Ülkemizin Gıda ve Tarım alanlarında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), kurma çalışmalarına başladığı, TARIM 4.0 Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARIM 4.0 UAM) ile tarımda teknolojinin kullanımı ve TARIM 4.0 uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla ilgili Dünyadaki teknolojik gelişmelerini de yakından takip eden öncü çalışmalarına, son hızla devam ediyor. Endüstride geleceğe yön veren Endüstri 4.0 devriminin ülkemiz için hayati öneme sahip Tarım alanındaki uygulamalarından oluşan, Tarımın dijital dönüşümü, Akıllı teknolojilerin ve yapay zeka çalışmalarının tarımda kullanımı gibi konuları içeren, geleceğin tarımı olarak da tanımlanan TARIM 4.0 uygulamaları, Dünya çapında artan tarımsal ürün ve gıda talepleri ile önemini her geçen gün pekiştiriyor.
KGTÜ, bu kapsamda gerçekleştirdiği tarımda dijital dönüşüm çalışmalarının ilk örneğini de “Akıllı Sera” projesi ile ortaya koyuyor. TARIM 4.0 uygulamaları ve Akıllı Tarım konusunda çeşitli çalışmaların planlandığı, Akıllı Sera projesi ile; ilk aşamada, farklı bitkilerin fenolojik evrelerinin hakkında makine öğrenmesi, farklı iklim ve bitki modları için Tarımsal modelleme çalışmaları; yeni nesil bitki besleme ve koruma çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, Akıllı Sera projesi farklı hassas tarım teknolojilerinin uygulanması ve araştırılması konusunda, Üniversitemize ve ülkemize çok önemli bir alt yapı çalışması olarak da hizmet verecek ve bu konuda geliştirilmesi gereken pek çok yeni teknolojiye de ev sahipliği yapacaktır.
En fazla yatırım yapan üniversite
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan ve 46 üniversitenin yer aldığı “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018” raporuna göre Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, öğrenci başına yaptığı 116.269 TL harcama ile öğrencilerine en fazla yatırım yapan üniversite oldu.
YÖK tarafından öğrenci başına cari gider miktarına göre sıralanan vakıf üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, gerçekleştirdiği yatırımlar ile kendisine en yakın sırada bulunan üniversiteden öğrenci başına yaklaşık 2 kat daha fazla harcama gerçekleştirdi.
Aynı raporda tam bursluluk oranında ikinci sırada yer alan KGTÜ, bu sıralamada da kendisine en yakın üniversiteden yaklaşık 5 kat daha yüksek bir tam bursluluk oranına sahip olarak, Türkiye’de %100 tam bursluluk oranına sahip iki üniversiteden biri olarak listede yer aldı.
KGTÜ kampüs alanı ve öğrenci başına düşen kitap sayısı ile de öne çıkıyor
Henüz yeni kurulan bir üniversite olması karşın KGTÜ, YÖK tarafından yayınlanan raporda öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı ile Türkiye’deki ilk 10 vakıf üniversitesi arasında yer alırken toplam açık alan büyüklüğünde ise ilk 20 üniversite içerisinde yer aldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.