Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali, GE Yenilenebilir Enerji’nin Türkiye’de Cypress ünitelerinin kurulacağı ilk tesislerden biri olma özelliğini taşıyor.
İstanbul, 30 Eylül 2019 – GE Yenilenebilir Enerji, bugün Türkiye’de bulunan 51 MW’lık Gazi 9 Rüzgâr Enerji Santrali için GE imzasını taşıyan 4,8 MW’lık Cypress ünitelerini sağlamak üzere Sanko Enerji tarafından seçildiğini duyurdu.Şirket, sözleşmenin 10 Yıl Süreli Tam Hizmet Anlaşması’nı da kapsadığını açıkladı.
Çanakkale’de bulunan 51 MW kapasiteli rüzgâr enerji santrali, Türkiye’deki 100.000 eve yetecek güçte yenilenebilir enerji üreterek, ülkenin yenilenebilir enerji hedeflerinin desteklenmesinde önemli bir rol üstlenecek. 2019 yılının dördüncü çeyreğinde inşaata başlaması planlanan santralin 2020 yılının Ekim ayında ticari operasyona başlaması hedeflenmektedir.
GE Yenilenebilir Enerji, Türkiye Satış ve İş Geliştirme Müdürü Yiğit Erzan’ın konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde oldu: “GE Yenilenebilir Enerji’nin Türkiye’deki ilk Cypress siparişlerinden biri olan Gazi-9 RES, gerek Türkiye’de gerekse Almanya ve Avustralya’daki siparişler ile dünyada GE’nin en yeni kara tipi rüzgâr teknolojisine olan talebi açık bir şekilde ortaya koyuyor. Cypress platformu dünya genelinde kullanılan çeşitli türbinleri kapsamakla birlikte, Türkiye’deki rüzgâr enerjisi projelerinde yaygın olarak bulunan saha koşullarına özellikle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.”
Türkiye’nin lider yenilenebilir enerji şirketlerinden Sanko Enerji’nin konuya ilişkin açıklamasında Gazi-9 RES projesi için toplam 65 milyon USD yatırım yapılacağı belirtildi. 51MW kurulu güce sahip olan Gazi-9 RES’in yıllık üretimi yaklaşık 230 milyon kWh olacak, 100 bin evin enerji ihtiyacı karşılanacak ve 134 bin ton karbon salımı engellenecek. Bu anlaşmayla birlikte, Sanko Enerji tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan mevcut 725 MW’lık kurulu gücünü 2020 yılı sonuna kadar 900 MW’a çıkarma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak.
GE Yenilenebilir Enerji tarafından geçen yıl duyurulan Cypress, günümüzde operasyon halinde olan en güçlü rüzgâr türbini olma özelliğini taşıyor.Cypress; Yıllık Enerji Üretiminde (AEP) kayda değer iyileştirmeler, hizmet elverişliliğinde yüksek verimlilik, iyileştirilmiş lojistik özellikleri ve konumlandırma potansiyeli, dolayısıyla da müşteriler için daha fazla değer sağlıyor. İki parçalı kanat tasarımı, kanatların daha yüksek boyutlarda üretilmesine olanak tanıyarak, lojistik özellikleri maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak şekilde iyileştiriyor ve daha önceden erişilmez durumda olan yerlerde daha fazla konumlandırma seçeneği sunuyor.
GE Yenilenebilir Enerji, anlaşma kapsamında rüzgâr türbini kanatlarının üretimini LM Wind Power’ın İzmir’de bulunan Bergama tesislerinde, yerel olarak gerçekleştirecek. Bergama tesislerinde GE’nin 450’den fazla çalışanı bulunuyor. Nisan 2019 sonunda genişletme çalışmalarının başlatıldığı tesiste, fabrikanın GE’nin Cypress türbinine monte edilecek yenilikçi iki parçalı kanatların üretimine hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca kuleler de Türkiye’de üretilecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.