Son aylarda dövizdeki dalgalanma ve piyasalardaki nakit sıkıntısına bağlı iş daralmaları nedeniyle, iş dünyasının durağan bir dönem geçirdiğini anlatan Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Rıza Başoğlu, son günlerde iş dünyasında iş yapma iştahının arttığını söyledi.
Bu yılın ikinci yarısından itibaren ticaret hayatının yukarı yönlü ivme kazanacağını ifade eden Rıza Başoğlu, şunları kaydetti:
“Son aylarda ekonomideki durağanlık, dövizdeki dalgalanmalar ve seçim nedeniyle, belirsiz bir dönem geçirdik. Son sekiz aydır iş yapma hızının düşmesi nedeniyle, son günlerde iş dünyasında “iş yapma” açlığını gözlemliyoruz ve bu durum ekonomimizin hızla toparlanması için önemli bir veridir. Önümüzdeki dönemde, daha fazla iş konuşmalıyız. Ağırlıklı olarak ekonomi gündeminin yanı sıra, Avrupa entegrasyonu ve ekonomik model ile ilgili yapılacak çalışmalar ülkemizi süratle bu durağan yapıdan çıkartacaktır. Ramazan bayramının ardından yaz dönemine girilse de, ekonomide olumlu yönde kıpırdanmalar başlayacak. Yılın ikinci yarısından itibaren yukarı yönlü yükseliş devam edecek. Dijital baskı sektörümüzde ve diğer sektörler açısından, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, yılın son çeyreğinin daha yoğun geçeceğini öngörüyoruz. Buna tüm ülke ekonomilerinin de ihtiyacı var. Üreten olmaz ise tüketen de olmayacaktır” dedi.
Güçlü sermaye ve organizasyon yapısına sahip olanlar, yoluna devam edecek
Güçlü sermaye ve güçlü organizasyon yapısının öneminin altını çizen Rıza Başoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Günümüz dünyasında, kriz olsun veya olmasın. İşletmelerin bir işi başarıyla yürütebilmeleri için, güçlü sermaye ve güçlü organizasyon yapılarına sahip olmaları gerekiyor. Nitekim artık, geçmiş alışkanlıkları terk etmek lazım ve yeni iş modelleri üzerinde çalışılmalıdır. Daha verimli çalışan ve daha etkin olabilen nitelikli personel kadroları oluşturulmalıdır. Bu arada, gereksiz harcamalardan da kaçınılmadır. Giderlerden, tasarruf sağlamak da önemlidir. Enerji kullanımı, araç kullanımı, zaman kullanımı gibi her şeyi ölçebilen ve pazar değişkenlerine göre farklı uygulamaları devreye alabilen organizasyonlar başarılı olabilecektir. Yani marjinal fayda prensibini tüm yapılara yerleştirmek gerekiyor. Bu süreçte beklemek yerine, pazar dinamikleri ile daha etkin bağlantıları geliştirerek, müşteri problemlerinin çözümünde rehberlik yapabiliyor olmak önemli diye düşünüyorum. Yani iş halkasının her bölümünde gücümüzün yettiğince var olabilmenin, bilgi paylaşımı yolu ile yaşanabilecek olan problemleri azaltacağını unutmamalıyız. İşletmelerde geçmişte daha yüzeysel analizler yapılırken, bugün daha derinlemesine işletme analizleri yapılarak yeni fırsatların ortaya çıkması imkanı da vardır. Özetle, işin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için, güçlü ve nitelikli organizasyonların olması önemli başlangıçtır. Bir diğer konu, bir markanın veya bir ürünün, pazarın domine edilebilmesi açısından yeterliliği sorgulanmalıdır. Buna göre, ürün gamı oluşturulmalıdır. Ürünün, hangi kanalda, hangi müşteri yapısında ve nasıl konumlandırılacağının danışmanlığı yapmak, günümüzde daha da önem kazanmaya başlamıştır. Önemli olan konulardan bir diğeri de, ana oyuncular, müşterilerinin sermaye yeterliliğini yükseltmeye gayret göstermelidirler. Bu iş sürecinin, uzun vadede istikrarlı gelişmesi için önemlidir. Lidya Grup olarak, müşterilerimizin sermaye yeterliliğini yükseltmeye çalışıyoruz ve yeri geldiğinde müşterilerimizin finansal yapıları, pazar potansiyelleri gibi süreçlerinin analizlerini yaparak, onları ihtiyaçları olan doğru ürünler ile buluşturarak, başarıya ulaşmalarına katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
Krizler şikayet edilerek veya yakınarak aşılamaz
Kriz dönemlerinin yakınmalar ile aşılamayacağını, aksiyonu kaybetmemek gerektiğini kaydeden Rıza Başoğlu, şunları anlattı:
“Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor ki, krizler şikayet edilerek veya yakınarak aşılamaz. Krizleri, yapmakta olduğunuzdan daha farklı şeyler yaparak aşabiliriz. Krize girme noktasındaki eylemlerinizi, değiştirmeniz gerekiyor. Fiyat politikasını, vade politikasını, kar marjlarını, çalışma sürelerini, eğitimleri veya düşünce yapınızı değiştirmeniz gerekebilir. Özetle, eylem planlarınızı yeniden kurgulayıp, aktif hale getirmeniz önem kazanmıştır. Aslında krizler, eski alışkanlıklarınızı terk etmek ve yeni alışkanlıklar kazanmanız için de bir fırsattır. Her zaman söylediğimiz gibi toplumun büyüme ihtiyacı ve büyüme mecburiyeti vardır. Ülkemizin insanı dinamik ve şartlara uyabilme becerisi yüksektir. Bugünden itibaren işletmelerin gündemi, ekonomi ve büyüme olacaktır ve 2019 yılı umutlarını kaybetmeden çalışmalıyız” dedi.
Yöneticilerin gündeminde, “liderlik ve yeteneklerin yönetimi” yer alıyor
Firmalardaki üst yönetimlerin ajandasındaki konulara değinen Rıza Başoğlu, şunları söyledi:
“Şirketlerin üst yönetimlerinin ajandasında, liderlik ve insan kaynaklarının yetenek yönetimleri yer alıyor. İşletmelerin hedeflerine ulaşmasında, insan kaynaklarının rolü büyüktür. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak, değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Patronların, yöneticilerin ve çalışanların bu değişime hızlıca adapte olmaları lazımdır. Başarmak için, hırslı olmak, başaracağına inanmak ve tüm bunları yapabilecek enerjiye sahip olmak maddeleri hayata geçirilmelidir. Özetle işletmeler, sahip oldukları insan kaynaklarıyla birlikte, aynı hedeflere birlikte yürürlerse, başarıları kaçınılmaz olacaktır. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru kadrolar oluşturulabilirse, büyüme fırsatı daima yakalanacaktır. Bugünün dünyasında, günlük ve dönemlik başarıların ötesinde, olabilecekleri öngörenler ve yarınları için altyapıyı oluşturanlar geleceklerini şekillendirenler arasında yer alacaktır” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.