Gelişen teknolojilerle dönüşen yeni dünyada sosyal medya da oldukça önemli bir paya sahip. We are social ve Hootsuit’in Şubat ayında sosyal medya istatistiklerini paylaştığı “Digital 2019 in Turkey” adlı raporunda her yıl artan sosyal medya kullanıcı sayıları dikkat çekiyor. Rapora göre; Türkiye’de 59,36 milyon internet kullanıcısı var ve bunların 52 milyonu aktif sosyal medya kullanıcısı, sosyal medyayı mobil cihazında kullananların sayısı ise 44 milyon olarak açıklanıyor. En aktif sosyal medya platformu Youtube onu Instagram ve Facebook takip ediyor. Twitter, Snapchat ve Linkedin de kullanıcılar tarafından tercih edilen diğer sosyal medya ortamları olarak sıralanıyor. 2019 yılının Şubat ayında hesaplanan verilere göre Türkiye’de 43 milyon Facebook, 33 milyon Instagram ve 9 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor.

Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere sosyal medya pek çok alanda köklü davranış değişikliklerine neden oluyor ve müşterilerin satın alma alışkanlıklarında da büyük bir etki yaratıyor. Bu nedenle pek çok şirket ve bireysel satıcı pazarlama ve iletişim kanalı olarak sosyal medyayı tercih ederken ürünlerini de bu platformlar üzerinden satmaya hızla adapte olarak sosyal ticaret sisteminin gelişmesine ve giderek yayılmasını ön ayak oluyor. Bireylerin sosyal medya üzerinde link aracılığıyla ödeme almasını sağlayan inovatif ödeme şirketi Paymes, bireylerin satış yapmak için neden sosyal medyayı tercih ettiklerini açıklıyor.

Potansiyel müşterilere sosyal medya platformlarında ulaşmak satış oranlarını artırıyor

Paymes’e göre sosyal medya satış kanallarını genişletmek için ideal ve daha fazla potansiyel müşteriye sahip. Yukarıda da bahsedildiği gibi her yıl sosyal medya kullanıcı katlanarak artıyor ve insanlar artık sayfalar arasında kaybolmadan ihtiyaç duydukları her şeye halihazırda kullandıkları uygulamalar üzerinden erişmek istiyorlar. Paymes’in yaptığı araştırmalar müşterilerin; giyim, takı tasarımı, el yapımı oyuncak, yaşam koçluğu, ayakkabı, butik kurabiye, düğün organizasyonu, düğün aksesuar tasarımları, deri aksesuarlar ve dijital ürün/yazılım gibi hizmetleri/ürünleri sosyal medya üzerinden bireysel satış yapan üreticilerden aldığını gösteriyor. Potansiyel müşterilere sosyal medya platformlarında ulaşan satıcılar ise satış oranlarını artırıyor

Sosyal medyanın önemli satış kozu: Etkileşim

Paymes yetkilileri satışları artırmanın olmazsa olmaz şartı olan müşteriyle etkileşimin sosyal medyanın en önemli satış kozlarından biri olduğunu vurguluyor. Bu platformların sunduğu doğrudan son kullanıcıya ulaşma ve geribildirim alabilme/verebilme gibi avantajlar alışveriş sırasında müşterinin satıcılara olan güvenini artırıyor. Bu platformlarda satış süreçlerinin kilit noktalarından biri olan güven ilişkisi doğru kurulduğunda müşterilerle sürekli bir iletişim sağlanıyor. Ve bu bir noktadan sonra müşteri sadakatine dönüşerek satıcılar için önemli bir iş potansiyeli ortaya çıkarıyor. Sosyal medyanın bireysel satıcılara sunduğu bir diğer avantaj ise yeni ürünlerinin henüz satışa sunmadan haberini duyurulabilmeleri. Satıcılar böylece yeni ürünlerini hemen almak isteyen müşterilerini yormadan, onları web sitesine yönlendirmeden bulundukları platformdan alışveriş yapmalarını sağlayabiliyor. Bu da yeni dijital dünyanın beraberinde getirdiği hız beklentisini kolayca karşılıyor ve müşteri memnuniyetini yükselterek potansiyel müşteri oranını artırıyor.

Sosyal medya hedef kitleye daha kısa sürede ulaşmayı ve kolayca pazar testleri yapılmasını sağlıyor. Böylece müşterilerin ilgisi kolayca ölçülebiliyor. Bunun yanı sıra sosyal ticaretin yoğunlaştığı Instagram gibi kanallar yurt dışı pazarlara daha kolay bir erişim sağlıyor. Sadece ürün görselleri ve doğru anahtar kelimeleri kullanarak farklı ülkelere online satış yapılarak ihracatın bir parçası olunabiliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın