Dünyadaki ticari alacak politikasının lideri Allianz Trade, 2025 yılının ilk üç ayını kapsayan Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Donald Trump’ın gümrük vergilerinin küresel ekonomi üzerindeki etkilerine dikkat edilen raporda, ABD’nin tam teşekküllü bir ticaret savaşının başlatıldığı yoruma yer veriliyor. Rapora göre; yarı iletkenler, ilaç, bakır, mineraller gibi sektörel istisnalar dışarıda bırakıldığında, ABD’nin Çin’e uygulanan efektif tarife oranı yüzde130’a ulaşmış durumda. AB için bu oran yüzde 9. Çin’den sonra ücret oranı en yüksek beş ülke ise; Yüzde 25 ile Bangladeş, yüzde 20 ile Pakistan, yüzde 15 ile Kamboçya, yüzde 14 ile Endonezya ve Japonya. ABD’nin en düşük tarifeleri uygulanan ülkelerde ise; yüzde 4 Suudi Arabistan ile, yüzde 5 Singapur ile, yüzde 6 ile Norveç ve yine yüzde 6 ile Ekvator, yüzde 7 ile İsviçre ve yüzde 7 ile BAE. Allianz Trade ekonomistleri, tüm bu tarife artışlarının ABD’nin küresel ithalat tarifelerindeki artış 1890’lardan bu yana en yüksek seviyede olan yüzde 25,5’e çıktığına dikkat çekiyor. Ve ikili anlaşmalarla ABD’nin ithalat tarifesi 2025’in son çeyreğine kadar yüzde 10,2’ye düşebileceğini varsayıyor.

Küresel gösterge seviyesiCovid-19 dönemindeki kadar yüksek

Allianz Trade Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, 2025 yılında küresel GSYH büyümesi, pandemiden bu yana en düşük seviyede olan yüzde 2,3’e geri dönecek. 2024’te yüzde 2,9 olan küresel ekonomik büyüme, ABD kaynaklı ticari savaş nedeniyle 2025’te 0,6 puan hız kesecek. Mevcut küresel performansın düzeyi Covid-19 salgını sırasındaki kadar yüksek olduğu bilgi de raporda dikkat çeken yorumlar arasında. Büyümenin Avrupa bölgesinde de yavaşlayacağını belirten ekonomistler, bu bölge için büyüme tahminlerini 2025 yılı için yüzde 0,8 ve 2026 yılı için yüzde 1,5 şekilde aşağı yönde güncelleneceklerini belirtiyorlar. Giderek daha fazla bilgi sahibi olmadan gelen hane halkının ihtiyati tasarruflarını artırması ve tuvalet talebinin azaltılması olasılığı da rapordaki tahminler arasında yer alıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde strateji değiştiriyor

Allianz Trade Ekonomik Görünüm Raporu’nda, gelişmekte olan ülkelerin Trump vergileri nedeniyle bir yandan tarife riskleriyle diğer yandan ticari çeşitlendirme fırsatlarıyla karşı karşıya oldukları belirtiliyor. Raporda, gelişmekte olan seçeneklerin bazılarının Amerikan mallarına göre ayarlanmış tarifeleri ayarlamaya devam ederken bir kısmı da içe aktarma çeşitlendirilerek farklı stratejilere yöneldiği vurgulanıyor. İsrail, Vietnam, Hindistan ve Tayland gibi ülkelerin gümrük tarifelerini düşürmeyi, ticaret çözümlemesini ya da ABD’den yapılan ithalatı artırmayı tercih ettiklerini raporda belirtiyor. Öte yandan ABD’ye ihracat ihracatı en yüksek olan ve karşılığında en yüksek tarife artışına maruz kalan bölgelerdeki tavsiyelerde ön sıralarda ve bu ülkelerin genel olarak daha fazla ABD ürünü satın almasını, ABD’ye ithalat tarifelerini sıfıra yakın bir seviyeye indirmeyi ve mümkünse ABD’de yatırımlarını artırmayı önermeleri bekleniyor. Yine raporda, Çin’in, 10 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm ABD ithalatına yüzde 84 gümrük tarifesine gidileceği ve bu oranın artabileceğini duyurarak daha sert bir ton benimsediği aktarılıyor.

Küresel sermaye harcamalarını baskılayacak

Allianz Trade Ekonomik Görünüm Raporuna göre şirketler; ABD’de ithalatı öne çekmek yani stoklamak, tedarik zincirlerini çeşitlendirmek ve tarifeleri azaltmak için fiyatları ayarlamak gibi kısa vadeli stratejiler benimserken, politika belirsizliği özellikle hariç yatırımları baskılanıyor. Özellikle ABD’deki bakımın devam ettiği ve elektroniğinin devam ettiği birkaç sağlam veri ve altı aylık talebi karşılayacak stoklarla kısa vadeyi yönetebileceğine dair raporda yer veriliyor. Ancak sektöre göre değişmekle birlikte, farklı üçte ikisi, ücret maliyetlerine yansıtılabilir. Raporda ayrıca Çin’den Güneydoğu Asya, Meksika ve hatta ABD’ye kaydırılması ihtimalinden de sözlerle aktarma, kârlılığı artıracak yüksek üretim maliyetlerine rağmen, ABD’de yaklaşık 1 dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladıklarına yer veriliyor. Küresel talepteki düşüş ve jeopolitik sorunlar nedeniyle küresel iflasların 2025 yılında yüzde 7 oranında artacağı, ABD’de yüzde 16 ve Batı Avrupa’da ise yüzde 5 artacağı rapordaki tahminler arasında bulunuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın