Soğan sakıtlar, Ballıca Mağarası’nı farklı kılıyor

Ballıca Mağarası’nda, 9 salon 2 mahzen ve 2 galeri turizme açık ve gezilebilir niteliktedir. Turizme açık olan gezi parkuru 680 metre uzunluk ve 75 metre derinliğe sahiptir. Turizme açık olan salonlarda; sarkıtlar, dikitler ve birçok mağara oluşumu gözlenmektedir. Ender mağaralarda bulunan soğan sakıtlar ise, Ballıca’yı diğer mağaralardan farklı kılıyor. Ayrıca, mağara içerisindeki salonlar, barındırdıkları oluşum özelliklerine göre -Büyük Damlataşlar Salonu, Sütunlar Salonu, Mantarlı Salon, Fosil Salon, Çöküntü Salon- isimlendiriliyor.

Ballıca Mağarası, 1995 yılında turizme açıldı

Ballıca Mağarası, turizme açılmadan önce de, yerel halk tarafından bilinen bir mağaraydı. Hatta yüzyıllar öncesinde, zaman zaman saklanmak ve kaçmak amaçlı ilk 200 metresi insanlar tarafından kullanıldı. Resmi açıdan Ballıca Mağarası, ilk olarak 1935’lerde orman haritalarında yer almıştır ve ardından 1986 yılından mağarasının turizme açılmasıyla ilgili çalışmalar başlatılmıştır. İlk jeolojik incelemeler sonrası, mağaranın bilenenden çok daha büyük bir alana sahip olduğu anlaşılmıştır. 1990 ile 1995 yılları arasından mağaranın turizme açılmasıyla ilgili yapı ve elektrifikasyon çalışmaları tamamlanmıştır ve mağara 1995 yılının 3.çeyreğinde Türk turizmine kazandırılmıştır. Bu arada, Mağaranın büyük bir kısmı, henüz turizme açılmamıştır. Turizme açık olan 680 metrelik yatay parkur ile henüz ziyarete açılmamış alanlar kıyaslandığında, turizme açık olan kısmın sadece mağaranın görünen yüzü denilebilir. Ayrıca, turizme açık olmayan salonlardan, bazıları cüce yarasalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Ziyaretçi sayısı her geçen yıl hızla artıyor

Mağara içerisinden gezerken toz, polen ve benzeri partiküllerden arındırılmış temiz hava teneffüs ediliyor. Ziyaretçilerin gün içerisinden mağarayı gezerken bıraktıkları karbondioksit ise, her gece yarasalar tarafından dışarıya atılıyor. Böylece mağaranın havası, her gece sirküle oluyor. Tüm bu sebeplerden dolayı, mağara havası, astım ve koah hastalarına iyi geliyor. Mağara, bu gibi rahatsızlıkları olanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Ballıca Mağarası’nı yılda yüz binin üzerinde kişi ziyaret ediyor ve bu rakamın içinde sağlık turizmi için gelenlerin sayısı az değil. Hem Ballıca Mağarası Tabiat Parkı içerisinden yapılan yatırımlar, hem Tokat turizme yapılan yatırımlar ile yakın gelecekte Ballıca Mağarası’nı ziyaret edecek yerli ve yabancı turist sayısının hızla artacağı kaydediliyor.

EGD üyeleri ve Uyumsoft Tokat’ın potansiyelini yerinde inceledi

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin üyeleri ve işadamları 2 ile 4 Kasım 2018 tarihleri arasında; Tokat’ın tarım, inovasyon ve turizm alanlarındaki potansiyelini yerinde incelemek üzere; Tokat’taki organizasyona katıldılar. Tokat’ın kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile; EGD Başkanı Celal Toprak, EGD üyeleri ve Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Başkanı Mehmet Önder ve Uyumsoft Genel Müdürü Hüseyin Şahin, Tokat’ın potansiyelini yerinde incelediler.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın