Euro Bölgesi 4Q17’de bir önceki çeyreğe göre %0,6, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,7 oranında büyüme ile beklentilere paralel bir performans göstermiştir. Bununla beraber artan büyüme performansı ile beraber ekonomik büyümenin de son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkılması, bunun yanında çeyrekten çeyreğe 19. kez üst üste büyüme kaydedilmiş olması Avrupa ekonomilerindeki toparlanmayı ortaya koymaktadır. 3Q17 GSYH büyümesi de çeyreklik bazda %0,6’dan %0,7’ye, yıllık bazda da %2,6’dan %2,8’e yukarı yönlü revize edilmiştir. Bugün açıklanan Ocak ayı güven endekslerine baktığımızda ise Aralık’a göre hafif daralma görülmekle beraber, genel görünümün tatmin edici olduğunu söylemek mümkün. Tüketici güveni de 1,3 ile Ağustos 2000’den beri en yüksek noktada.

Bugün 4Q17 büyümeleri açıklanan Euro Bölgesi’nin büyük ekonomilerinden Fransa’nın çeyreklik ve yıllık bazda sırasıyla %0,6 ve %2,4, İspanya’nın ise %0,7 ve %3,1 ile güçlü büyüme gösterdikleri görülmektedir. Fransız ekonomisi Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ekonomiye olan güveni artırması ve desteklemesi ile beraber 2011’den bu yana en iyi yıllık büyümesini gösterirken, İspanyol ekonomisi de Katalonya’daki politik krize rağmen 4Q17’de iyi büyüme kaydetti.

Böylece Euro Bölgesi 2017 yılının genelinde de %2,5 büyüme göstermiş oldu. Büyüme performansı konsensüs tahminlerin ve ECB’nin beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Aynı zamanda 2008 finansal krizinden sonraki en yüksek büyüme performansı olarak kayda geçmiş oldu. Geçen hafta gerçekleşen 25 Ocak ECB toplantısında da Mario Draghi büyüme ve enflasyon beklentilerine dair daha iyimser bir görüntü çizmişti ve Banka’nın teşvik programıyla beraber ekonomideki toparlanmanın ivmelenerek devam ettiği veriler tarafından da teyit ediliyor. Yine de 19 ülkelik para birliğinin etkisi yıllar süren borç krizinden sonra başlatılan teşvik programından çıkması için tüm gereklilikler sağlanmış değil. Çünkü enflasyon halen çok düşük ve Mario Draghi’nin asıl üzerinde durduğu konu da bu. Çünkü teşviklerle bir yere kadar getirilmiş enflasyonun, teşviksiz olarak da yükselecek olduğundan emin olunan bir noktada değiliz. Dolayısıyla mevcut şartlarda varlık alımlarının en az Eylül’e kadar sürmesi planı devam ettirilecek gibi görünüyor. Son zamanlarda çok güçlenen EUR’nun da net ihracat üzerinden büyümeye ve fiyat etkisinden enflasyona baskı yapması olasılık dahilinde, ki ECB’nin temkinli kanadı Draghi de dahil olmak üzere bundan endişe ediyor.

EUR’nun veri açıklamasından sonra ve Almanya TÜFE enflasyonu açıklamasından önce güçlü durduğunu söylemek mümkün. Gücü toparlanan USD tarafından sınanan EUR, 1,2330 desteğinden 1,2440 teknik seviyesine gelmiş durumda. 1,25 – 1,2540 EUR gücünü devam ettirebilirse direnç bölgesi. Alman 10 yıllıkları %0,67’de bugün dinlenmede, ancak yükseldiği noktaları korumakta. Avrupa’daki tahvil piyasası da genel yükselişten sonra bugün biraz daha sakin görünüyor. Muhtemelen Trump ve Fed faizlerin genel belirleyicisi olacaklar. Paritede de seyir 1,2330 altında EUR aleyhine döner, üzerinde görünüm pozitif.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın