Saray mutfağından bir tatlı ustası, Cumhuriyet döneminde bir dükkanda çalışmaya başlar ve birbirinden leziz tatlılar yapar. Dükkan sahibinin yeğeni de, tatlı yapımının tüm inceliklerini bu ustadan öğrendikten sonra kendi dükkanını açmaya karar verir. İzmir Kemeraltı’ndaki 16 metrekarelik dükkanda önce yoğurt ve kaymak satmaya başlar. Bacasını tüttüren ilk tatlı ise bugün hala aynı tarifle yapılan kazandibi olur.

1938 yılında Sefer Urlulu ya da herkesin hitap ettiği adıyla Sefer Usta tarafından kurulan Özsüt’ün 80 yıllık öyküsü böyle başlıyor. Sefer Usta’nın ardından bayrağı devralan oğlu İbrahim Urlulu, önce Özsüt ustalarını şirkete ortak ederek, ardından franchise sistemi ile büyüyerek Özsüt’ü Türkiye’nin en köklü markalarından biri haline getirdi. 2014 yılında Infinity Holding’in gerçekleştirdiği yatırım ise yurt dışı faaliyetlerini beraberinde getirdi.

Güçlü Şeneler: Türkiye gastronomi turizminde örnek olacak

Kazandibi ile çıktığı tatlı serüvenine günümüzde pasta, sütlü ve şerbetli tatlılar, unlu mamuller, dondurma, kaymak, çikolata, kahve, Türk ve dünya mutfağından özel lezzetler ile devam eden Özsüt’ün 80. yılında, Genel Müdür Güçlü Şeneler, marka ve sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ev dışı tüketimin yılda 55 milyar TL’ye yaklaştığını ve bunun yaklaşık yüzde 27’sinin Türkiye genelinde sayıları 65 bini bulan kafe, restoran ve pastane harcamaları olduğunu söyleyen Şeneler, “Yeme – içme sektörü, geri dönüşün 2 – 4 yıl gibi kısa sürelerde gerçekleşmesi ve ortalama yüzde 15 – 20 arasında değişen kar marjları ile yatırımcılar için oldukça cazip. Bugün hem yurt içinden hem de başta Orta Doğu olmak üzere dünyanın birçok noktasından yatırımcılar Türkiye’de bu sektöre girmek istiyor. Henüz yolun başındayız, yatırım, satın alma gibi konularda daha disipliner bir yapıya kavuştuğumuzda Türkiye’nin gastronomi turizmiyle örnek bir ülke olacağına inancımız tam” dedi.

80. yıl hedefi: 200’ü aşkın mağaza, yüzde 30 büyüme

Tıpkı sektör gibi kendilerinin de her yıl artan bir büyüme grafiği yakaladığını belirten Güçlü Şeneler, 2017 yılını hedeflerinin üzerinde bir büyümeyle kapattıklarını ifade etti. Özsüt’ün 80. yıldaki büyüme hedefi ise 200’ün üzerinde mağazaya ulaşmak ve yüzde 30 büyüme sağlamak olarak belirlendi. Yatırımcıların Özsüt’e büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Güçlü Şeneler, bugün 46 ilde 180’in üzerinde mağazalarının bulunduğunu ve bunların dokuzu dışında tamamının franchise’lar tarafından işletildiğini vurguladı.

5 yılda 10 ülke

Azerbaycan’da iki yıl içerisinde üç mağaza açtıklarını söyleyen Güçlü Şeneler, “Yurt dışı mağazalarımızın performansından çok memnunuz, bizim lezzetlerimiz orada da çok seviliyor. Açıkçası yurt dışından ciddi talep alıyoruz ancak doğru partner bulmadan geniş çaplı bir operasyona girmeyi tercih etmiyoruz. İçimize sinen bir ortak bulduğumuzda Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’daki ülkelere de Özsüt markasıyla ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

İzmir markası olarak çıktıkları yolda Türkiye’nin markası olarak devam etmenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Özsüt Genel Müdürü Güçlü Şeneler, sözlerini 85. yıl hedeflerini anlatarak şu şekilde tamamladı, “Cumhuriyetimizin 100., bizim de 85. yaşımızı kutlayacağımız 2023 yılında, en az 10 ülkeye ulaşmak istiyoruz. Bunun için şimdiden var gücümüzle çalışıyoruz. Herkesin beğenisini kazanan, damakta iz bırakan bir marka olmayı kuruluşumuzdan günümüze olduğu gibi gelecekte de sürdüreceğiz.”

*****

Rakamlarla Özsüt

Özsüt, Türkiye çapında günlük pasta ve tatlı dağıtımı yapan tek firma. Ayda 350 bin kilometre yol yapılarak ürünler 46 ildeki 180’in üzerinde mağazaya ulaştırılıyor.

İzmir Kemalpaşa’da 10 bin metrekarelik fabrika alanına ve 1500 metrekarelik soğuk hava deposuna sahip Özsüt’ün günlük üretim kapasitesi:

– 60 bin porsiyon pasta

– 150 bin porsiyon sütlü tatlı

– 20 bin porsiyon şuruplu tatlı

– 10 ton dondurma

– 7 ton unlu mamul

2017 yılına ait bazı satış rakamları

– Pasta (Porsiyon): 13 milyon 200 bin

– Sütlü Tatlı (Porsiyon): 18 milyon 500 bin

– Şerbetli Tatlı (Porsiyon): 345 bin

– Dondurma (Kilogram) 265 bin

  • Her yıl yaz ve kış mevsiminde menüsünü yenileyen Özsüt’ün hiçbir ürününde koruyucu katkı maddesi kullanılmıyor.
  • En çok satılan ürünler bölge bazında değerlendirildiğinde, Ege’de kazandibi, Marmara’da kazandibi ve tavukgöğsü, Karadeniz’de sufle, Güneydoğu Anadolu’da ise fıstıklı pastalar ön plana çıkıyor.

Özsüt’ün 1938 yılında İzmir Kemeraltı’nda başlattığı tatlı serüveni, bugün 46 ilde 180’in üzerinde mağazası, üç bine yakın çalışanı ve on binlerce misafiriyle sürüyor. STP Gıda altında bayilik sistemiyle faaliyetlerini büyüten Özsüt, Infinity Invest Holding’in 2014 yılında gerçekleştirdiği satın almanın ardından yatırımlarını yurt dışında artırdı. Bu doğrultuda, Azerbaycan’da bulunan mağazanın yanı sıra, başkent Bakü’de iki mağaza daha açıldı. Özsüt’ün ürün gamı içerisinde pasta, sütlü ve şerbetli tatlılar, unlu mamuller, dondurma, kaymak, çikolata, kahve, Türk ve dünya mutfağından özel lezzetler yer alıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın