Lityum-iyon aküler, telefonlarımızdan ve diğer taşınabilir cihazlardan elektrikli arabalara kadar her şeyde kullanılıyor. Bu piller ayrıca askeri kullanım ve havacılık uygulamaları için popülaritesini artırıyor. Elektronik araçlar pazarı uzmanların öngördüğünden daha hızlı artıyor.
Elektronik araçlar pazarının yükselişiyle birlikte pil sayısındaki artış da geliyor. Bu, pillerin geri dönüşümü için büyük bir fırsata işaret ediyor. Lityum-iyon pillere ve kullanım ömrüne odaklanan bir araştırma şirketi olan Circular Energy Storage (CES), pazarın 2030 yılına kadar 6 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyor. CES Genel Müdürü Hans Eric Melin, “Endüstri elektrikli otomobillere odaklanma eğilimindeyken, elektrikli otobüsler, kamyonlar, forkliftler, e-bisikletler ve scooter gibi ağır kullanım uygulamalarından daha fazla pil bekliyoruz” dedi.
Elektronik araçlar pazarının popülaritesinin artmasıyla, geri dönüşüm ve pillerden faydalanma ihtiyacı daha da önem kazanacak. 2030 yılına kadar, araştırmacılar 1,2 milyon ton lityum-iyon pilin kullanım ömrünün biteceğini tahmin ediyorlar. Bu, 125.000 ton lityum, 35.000 ton kobalt ve 86.000 tona kadar nikelin geri kazanılmasını sağlayabilir. CES bu öngörüsünü, “Birlikte işlenmiş hacimli atık lityum-iyon piller ve hurda malzemeler 6 milyar dolardan fazla bir pazar oluşturacak” diyerek açıklıyor.
Geri dönüşüme ilgi artıyor
Bugüne kadar geri dönüşüm, bugünki gibi büyük bir ilgi olmadı. Batı dünyasında, pil ömrü için daha büyük bir itme oldu. Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndan Linda L. Gaines, “Li-ion pil geri dönüşümünün henüz evrensel olarak iyi bilinen bir uygulama olmamasının birçok nedeni var” diye belirtiyor. Bunlara ekonomik engeller, teknik kısıtlamalar, düzenleyici boşluklar ve lojistik konular yer alıyor. Ayrıca kazançlar, daha fazla geri dönüşümün, lityum, nikel ve kobalt madenine daha az ihtiyaç duyulması anlamına geldiğini belirtti. Bu, ham maddelerin tükenmesini yavaşlatmaya yardımcı olacak. Yeniden üretilmiş ve ikinci ömürlü piller geri dönüşümlü ürünlerden kaynaklanan potansiyel olarak daha büyük bir pazar olacak. CES projeksiyonlarına göre, hafif ve ağır araçlarda ve yardımcı araçlarda kullanılmak üzere pillerin% 75’inin yeniden üretilmesi veya yeniden kullanılması bekleniyor.
Çin, dünyanın en büyük lityum iyon pil üreticisi ve tüketicisidir. Bu gerçekler göz önüne alındığında, batarya geri dönüşüm pazarlarını büyütmek ve büyütmek için ön koşucu olmalarını sağlıyor. Avrupa ve Amerika’daki şirketler geri dönüşüm için iyi yöntemlere sahip olsalar bile, pilleri almak için daha agresif ve ödemeye istekli olan Çin’dir.
Artan sürdürülebilirlik bilinci ve geleceklerimize nasıl daha iyi hizmet edebileceğimiz ile, hangi ülkenin yol gösterdiğine bakılmaksızın, lityum madenciliğinin çevresel etkisini azaltmanın yollarına bakmak önemlidir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.