Mobil dönüşüm, markaların gündemindeki yerini her geçen gün artırırken, bu alanda tasarım ve inovasyon konularında dünyanın önde gelen isimlerinden Fabio Sergio, MMA Türkiye’nin davetlisi olarak ülkemizi ziyaret etti. Shape the Future sloganıyla düzenlenen MMA Forum İstanbul’da bir sunum gerçekleştiren Fjord Design and Innovation from Accenture Interactive Bölge Tasarım Direktörü Fabio Sergio, teknolojinin yarını tümüyle değiştireceğini; ancak insanların, bu değişime uyum sağladıkça yaratıcılık ve tasarım alanlarını ellerinde tutacaklarını söyledi.

Yaratıcılığın sihirli bir özellik değil, çalışmayla geliştirilip esnetilebilen bir kas olduğunu söyleyen Fabio Sergio, yaratıcılığın teknolojiyi ürün ve hizmet tasarımına dönüştürdüğünü söyledi ve: “Tasarım, insanı merkezine alan inovasyona kaynaklık ediyor, bunun için de inovasyon süreçlerinde önemi giderek artıyor” şeklinde konuştu.

Robotların Efendi Olacağı Bir Gelecek Bizi Korkutuyor, Ancak Algoritmalar Bizi Çoktan Köleleştirdi

Endüstri 4.0 devriminin, sadece sanayi alanında değil, hayatın her noktasında yaşandığını söyleyen Fabio Sergio, sözlerini şöyle sürdürdü: “Endüstri 4.0, robotik, biyoteknoloji, nanoteknolojiyle geliyor. Bundan sonra değişim hiçbir zaman şu anda olduğu kadar yavaş olmayacak. Teknoloji hızla gelişirken; biz insanlar o kadar hızlı olamıyoruz. Robotlar geliyor. Bizden daha hızlı, güçlü ve becerikli oldukları için onlardan korkuyoruz. Ancak işin ilginci, her gün kullandığımız Alexa gibi sistemler de özünde, algoritmalarla işleyen birer robot. Araştırmalar, günümüzde kullanıcıların yüzde 20’sinin kendileri adına alışverişi Alexa’ya bıraktıklarını gösteriyor. Algoritmanın kölesi olmuş durumdayız.”

İnsan, Tasarımın Neresinde?

Yazılım şirketlerinin dünyanın en değerli şirketleri haline geldiğini vurgulayan Fabio Sergio, “Tasarımın giderek daha fazla önem kazanmasının nedeni de, yazılımın dünyayı ele geçiriyor olması” dedi.

Tasarımın odağında ise insanın yer aldığını söyleyen Fabio Sergio sözlerini, “Tasarım her zaman sanatla iç içe oldu, şimdi teknolojinin yeri de artıyor. Ancak tasarım, tek başına sanat ya da teknoloji değildir. Tasarım bir spektrumdur, hayal edilen ve uygulanan çalışmayı kapsar. Sanat, sorular sorar. Teknoloji yeni olasılıklar yaratır. Tasarım ise çözümler sunar. Hizmet tasarımında daha kullanıcı odaklı olmanın yolu, insan yaratıcılığını ön plana çıkarıp, kullanıcıları ilgilendiren içerikleri, sanatla ve teknoloji ile iş birliği yaparak, algoritmaları doğru kullanarak, birlikte yaratmaktan geçiyor.”

Sergio sözlerine, Lorna Ross’dan alıntı bir cümleyle son verdi: “Nesiller boyunca insanların teknolojiyi anlaması gerektiğini düşündük. Bundan sonraki nesillerde teknolojiye insanları anlamayı öğretmemiz gerekecek.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın