Anadolu topraklarının birçok iklimi bir arada barındırması sayesinde Dünyada yetiştirilen 138 meyve türünden 80’e yakını ülkemizde yetiştirilebilmektedir.

İnsanlarda genel kanı olarak sağlık için meyve tüketilmesi algısı hakim ve buna paralel olarak meyvelerin her mevsimde sağlıklı olarak tüketilebilmesinin en iyi yolu da kurutulmuş meyvelerdir sağlıklı oluşları nedeniyle dünya genelinde her sene kuru meyvelere ilgi ve talepte ciddi bir artış gözlemlenmekte.

Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolar ihracat hedefinde kuru meyve üretiminin katkı sağlaması düşünülen payı 3 milyar dolardı ancak, son yıllarda kuru meyve ihracatının 1,3-1,4 milyar dolar aralığında kalması sebebiyle, kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedefinden uzaklaşmaya başladı.

Bunun sebeplerinden biri meyveler üzerinde bulunan kalıntılardır. Mesela klasik meyve kurutma fırınlarında kurutma işlemi öncesi bir takım kimyasallar kullanılmaktadır. Bu kimyasallar sebebi ile kurutulacak ürün organik olarak üretilse dahi üzerinde kalıntı olması sebebi ile ihraç edilememekte veya ihraç edilen ürün geri gönderilmektedir. Bu duruma karşılık bizim ürettiğimiz meyve kurutma fırınları için ön işlem uygulanmasına gerek kalmamaktadır.

Diğer bir sebep ise yatırımcının maliyet hesabı yaptığında enerji maliyetlerinin fazla olması ve bu sebeple de meyve kurutma işine girmemesidir.

Ardo Genel Müdürü Mustafa Güngör; Biz bir AR-GE şirketiyiz ve 30’a yakın patentimiz var 2005 yılı patent 5.siyiz bu bağlamda sürekli olarak yapılamayanı yapma gayretindeyiz. Meyve kurutma işlemi de aslında dünyada yapılan ama istenilen randıman alınamayan bir durum. Bunun çeşitli sebepleri var.

YAPILAMAYANI YAPTIK, İTHALATA GEREK KALMADI

Bizi bu meyve kurutma fırınını yapmaya iten fikir aslında piyasanın ihtiyacı ve gelen talepler oldu. Genel olarak gelen talepler; ilk olarak yüksek yakıt maliyeti ki biz bu sorunu en az 10 kat daha tasarruflu olacak şekilde sonuçlandırdık, ayrıca kurutulan meyvenin karamelize olması, kurutma süresinin uzaması ki bu süreye kurutma işleminden önce uygulanan ön işlemlerde kaybedilen zaman ve meyvenin üzerinde oluşan partekül sorunu da dahil. Biz bu sorunları temelinden daha önce buluşunu gerçekleştirip tüm dünyada metot patenti aldığımız “%100 Milli ve Yerli” ısıtma teknolojimiz ile çözdük dedi.

ARDO MİLLİ MEYVE KURUTMA FIRINININ FARKLARI

  • Meyve dilimlendiğinde hangi renkteyse, fırında kurutulduğunda renk olarak çıkıyor, karamelize olmuyor.
  • Tadı acılaşmıyor, hatta rayihası daha da artıyor.
  • Meyveye kurutma işlemi öncesi ön işlem uygulamaya gerek kalmıyor.
  • Kurutulan meyve üzerinde partikül oluşmıyor ki bu AB ülkelerine yapılacak ihracat için çok önemli.
  • Daha kısa zamanda kuruyor.
  • Diğer ürünlere göre çok daha az enerji ihtiyacı var.
  • Milli ve Yerli teknoloji olması sebebi ile yurt dışına patent bedeli gitmiyor.

AMORTİSMAN SÜRESİ 1 SENEDEN AZ

Amortisman süresi de 1 yıldan azdır. Şöyle ki; ürünlerimiz sadece yaptığı tasarruf baz alındığında dahi kendi parasını bir sene dolmadan çıkarmaktadır. Ürün verim oranı ise extra katma değeridir.

KURUTMA İŞLEMİNDE GÜNEŞTEN İLHAM ALDIK

Meyve kurutma işleminde yöntemimiz Güneşin doğal olarak yaptığı kurutma yönteminin yapay olarak uygulanmış halidir. Isıtıcılarımızı nano teknoloji ile üretiyoruz.

Ülkemizde genelde; elma, armut, üzüm, şeftali, trabzon hurması, muz, kivi ve mantar kurutuluyor. Tabi ki bunlara ülkemizde yetişen 80 dolayında diğer meyveler de dahil.

ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİ METOT PATENTİ İLA KORUMA ALTINA ALIYORUZ

Biz bir AR-GE şirketiyiz. Hali ile buluşunu gerçekleştirdiğimiz ürünleri, piyasaya sürmeden önce mutlaka metot patenti ile koruma altına alıyoruz, bu patent türü koruma altına alınan ürünün, şeklinin veya görüntüsünün değişmesi durumunda dahi izin alınmaksızın üretilemeyeceği anlamına geliyor.

KURUTMADA GENEL SORUN MEYVE ÜZERİNDEKİ KALINTIDIR

Güngör; Kalıntı sorunun başında bilinçsiz ilaçlama ve kimyasal gübre kullanım alışkanlığı yatmakta, bu sebeple mutlaka çiftçinin kimyasaldan uzak bir üretim yapmasını teşvik etmek lazım.

Şu anda bizim ürettiğimiz Ardo Meyve Kurutma Fırınını Rize İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün hibe projesi kapsamında kullanan Fındıklı ilçesi Organik Meyve Üreticileri Birliği, hiç kimyasal kullanmadan ürettiği meyvelerini yine kimyasal kullanmadan -ki pek çok kurutma fırınında meyvenin daha kolay ve hızlı kuruyabilmesi için ön hazırlık işlemleri kimyasal kullanılarak yapılıyor ve bu durum meyvenin kararmasına sebep olabiliyor- doğal olarak kurutabiliyor. Ayrıca bizim ürettiğimiz fırınla kurutma süreleri de asgariye de indi.  Mesela 6 saatte kurutulan elmayı 1 saatte, cinsine göre ortalama 3 günde kuruyan üzümü 10 saatte kurutabilmeyi de başarmış olmamız sağladığımız avantajlardan bazıları. Bu durum zaten tasarruflu olan ürünümüzün ekstra tasarruf avantajı anlamına geliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın