Dolar ve Euro’daki dalgalı durumun 2018’de de devam edeceğini ifade eden Fayat, Euro Dolar paritesinin Euro lehine gelişmeye devam edeceğini bildirdi. Türkiye’deki bürokratik kurumların, şirketlerin, esnafın ve bireylerin işlerini ve yatırımlarını yönetirken önlem almayı alışkanlık haline getirdiğini, hazır giyim sektörünün Euro’yu yüzde 10 düşük değerden hesaplayarak dalgalı kur ortamında ilerlediğini söyleyen Fayat şöyle devam etti: “Kriz yönetimini ve dalgalı kurda hareket etmeyi öğrenmiş bir ekonomi olarak 2018’de en azından mevcut durumu koruyacağımızı, gelişmelerin yıl sonuna doğru olumlu bir seyir izlemesini bekliyorum.”
“AB’ye yönelmeli, birim değeri yüksek, markalı ihracata odaklanmalıyız”
AB’nin hazır giyim sektörümüzün ihracatının yüzde 74’ünü yaptığımız buna karşılık AB’nin toplam hazır giyim ithalatının sadece yüzde 7’sini oluşturduğumuz bir pozisyonun son derece riskli olduğuna vurgu yapan Fayat, Türkiye’nin vazgeçilmez konumunu güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. AB’de beklenen büyüme ve Euro’nun güçlenme fırsatını iyi kullanabilmemiz için ilişkilerin ve temasların tekrar güçlenmesi gerektiğine dikkat çeken Fayat, terör, OHAL, siyasi belirsizlik ve zaman zaman oluşan diplomatik gerginliklerin AB’li alıcı grupların ülkemize ziyaretini yüzde 40-45 oranında azalttığını, bu durumun üreticimizin pazarlık gücünü zayıflattığını ifade etti.
“Önümüzdeki 10 yıl Türk markalarının AB’de yükselişini seyredeceğiz”
Hazır giyim sektörünün, yılı 17 milyar dolarlık ihracatla kapattığını söyleyen Fayat, markalı ihracatta kilogram başına 40-50 Dolar değerine ulaşılabilirken, markasız ürünlerde kilogram başına 20 Dolar seviyesinde kalındığını belirtti. Hazır giyim üretimi yapmayan Almanya’nın sadece organizasyon faaliyetleri ile 30 milyar Dolar ihracat yapabildiğine dikkat çeken Fayat, Türkiye’nin markalı ihracatın yanı sıra organizatör ülke konumuna gelmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi. Fayat, “Önümüzdeki 10 yıl içinde belli fırsatları kullanan ve doğru stratejilerle hareket eden Türk markalarının AB’de yükselişini izleyeceğiz” dedi.
“Sürdürülebilirlik ve Sanayi 4.0’da önemli yol aldık”
Türkiye’de hazır giyim sektörünün 20 yıldır bazı üretim süreçlerinde robot teknolojisi kullanımı ve dijitalleşme alanında önemli mesafeler katettiğine ve sanayi 4.0’a adapte olduğuna dikkat çeken Fayat, bir diğer önemli konunun sürdürülebilirlik zihniyetinin yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Fayat sözlerine şöyle devam etti: ”Teknolojiye adapte olmuş, çalışana ve çevreye saygılı, kaynaklarını doğru yöneten, şartlar ne olursa olsun kayıt içinde kalan kurumlarımızın sayısı oldukça fazla ama yeterli değil. Nitelikli Üretici Sertifika Programı Projemizi bu hedefle geliştirdik. En kısa zamanda uygulama zeminini oluşturacağımıza inanıyoruz. Hazır giyim sektörümüz bu özellikleriyle ülkemizdeki tüm ihracat sektörlerine örnek olacaktır.“
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.