Türkiye?nin üretim, istihdam ve ihracatta lokomotif sektörü olan hazır giyimde faaliyet ve cirolar artarken, döviz kurlarına yenik düşen kârlılık ise her geçen gün kan kaybediyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri?ne (ESDH) hazırlatılan hazır giyim sektör endekslerinde kârlılık endeksinin 78.20?ye gerilediğini vurgulayarak, sürdürülebilir olmayan bu filmi 2011?de izlemek istemediklerini söyledi.

TGSD Başkanı Cem Negrin, sektör, kamu ve finans kesiminden pek çok verinin kullanılmasıyla ortaya çıkan Hazır Giyim Sektör Endeksinin Ekim ayı sonuçlarını açıkladı. Cem Negrin, hazır giyim faaliyet endeksinin iç satış ve ithalat ağırlıklı büyüme gösterdiğini, sanayi ciro endeksinin iç ve dış satışlardaki artış ile yükseldiğini, döviz kurlarına bağlı olarak endeksindeki gerilemenin ise sürdüğünü bildirdi.

2007 sonu baz alınarak oluşturulan hazır giyim sanayi karlılık endeksinin Ekim ayında 78.20?ye gerilediğini anlatan Negrin, son üç yılda maliyetlerin gelirlere göre çok daha hızlı arttığını, buna kurlardaki olumsuzlukların da eklenmesiyle kârlılık endeksinin sürekli bir düşüş gösterdiğini söyledi. Negrin, işgücü, enerji ve genel giderlerde önemli artışların yaşandığı bileşik maliyet endeksinin 125.49 olduğunu, buna karşın yurt dışı satışlarda  Türk Lirasının değerlenmesi ile birlikte düşen gelir endeksinin ise103.69?da kaldığını kaydetti.

Faaliyet endeksi 117,67’ye yükseldi

2007 yıl sonunda 100 olan bileşik hazır giyim faaliyet endeksinin 2010 yılı Ekim ayında 118.67?ye yükseldiğini anlatan Cem Negrin,  ?Ancak ara endeksler incelendiğinde genişlemenin tüm alt faaliyetlere yansımadığı görüyoruz. 2007 yılı sonunda 100 olan ithalat endeksi 292.33?e çıkarken, ihracat endeksi ise ancak 106.01?e yükselebildi. Aynı şekilde iç satış endeksi 141.33?e,  finansman endeksi 141.33?e çıkarken, istihdam endeksi 76.81?e ve üretim endeksi 90.98?e geriledi? dedi.

Hazır giyim sektöründe faaliyetlerdeki gelişmenin daha çok iç pazar ve ithalat faaliyetlerindeki artış ile sağlandığına dikkat çakan Negrin, sektörün üretim ve istihdam gibi iki önemli alt faaliyetinin zayıf performans gösterdiğini bildirdi. Cem Negrin, hazır giyim sanayi ciro endeksinin 113.53?e  yükseldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

?Ekonomik krizin etkileri ile birlikte 2009 yılı Şubat?ında 83.83?e kadar gerileyen endeks 2009?un ikinci yarısından itibaren istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Sanayi cirolarındaki artış 2010?da da sürerek endeks Temmuz ayında 118.88 ile zirveye ulaştı. Ardından mevsimsellik etkileri ile Ağustos ve Eylül aylarında gerilerken, Ekim ayında 8.44 puanlık bir artış ile 113,53?e yükseldi.

TGSD Başkanı Cem Negrin ekonomi yönetiminden, enerji maliyetleri, kur dengesi, bölgesel asgari ücret ve kıdem tazminatı sorunlarına çözüm beklediklerini ifade ederek, bölgesel esnek ücret ve yeni yatırımlar için caydırıcı konumdaki kıdem tazminatının da çözüme kavuşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın