Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Enflasyon Raporu’nu yayınladı. Güncellenen enflasyon tahminlerine baktığımızda; Merkez Bankası’nın 2018 yılına ilişkin TÜFE enflasyonu tahminini %7’den %7,9’a çıkardığını (alt nokta %6,5, üst nokta %9,3 olmak üzere) ; 2019 yılı TÜFE enflasyonu tahminlerini %6’dan %6,5’a çıkardığını (alt nokta %4,7, üst nokta %8,3 olmak üzere) ve daha uzun dönem için de %5’te sabit bıraktığını gözlemliyoruz. Banka’nın 2018 tahminlerini yükseltmesinde TRY cibnsi ithalat fiyatları varsayımındaki ve çıktı açığındaki yukarı yönlü güncelleme ile 4Q17 enflasyon gerçekleşmelerinin önceki tahminlerin üzerinde olması ve enflasyon ana eğilimindeki yükseliş etkili olmuştur. 2019 yılına dair enflasyon tahminleri ise TRY cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki güncellemeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenmiştir.
Banka’nın mevcut tahminleri yukarı yönlü revize edilse de, piyasanın ve bizim tahminlerimize kıyasla daha iyimser kaldığı görülmektedir. Sn. Murat Çetinkaya’nın da sunumunda belirttiği üzre, enflasyon tahminlerine baz oluşturan etmenlerin başında petrol ve emtia fiyatlarındaki yükseliş ve bunun ithalat ve girdi maliyetlerine yaptığı etki geliyor. Elbette TRY’deki artan değer kaybının yapmış olduğu ithal mallar üzerindeki maliyet baskısının da kombine bir etkisi enflasyonun geçmişte beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ana sebebi olarak ortaya çıkıyor. Merkez Bankası bu çerçevede USD cinsinden ithalat fiyatları varsayımında yukarı yönlü güncelleme yaparken ham petrol için olan fiyat tahmininde de 56 USD’den 66 USD’ye ciddi bir yukarı yönlü revizyon yaptı.
Gıda enflasyonunun beklenen seviyelerin üzerinde gerçekleşmesinde ana etken olan işlenmemiş gıda enflasyonunu gösteren Merkez Bankası’nın Gıda Komitesi’nin çalışma ve kapsamında 2018 ve 2019 yıllarına dair gıda enflasyonu tahminlerini ise %7’de bıraktığını gözlemliyoruz. Biz de kısa vadede ithalat, fiyat kontrolü gibi önlemlerle, uzun vadede de arzın devamlılığını ve maliyetleri düşürmeyi sağlayıcı yapısal adımlarla gıda enflasyonunun öngörülemeyen mevsimsel koşullar ve fiyat düzenlemeleri olmadığı sürece stabilleşmesini bekleriz.
Merkez Bankası, bu noktada enflasyon ve para politikası söyleminde de 18 Ocak’taki söylemini yinelemektedir. Enflasyon baskılarına karşı önemli bir parasal sıkılaştırma yaptıklarını söyleyen TCMB Başkanı Çetinkaya, alınan önlemler ile beraber enflasyon beklentilerindeki bozulmanın durduğunu ve hem alınan tedbirler hem de birikimli maliyet etkisinin azalması ile beraber 2018 yılında dezenflasyon sürecine gireceğimizi öngörüyor. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu kararlılıkla sürdürme konusundaki politika söyleminin devam ettirilmesi önemli, önümüzdeki dönemde de önemli bir sözel yönlendirme aracı olacaktır. Fiyat istikrarı açısından enflasyonun fiyat dinamiklerine bağlı bir şekilde kalıcı düşüş sağlamasını beklemek, en doğru politika duruşu olacaktır. Bu bağlamda para politikasını normalleştirmenin daha zamanı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Enerji fiyatlarından gelen birikimli maliyet etkisinin azalacağını biz de düşünüyoruz. Buna karşılık TRY’de oluşabilecek değer kayıplarına bağlı maliyet etkisinin devam etme ihtimali ve geçen yılki aylık değişimlerin bazı dönemlerde ters yöne doğru baz etkisi yapma ihtimalinin enflasyonda yukarı yönlü risk teşkil ettiğini söylemek isteriz. Yine de enflasyonda mevcut şartlarla en kötünün geride kaldığını ve bir miktar düşüş yaşanacağını düşünmekle beraber, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini yine piyasaya kıyasla iyimser buluyoruz. Kısa dönemde, mevcut şartlarla EM’lere olan para girişlerinin devam ediyor olması bizim açımızdan destekleyici iken, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki para politikalarının sıkılaştırılması ve faizlerin artırılmasının cari açık ülkesi olmamız dolayısıyla hem kur, hem de kur üzerinden enflasyon bazında negatiflik oluşturduğunu belirtmek isteriz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.