Türk hazır giyim ve tekstil endüstrisi, küresel ölçekteki iki etkinliği tek çatı altında İstanbul’da buluşturdu. Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (EURATEX) İstanbul Kongresi ile 12. İstanbul Moda Konferansı eş zamanlı olarak İHKİB, İTHİB, TGSD ve TTSİS’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bu yıl ‘Better Together’ / ‘Birlikte Daha İyi’ teması ile düzenlenen İstanbul Moda Konferansı’nın açılışında konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracatı ile dünyanın 6’ıncı büyük hazır giyim tedarikçisi olduğunu hatırlattı. Türk hazır giyim endüstrisinin küresel bir oyuncu olduğunun altını çizen Gültepe, şöyle devam etti:
“Mütevazı olamayacağım, üretimde marka; hızlı modada lider ülkeyiz. 3 haftada sipariş teslim edebiliyoruz. Daha da önemlisi küresel ölçekte en az 5 marka çıkarmak istiyoruz.
Bu noktaya tüm paydaşların dayanışması ve ‘ortak akıl’ ile geldik. Katma değerli, markalı üretim ile küresel rekabette 3 büyük oyuncudan biri olmayı hedefliyoruz.
Hazır giyim ihracatımız Ocak – Eylül döneminde 13,2 milyar dolar oldu. Eylül ayında yüzde 3,2 artıdayız. Özellikle 50 milyar dolar ihracat hedeflenen ABD’ye Eylül ayında yüzde 31,4’lük artışımız dikkat çekiyor.
İstanbul Moda Konferansı için bir araya gelen sektör bileşenleri olarak bu hedefe inanıyoruz. Kamu otoritesinin desteği arkamızda. Önümüzdeki süreçte oyunun kuralını Endüstri 4.0 ve sürdürülebilirlik belirleyecek. Kurumsal sosyal sorumluluk; sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir alt yapımız var. Özel sektör ve kamu otoritesi olarak aynı hedefe kilitlenmiş durumdayız.”
AHMET ÖKSÜZ: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TEKNİK TEKSTİL GELECEĞİMİZİ BELİRLEYECEK
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de konuşmasında tekstil endüstrisinin önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. 4 bini aşkın üyesi bulunan İTHİB’in süreci çok yakından takip ettiğini vurgulayan Öksüz, şunları söyledi:
“2018’i yaklaşık 8,5 milyar dolar ihracat ile kapattık. Pazar payımızı daha da artırmak için yenilikleri takip etmek, dünyanın evrildiği yönleri görmek ve buna uygun projeler üretmek zorundayız. “Sürdürülebilirlik” ve “teknik tekstil” geleceğimizi belirleyecek iki önemli başlık olarak önümüzde duruyor. Bizim de yakından takip ettiğimiz “sürdürülebilirlik” hem kaynakların verimli kullanılması hem de ticaretin ana argümanları arasında ilk sıralara çıkması açından önem taşıyor. Bu süreçte EURATEX İstanbul Kongresi ve İstanbul Moda Konferansı’ndan edineceğimiz bilgiler sektörümüze ışık tutacak, geleceğimizi aydınlatacak.”
HADİ KARASU: KÜRESEL ÖLÇEKTE MARKALAR ÇIKARMAYA EN HAZIR ÜLKEYİZ
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu ise bu yıl 12’incisi düzenlenen İstanbul Moda Konferans’ını ‘Collabration’, ‘Beter together’ (işbirliği’ ve ‘birlikte daha iyiyiz) teması ile düzenlediklerini söyledi. Temaya uygun olarak İstanbul Moda Konferansı’nın 12’incisinde sektörün önde gelen 4 önemli birliği ve STK’sının yanı sıra Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (EURATEX) ile işbirliği yaptığının altını çizdi. Karasu, şöyle devam etti:
“Türkiye hazır giyimde düğmesinden fermuarına kadar, bütün yan sanayi dalları ile birlikte entegre donanıma sahip ve güçlü bir ekosistemi olan iki ülkeden biri. Ayrıca sürdürülebilirlik konusunda da çok güçlü bir altyapıya sahibiz. Bu güçlü altyapımızla küresel ölçekte yeni markalar çıkarmaya en hazır ülkeyiz. Dünya moda endüstrisinin geleceğinde bugünden çok daha fazla söz sahibi olacağımıza inanıyorum. Ülkemize ve dünyamıza katkılarından dolayı Türk Moda Endüstrisi ile gurur duyuyorum.”
AHMET H. TOPBAŞ: KATMA DEĞERİ YÜKSELTEN HER PROJEYİ DESTEKLİYORUZ
Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı (TTSİS) Ahmet H. Topbaş da konuşmasında ülke genelinde 57 yıldır işveren ve çalışanlar arasındaki iş barışını tesis ettiklerinin altını çizdi. Tekstil ve hazır giyimde entegre yapıyı koruyan ve katma değeri yükseltilen tüm projelere tam destek sağladıklarını ifade eden Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tedarikçisi olduğumuz büyük markların bugün üzerinde önemle durdukları ‘sosyal uygunluk’ , ‘çalışan hakları’ ve ‘sürdürülebilirlik’ sendikamızın yıllardır savunduğu örgütlü çalışma koşullarının da temelini oluşturuyor. Teknolojinin baş döndürücü hızıyla sektörümüzde değişen iş yapma modelleri, Endüstri 4,0’a uyum süreci, çalışma hayatındaki yeni normlar, sektörümüzde daha fazla işbirliği gerektiriyor. EURATEX Konvansiyonu ve İstanbul Moda Konferansı bu işbirliğinin güzel bir örneğini teşkil ediyor.”
ALBERTO PACCANELLI: GÜMRÜK BİRLİĞİ REVİZE EDİLMELİ
EURATEX Yönetim Kurulu Başkanı Alberto Paccanelli de İstanbul’da olmaktan ve Türk hazır giyim giyim endüstrisi ile işbirliği yapmaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi. EURATEX’in 170 bin şirket ve yaklaşık 1,7 milyon çalışan ile 180 milyar Avro ciro yarattığını hatırlatan Pacanelli, şöyle devam etti:
“Türkiye tekstil ve hazır giyimde AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi. İki taraf arasında ekonomik ve ticari ilişkiler son 10 yıldır büyüyor. Ekonomilerinin gelişimi için AB ve Türkiye arasında güçlü bir ortaklık çok önemli. AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği var, ancak mevcut koşullarda yeterli değil. Güncellenmiş bir Gümrük Birliği, karşılıklı yararlarla ilişkilerimizde yeni bir ilerleme sağlayabilir. AB ve Türkiye tekstil endüstrileri olarak biz ticaretin önündeki teknik engellerle mücadelenin öncelikli olduğu konusunda anlaştık. Ancak her iki taraftaki politik kaygılar bu modernleşme sürecini durdurduğu için üzgünüz. Liderlerimizi ekonomiyi ilk sıraya koymaya çağırıyoruz; servet üreten ve iş yaratan ekonomidir. Türkiye ve AB tekstil endüstrileri kısıtlama olmadan ve daha verimli ve daha fazla çalışmak zorunda.”
Konferansın “Ticaret ve Sanayi Oturumu”na katılan konuşmacılar ise Türkiye ve dünya ticaretine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptılar:
IAF BAŞKANI HAN BEKKE: TÜRKİYE FIRSATLARA ODAKLANMALI
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, Körfez’deki gerginlik ve Brexit belirsizliği istikrarsızlığı tetikliyor. Tüm bu başlıklar küresel ticareti olumsuz etkiliyor. Özellikle Brexit gerçekleşirse Türkiye sonuçtan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. Önümüzde zorlukların yanı sıra fırsatlar da var. Türkiye bu fırsatlara odaklanarak daha etkili bir rol oynayabilir.
ABD HAZIRGİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI JULIA K. HUGHES: ABD – TÜRKİYE TİCARETİ ARTABİLİR
Çin ile ticaret savaşları ABD’de hazır giyim ve diğer birçok alanda maliyetleri arttırıyor. Biz bu süreçte uygun fiyatlı ve kaliteli ürünü en hızlı şekilde teslim edebilecek ve esnek yapıya sahip üretimi tercih ediyoruz. Mevcut durum Türkiye ve ABD ticaretinin geliştirilmesi için fırsat olabilir.
AB TÜRKİYE DELEGASYONU EKONOMİ BÖLÜMÜ BAŞKANI BARTOSZ PRZYWARA: GB GÜNCELLENEBİLİR
Türkiye ile AB arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmsinde ve derinleşmesinde Gümrük Birliğ’nin çok önemli rolü oldu. Bir süredir GB’nin ‘kazan – kazan’ ilkesinden hareketle güncellenmesi gündemde. Ancak AB’nin daha öncesinde Türkiye’den siyasi olarak atmasını beklediği adımlar var. Beklenen adımlar atılmadığı sürece tam üyelik müzakereleri ve GB’nin güncellenmesi konusunda bir ilerleme beklemiyoruz.
B2B GÖRÜŞMELER İHRACATA İLAVE 250 MİLYON DOLAR KATKI YAPACAK
Konferansın ikinci günü önceki yıllarda olduğu gibi B2B görüşmelere ayrıldı. Türkiye’den yıllık yaklaşık 5 milyar dolarlık tedarik yapan 50 alım firmasının temsilcileri ve ihracatçı firma temsilcileri arasında yaklaşık bin 500 B2B görüşme yapılacak. Görüşmelerde yapılacak bağlantıların Türkiye’nin hazır giyim ihracatına 250 milyon dolarlık ilave katkı yapacağı öngörülüyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.