Sussex Üniversitesi’nden mezun eko-mucit Lucy Hughes’in balık atıklarından ürettiği “MarinaTex” adını verdiği plastik, uluslararası James Dyson Ödülü’nü kazandı. Biyolojik olarak parçalanabilen ve gübrelenebilir bir plastik icat eden Lucy Hughes’in bu şeffaf filmi, aynı zamanda plastik atıklarla ve yiyecek atıklarıyla mücadele ümidiyle balık atıklarından da geliştirdi.
Hughes, henüz okuldayken MarinaTex’i yarattı. Ürün tasarımı lisans kursunun bir parçasıydı. Bunu yapmak için, balıkçılık endüstrisinin atık ürünlerini, özellikle balık pullarını ve derisini aldı. İçlerinde kullandığı proteinler. Yaklaşık 100 denemeden sonra tarifini mükemmelleştirdi. Plastiği üretmek için yapılan işlerin çoğu kendi mutfağında yapıldı!
Nihai ürün, bir ‘buluş’ olarak övülen tek kullanımlık plastiğin gübrelenebilir bir alternatifidir. En etkileyici olanı, aynı anda iki sorunu çözmesi: tek kullanımlık plastik ve balık atıklarının yaygınlığı. Birçok kişi, MarinaTex’in bozulmayan plastik ambalajlara olan güvenimizi büyük ölçüde azaltma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.
Yiyecek ve içecek paketlemede yedek plastik olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Global rakamlara göre, ambalaj için üretilen plastiğin yüzde 40’ı bir kez kullanılıyor ve atılıyor. MarinaTex, çevre dostu alternatiflerden biri olabilir. Dört ila altı hafta içinde yemek atıkları veya ev kompostunda bozulma yaşanacaktır.
Bu yılın başlarında Hughes, James Dyson Ödülü’nün İngiltere’deki en büyük ulusal ödülünü kazandı. Uluslararası ödül için yarışan 28 farklı ülkeden 1.079 en iyi ulusal ve en yüksek kazanan oldu.
James Dyson Ödülü, gençleri “sorunu çözecek bir şey tasarlamaya” zorluyor. Öğrenciler ve endüstriyel tasarım, ürün tasarımı ve mühendislik bölümünden yeni mezunlar kaydolmaya hak kazanıyor. Sir James Dyson bunu “Genç mühendisler dünyanın en büyük sorunlarından bazılarını çözme tutkusu, farkındalığı ve zekası var. Sonuçta, dünyanın en azından onsuz yapabileceği fikrini seçmeye karar verdik. MarinaTex iki sorunu zarif bir şekilde çözer: tek kullanımlık plastik ve balık atıklarının yaygınlığı” sözleriyle dile getiriyor.
James Dyson Ödülü, Hughes’in kazandığı tek yarışma değil. Hughes’in, Brighton’da Plus X’in verdiği, bir çalışma alanı ve altı ay boyunca mentorluk sağlayacak olan bir ödülü daha var. Hughes, “Plastik inanılmaz bir malzemedir ve sonuç olarak ona çok fazla güvendik. Bir günden daha az bir kullanım ömrüne sahip ürünler için plastik kullandığımızın bir anlamı yoktur. Tüm olası kullanımları araştırmak için daha fazla araştırma ve geliştirme yapma şansım olduğu için heyecanlıyım” diye belirtiyor.
Hughes, plastik kirliliği krizinin çözümünün bir parçası olmak istiyor . Okyanuslarda balıklarda ağırlıkça otuz yıldan daha fazla plastik olmamasının sebebinin bir parçası olmak istiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.