Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), endüstriyel mutfak sektörünün 2018 hedeflerini açıkladı. TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, TİM ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde kurulması planlanan Türkiye Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği ve TUSİD’in büyük ilgi gören ve bu yıl Ekim ayında düzenlenmesi planlanan “Hostech by TUSİD” fuarı hakkında da bilgi verdi.

Türkiye endüstriyel mutfakta dünya üçüncüsü

Endüstriyel mutfak sektörü, bugün 60 bin kişiye istihdam sağlarken, 13 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaştı. Sektörünün ilk ve tek kuruluşu olan TUSİD, 2016-2017 yılları arasında ciroda gerçekleşen yüzde 10 büyüme rakamını 2018’de yüzde 15 artırarak yaklaşık 15 milyar TL’lik bir büyümeye ulaşmayı hedefliyor. Dernek olarak 294 üyeye sahip olduklarını dile getiren Ahmet Gürkaynak, 2018’de üye sayısının da 310’a çıkacağını öngörüyor.

TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, dünyada endüstriyel mutfak sektörünün liderliğini Almanya ve İtalya’nın üstlendiğini, 3. sırada olan Türkiye’nin ise bu sıralamada dünya üçüncüsü olduğunun altını çizdi. Gürkaynak, “Avrupa’da ilk 2’de olmak, dış ticaret hacmimizi ve ihracatımızı da 3 katına çıkarmak istiyoruz. 1 milyar dolar civarında olan ihracat büyüklüğümüzü bu yıl 1,2 milyar dolar seviyelerine ulaştırmayı hedefledik. 2018’de ciroda yüzde 15 seviyelerinde büyüme ile yaklaşık 15 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaşacağını düşündüğümüz sektör adına gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyoruz,” dedi.

İhracatçılar adına yeni birlik

Porselen, seramik, cam, metal, plastik, hediyelik eşya, küçük elektrikli ev aletleri ve endüstriyel mutfak ürün grupları ihracat sınıflandırmasında İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) çatısı altında toplanıyor. Türkiye’deki bu sınıflandırmaya rağmen hemen hemen tüm dünyada endüstriyel mutfak sektörüyle ilişkili ürün grupları tek bir grup olarak tanımlanıyor. Türkiye’deki mevcut uygulamaya göre, endüstriyel mutfak sektöründeki ihracatçı firmalar ihraç ettikleri ürünlerin malzeme gruplarına göre organize olan ihracatçı birliklerine bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Bu da sektörde bazı sorunları beraberinde getiriyor.

Ahmet Gürkaynak, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorunların çözümü adına yeni bir birlik kurulduğunun altını çizdi: “Sektörümüz 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmesine rağmen, hâlâ temsil edilmiş olduğu birliklerdeki farklı ürün/hammadde gruplarının ihracat rakamları içerisinde yüzde 1,5 veya 2 gibi çok küçük paylara sahipler. Bu durum da sektörümüzün ihracatçı birliklerindeki temsil kabiliyetini azaltıyor. Sektörümüzün sorunlarının daha güçlü olarak tek çatı altında dile getirilmesi, ihracatımızın artırılmasına katkı sağlayacak faaliyet ve teşviklerin artırılması, dünya çapındaki rekabet gücümüzün daha yukarılara çıkarılması amaçlarıyla, TİM ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde Türkiye Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği kurulması yolunda görüşmelerimiz hız kazandı.”

Avrasya’nın en büyük fuarı bu yıl 24-28 Ekim’de

Otel, restoran, gastronomi ve mutfak ekipmanları alanında Avrasya’nın en büyük fuarı olan Hostech by TUSİD, 2016’da 4 bini yabancı olmak üzere toplam 24 bin profesyonel tarafından ziyaret edilmişti. Bu yıl da 24-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar, yeni işbirliklerine imza atılmasının yanı sıra sektöre ilişkin yeni stratejilerin belirlenmesini sağlayacak.

TUSİD, 2018’deki fuarda ziyaretçi sayısını 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Katılımcı profilinin genişlemesi ile Hostech by TUSİD’in sadece endüstriyel mutfak sektörünü değil, tüm ağırlama ve konaklama sektörünü kapsayan bir fuar olması yönünde çalışmalar yapıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın