Yabancı yatırımcılar için Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getirmek ama bunu yaparken, yatırımcılara Türkiye’deki iş hukuku, vatandaşlık hakları gibi konularda bilgilendirme sağlamak üzere T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve T.C. Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle 5-6 Aralık tarihleri arasında, Katarlılardan ve Türklerden oluşan Badeer Yatırım Platformu tarafından İstanbul Hilton Bomonti’de Badeer İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi düzenleniyor. Arap ülkelerinin ağırlık kazanacağı ancak ABD, Ürdün, Fransa, Kosova, Rusya, Katar gibi dünyanın dört bir yanından 40’dan fazla ülkenin katılım sağlayacağı zirvede, 300’e yakın yabancı yatırımcı, sanayi, enerji, turizm, inşaat, savunma, ileri teknoloji, tarım ve hayvancılık, sağlık gibi konularda 100’ün üzerindeki yerli yatırımcıyla bir araya gelme fırsatı bulacak ve yaklaşık 1500 görüşme gerçekleşecek. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ve T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımlarıyla başlayacak zirveye, aynı zamanda katılacak ülkelerin Türkiye’deki karşılığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticaret Odası gibi kurumların yönetim kurulu başkanları ve üyeleri de gelecek. Zirveye son 3 gün kala zirveye katılım gösterecek firmalar yüzde 50 oranında artarken, özellikle Katar ağırlıklı yatırımcılar ağırlık kazanıyor.
3 milyar Dolar yatırımı Türkiye’ye çekme fırsatı
Zirveyi düzenleyen Badeer Yatırım Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Ali Ercoşkun, “Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya arasında bir köprü görevi gören Türkiye, İstanbul’dan 4 saatlik uçuşla 60’dan fazla ülkeye ve dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan geniş bir pazarla iç içe. Türkiye’de 58 bin 954 yabancı sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Yerli ve yabancı ortaklı olan şirket sayısı da 34 bin 573’dür. Ülkemiz, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemlerinden birine sahiptir” derken, zirveyle 3 milyar Dolarlık yatırımı Türkiye’ye çekmek ve 1 milyar Dolarlık yatırım fonunun hayata geçirmek istediklerini belirtiyor. Son yıllarda özellikle Arap ülkelerinin Türkiye’de yatırım yapmakla ilgilendiklerini ancak hangi alanlarda yatırım yapacakları konusunda araştırma çalışmaları nedeniyle vakit kaybettiklerini ve bazı yatırımcıların da vatandaşlık, iş hukuku gibi önemli konularda yanlış bilgilendirmelere maruz kaldıklarına dikkat çeken Ercoşkun, zirvenin bu amaçla iki kısımdan oluştuğunu ifade ediyor.
Katar’dan 500 milyon Dolar yatırım
Katılım yapan ülkelere bakıldığı zaman Körfez ülkelerinin ağırlık kazanırken İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya’nın özellikle enerji, finans tarafına ilgisi bulunuyor. Zirveye katılan firmaların yüzde 40’ının Katarlılardan oluştuğunu belirten Ali Ercoşkun, “Son 8 yılda Katar’dan Türkiye’ye yapılan toplam yatırım yaklaşık 1 milyar 750 milyon Dolar’ı bulmuş. 2017 yılı sonu itibariyle de Türkiye’de Katar sermayeli 131 şirket faaliyet gösteriyor. Yatırım yapan ülkelerin sıralamasına baktığımız zaman ise Katar 19. sırada bulunuyor. Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman’dan oluşan Körfez ülkelerinin 2017 yılında doğrudan yatırımları 205 milyon Dolarken, bunun yarısı Katar’dan gelmiş. Yine ülke grubunun yatırımlardaki payı yüzde 2,8 iken, Katar ise 1,1’dir. Bu da Katar’ın Türkiye ekonomisindeki yerini ve gücünü göstermektedir.” derken, Katar yatırımlarını 2019 yılı için bu zirveyle 500 milyon Dolara çıkarmak istediklerini de sözlerine ekleyerek Arap coğrafyasıyla ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bader Al-Saeed’in Elazığ’daki yatırımı ilham kaynağı oldu
İlk gün panel, ikinci gün firmaların ilgilendikleri yatırımcılarla bir araya geleceği zirvenin şimdiye kadar en kapsamlı zirve olduğunu da sözlerine ekleyen Ercoşkun, “Son yıllarda Arap yatırımcı, direkt gayrimenkul sektörüyle ilişkilendiriliyor. Oysa biz, sanayi, turizm, sağlık gibi diğer yatırımcı firmaları da ülkemize çekmek istiyoruz. Bu anlamda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, zirveye katılım sağlayan ülkelerin en büyük firmalarıyla, Türkiye’deki en büyük firmaları bir araya getiriyoruz. Yatırımcıların, direkt ilgilendikleri alanların temsilcileriyle bir araya getirerek onlara vakit kazandırmayı hedefliyoruz” dedi. Badeer Yatırım Platformu hakkında da bilgi veren Ali Ercoşkun, “Zirveyi yapma kararı yürütme kurulu üyelerimizden Bader Al-Saeed’in geçtiğimiz yıl Elazığ’da Sezgin Motor’un yüzde 60’ını satın almasıyla birlikte ortaya çıktı. Türkiye’nin yaklaşık 30 yıllık bu firması, beyaz eşyaların motorlarını üretmesinin yanı sıra Türkiye’nin ilk 4 dalgıç pompa motoru üreticisi de. Yine İtalya, Arjantin, Uruguay, Lübnam ve Hindistan gibi ülkelere de ihracat yapıyorlar. Bu satın almayla birlikte şimdi Elazığ’da yeni bir Ar-Ge merkezi kuruluyor. Merkez tamamlanınca akıllı bataryalar, yeni nesil İHA, asansör ve beyaz eşya motorlarının üretimi de gerçekleşmiş olacak. Bader Al-Saeed’in ülkemizdeki yatırım fırsatlarını görmesiyle ve bu coğrafyadan çıkmaya başlayan para akışını Türkiye’ye çekmesiyle birlikte başlıyor. Badeer de Arapçada girişimci anlamına geliyor. Platformumuzu 2017 yılında kurduk ve Katarlı, Türk olmak üzere yürütme kurulumuz 8 kişiden oluşuyor” derken, 2019 yılı itibariyle de her sektöre özel zirve düzenleyeceklerini de belirtti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.