öngörü anketi de yapıyoruz. Bu bağlamda 2020’ye dönük enflasyon, büyüme ve dolar ve euro kuru beklenti ve öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Ekonominin neredeyse her gün ekseninin değiştiği bir zaman diliminde net bir şey söylebilmek çok zor. ABD-Çin ticaret savaşları bir yandan diğer yandan ABD-Fransa arasında yaşanan gerilim, bir yandan yeni pazarlar bulma telaşı, yanı başımızdaki ülkelerin bitmeyen siyasi gerilimleri ekonomideki dengeleri sürekli etkiliyor. Bir beklenti ve öngörü paylaşmaktan ziyade şunu net bir şekilde görebiliyoruz ki 2020 yılı, 2019 yılının izlerini silecek bir yıl olacak ve Türkiye ekonomisi yüzde 3’lük bir büyüme performansı sergileyecektir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın