Küresel nüfusun yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan yaşlı nüfusun hızlı artışı, sağlık turizminin, özellikle de termal turizmin pazarını giderek büyütüyor. Termal cenneti Türkiye’nin önümüzdeki 30 yılda yaşlı nüfusun artışına paralel termal tesislerinde en az 5 kat büyüme öngörülüyor.

Termal Sağlık ve Turizm Derneği (TESTUD) Başkanı Yavuz Yılık, özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun artmasında en önemli etkenin doğurganlıktaki düşüş, tıptaki ilerlemeler ve gelişen yaşam standardının olduğunu belirtti.

Yılık, dünyanın hızla yaşlanmasıyla kronik hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa şifa olan termal turizme ihtiyacın daha da artacağını kaydetti.

Yapılacak çalışmalar ile önümüzdeki yıllarda şüphesiz en çok kazandıracak sektörlerden birinin termal sağlık turizmi olacağının altını çizen Yılık, şunları söyledi:

“Güncel rakamlar dünyada 60 yaş ve üstü 962 milyon kişinin yaşadığını gösteriyor. Bu rakamın 2050’de yaklaşık 2,1 milyara ulaşması öngörülüyor. Yani ülkelerin neredeyse tümü önümüzdeki yıllarda nüfuslarının hızla yaşlanmasına şahitlik edecek. İşte bu noktada termal sağlık turizminin önemi yadsınamayacak kadar büyük olacak. Çünkü kaplıca suları sağlık sorunlarına şifa olmasının yanı sıra, vücutta dinçlik ve yenilenme hissi uyandırmasıyla her zamanki gibi akla gelen ilk yol olacak. Türkiye ise problemlerine çözüm arayışında olan pek çok insanın sağlık turizmi için ilk rotası. Geçen yılın verilerine göre 765 bin turisti merkezlerimizde ağırladık. Son yıllarda hızla gelişen turizm segmentlerinden en önemlisi sağlık turizmi oldu. Turizm pastasında sağlık turizminin 7,2 milyar dolarlık bir payı bulunuyor. Bu payda da termalin önemi çok büyük. Bu büyüme artan yaşlı nüfus ve yükselen refah düzeyi ile hız kesmeden devam edecek. Tahminlerimize göre önümüzdeki 30 yıllık süreçte termal kapasitemiz en az 5 kat büyüyecek.”

Ülkemizin geleceğine en önemli yatırımın termal turizm olduğunu ve bu alanda yapılacak her yatırımın kar marjı oldukça yüksek bir şekilde geri döneceğini de söyleyen Yılık, “Ülkemiz yabancı hastalara verdiği hizmetle dünya çapında göz dolduruyor. Özellikle 60 yaş üzeri kişilerin yoğun ilgisini toplayan termal turizm alanında yapılacak çalışmalarla Türkiye termalin tek adresi olabilir. Finlandiya, Almanya, Macaristan, Japonya, Fransa gibi ülkelerde termal turizmde ciddi yatırımlar var. Bizler de bu ülkeleri baz alarak yatırım ve iyileştirmelerimizi çok acil gerçekleştirmeliyiz. Hatta bu ülkelerden gerekli eğitimi alıp ülkemizde uygulama yoluna gidebiliriz. Biz TESTUD olarak termal sağlık turizminin ülke ekonomisinde etkinliğini artıracak her çalışma için hazırız” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın