Milliyet’te Güngör Uras, Dünya’da Tevfik Güngör imzalarıyla ekonomi yazıları, Milliyet Cumartesi’de ise “Ali Rıza Kardüz” ismiyle yemek yazıları yazan Güngör Uras,
yıllardır bilgi ve deneyimlerini kamuoyuyla paylaşan bir iktisatçı… En önemli özelliği kendisini okuyan kitlenin, ekonomik konuları rahatlıkla anlamasını sağlayan örneklerle ifade etmesi…
Adımını attığı her toprak parçasından, siyasetten iktisada, yemekten müziğe anlatılacak bir şeyler çıkartıp, okurlarıyla paylaşmaya can atan bir yazı makinesi adeta.
60 yıl boyunca gezdiği gördüğü ülkelerle ilgili izlenimlerini, gezi yazılarını bu kitapta topladı usta yazar… Fransa, İngiltere, İspanya, İskoçya, Almanya, Prag, Budapeşte, Belarus, Rusya, İtalya, Yunanistan, Singapur, Tayvan, Hong Kong, ABD ve daha nicesi…
Güngör Uras, kitabının Önsöz’ünde ise şunları belirtiyor:
“Eskilerde ‘Yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüklerini anlat’ derlerdi… Çünkü insanlar doğdukları, yaşadıkları yörenin dışına kolay kolay çıkamazlardı. Hele hele yurt dışına çıkmak çok zordu. Günümüzde halkımızın gitmediği, gezmediği ülke yok. Son 60 yılda çok şey değişti.
1950’lerde Türkiye’nin dövizi yoktu. Ulaşım imkânları kısıtlıydı. Pasaport almak, döviz izni almak çok zordu. Türkiye’den yurt dışına çıkış yolu ya demiryolu ya da denizyolu idi. Yurt dışına çıkış, 1980’lerden sonra kolaylaştı.
Günümüzde, imkânı olan kolaylıkla döviz bulabiliyor, pasaport alabiliyor. Tek sorun, vize kısıtlaması…
Havayolu, denizyolu ile dünyanın her köşesine, her ülkeye ulaşılabiliyor.
Dövizin olmadığı, dışarıya seyahat için pasaport kısıtlamalarının bulunduğu dönemde kamu çalışanları için yurtdışı kısa ve uzun süreli görevler, değişik ülkeleri görme bakımından önemli fırsattı.
Geçen 60 yıl boyunca gezdiğim gördüğüm ülkelerle ilgili izlenimlerimin, okuyucuların ilgisini çekeceğini umduğum bölümlerini bu kitapta topladım.”
Güngör Uras, O Ülkeden Bu Ülkeye Geze Geze, Tarihçi Kitabevi, 416 sayfa
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.