Türkiye’yi daha önce pek çok yarışmada temsil eden İTÜ Rover Takımı, ABD’de düzenlenecek olan University Rover Challenge’da yarışacak. Öğrenciler “İnan” ismini verdikleri aracın tanıtım toplantısını İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
Toplantıya İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ünal ve Vakıf Emeklilik Bilgi Teknolojileri Teknik Operasyon ve Proje Yönetim Ofisi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Torgalöz’ün aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Ülkemizi ABD’de Temsil Edecek
Türkiye’nin ilk gezegen keşif aracına katkı sağlamayı hedefleyen İTÜ Rover Takımı, 95 takım arasından ön elemeyi geçerek 12. sırada yer aldı. Finale kalmayı başaran tek Türk takımı olan İTÜ Rover 31 Mayıs -2 Haziran tarihlerinde Amerika’da ülkemizi bir kez daha temsil edecek. İTÜ Rover Takımı, İTÜ bünyesindeki çeşitli fakültelerden bir araya gelen 32 öğrenciden oluşuyor.
Prof. Dr. Alper Ünal “Savunma, sağlık ve doğal afetlerde kullanılacak”
İnan’ın tanıtım toplantısında konuşan İTÜ Rektör yardımcısı Prof.Dr. Alper Ünal şunları söyledi: Öğrencilerimiz aracın elektronik devre kartlarından yazılıma kadar birçok şeyi kendileri tasarladı. Ürettikleri rover “kesintisiz görüntü aktarımı yapabilen bir haberleşme sistemi”ne sahip. Ayrıca araç otonom olarak hareket edebiliyor etrafındaki nesneleri algılayabiliyor. Üzerinde bulundurduğu sensörler ile bilimsel analizler yapabiliyor ve topraktan örnek alabiliyor. Aracın yazılımında Robotic Operation System kullanıldı. Bu sistem hem kolay bilgi erişimine olanak sağlıyor hem de sisteme kendilerinden bir şey katarak robotik gelişmelere katkıda bulunuyor. Elektronik donanım olarak motor sürücüleri, sistem kontrolcüleri tamamen kendi üretimleridir. Tasarladıkları araç her ne kadar gezegen keşif aracı olarak tasarlansa da gençlerimiz aracı tasarlarken bununla sınırlı kalmayıp savunma sanayisinde, maden teknolojisinde, sağlık alanında, doğal afet arama ve kurtarma çalışmalarında da kullanılabilecek şekilde ürettiler.
Cenk Torgalöz “İTÜ öğrencilerine güvenimiz sonsuz”
Vakıf Emeklilik Bilgi Teknolojileri Teknik Operasyon ve Proje Yönetim Ofisi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Torgalöz ise öğrencilere her zaman destek olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesinin her zaman ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil ettiğini ve bu yarışmadan da güzel bir dereceyle dönmelerini arzu ettiklerini söyledi.
Mars koşullarına ve toprak yapısına göre üretildi
University Rover Challenge (URC), Mars Society tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station’da (MDRS) gerçekleştirilen, üniversite öğrencilerinin tasarladıkları roverlar ile yarıştıkları uluslararası bir yarışmadır. Yarışmadaki amaç astronotların istasyonlarından çıkmadan dışarıdaki ağırlık taşıma, toprak örneği alma, ingiliz anahtarı ve tornavida kullanabilme ve panelden çip sokup takma gibi işleri yapabilmelerini sağlayan bir rover (gezgin araç) üretmeyi kapsıyor.
Yarışma için hazırladıkları ve ön elemeyi geçerek finale kalmalarını sağlayan aracın tanıtım videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.