Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünden Arş. Gör. Göksu Yılmaz, 16 Nisan Dünya Ses Günü dolayısıyla ses sağlığı konusunu değerlendirdi.
Sesler, yaşadıkları ifadeleri sağlayan en önemli araçlardan biri…
Sesin, yaşayacakları rahatlıklarını sağlayan en önemli araçlardan biri olduğunu ifade eden Arş. Gör. Göksu Yılmaz, “Ses üretimi, insan vücudunda büyüme, fonasyon (sesin oluşması) ve rezonans (konuşma sırasında ağızdan geçen havanın şekillenmesi durumları) oranlarının birleşimiyle gerçekleşir. Bu izinler, sesin değişimlerini ve konuşma sırasında anlamlı hale gelmesini sağlar. Ses sağlığının iyi bir şekilde korunması için, sesin üretiminin iyi bir şekilde korunmasını sağlar. Bu burun sağlığına ilişkin eğitimlerinin ilk basamağı, ses çıkışının anatomik ve olarak iyi olmasını sağlar.” dedi.
Sağlık bir ses nasıl oluşuyor?
Sesin üretim oranlarına genel olarak dağılımları, ses üretiminin temel akciğerlerin akciğerlerden gelen hava salgınları kaydeden Göksu Yılmaz, “Soluk verme sırasındaki hava, trakea (soluk boru) yoluyla yukarı doğru hareket eder ve gırtlak (larinks) bölünmeleri. Bu hava akımları, ses kesintilerinin titreşmesini sağlayan temel verimleri oluşturur. Gırtlak içinde bulunan ses oluşumları (vokal kıvrımlar) ise hava akımıyla titreşerek sesin temel frekansını. Ses dağılımlarından ham ses, boğaz, ağız ve burun Bu nedenle sağlıklı bir sesten bahsetmek için, sesinin tüm alt yapısının da sağlıklı olması gerekir.” diye konuştu.
Hizmet sektöründe çalışanların çoğu profesyonel ses
Profesyonel ses kullanıcılarının (şarkıcılar, tiyatro sanatçıları, eğitmenler, avukatlar, eğitmenler, telefon/çağrı merkezi çalışanları, din görevlileri, sağlık çalışanları, dil ve konuşma terapistleri) genellikle seslerini uzun süre kullanmak ve/veya seslerini günlük yaşamlarından daha farklı bir şekilde kullanmak gibi, ayakta durabildiğini Arş. Gör. Göksu Yılmaz, “Bu bağlamda hizmet sektöründe çalışanların çoğunluğu profesyonel ses olarak kabul edilirken vokal dayanıklı ülke ekonomisi için önemli bir olgu olarak ele alınabilir. Çünkü vokal performansındaki bozulmalar/azalmalar, yalnızca sesin kişisel algısının katılımına katılmaz, aynı zamanda çalışabilir profesyonel çalışma hayatlarını da sınırlayabilir.” ifadesinde bulundu.
Ses kriterleri erkeklerden daha fazla parçayla temas ediyor
Ses parçalarının, sesin gelmesi sırasında bir ortalama 200-250 ortalama 200-250 ve erkeklerde ortalama 100-150 defa temas edebildiğini belirten Göksu Yılmaz, “Bu temas, sesin parçalarının açılıp-kapanma görüşmelerinden gelir. sesin yanlış kullanımı neden olarak vokal gruplarına ekstra yük binmesine neden olabilir. Bu durum, ses bozukluklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlar.” şeklinde konuştu.
Sıkışık boğaz temizleme değişimi sesi değişimi
Sesin yanlış kullanıldığına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“Sesin yanlış kullanımla ilgili verilebilecek örneklerden bazıları da; kullanılabilir (sınıfta, sokaklarda) uzun süre yüksek sesle konuşmak, aşırı yüksek veya düşük veya ses kesintide konuşmak, uzun süreler boyunca kesintisiz veya şarkı söylemek, zorlamalı fısıltılar, sık boğaz temizlemeleri, sesleri dağıtmak, veya başka yerlerde tüketebileceğiniz, sesi dağıtabileceğiniz dıştan maruz kalacak (tütün dumanı, toz, kuru hava), reflüyü teşvik edecek ve yiyecek vek (çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerden, içecekler ve/veya içeceklere) beslenme) ve yatmadan önce yemek yemek, yeterli miktarda su tüketmek, bozulmada ekstra dehidrasyona neden olabilecek sıvıların tüketilmesi (kafein, çay), durma bozuklukları ve buna bağlı olarak meydana gelen ekstra kas gerginlikleri, psikolojik veya olumsuz emosyonel faktörlere bağlı olarak meydana gelen olası ekstra kas gerginlikleri.”
Her 30 dakikada bir su içmeli ve yudumlanmalı
Halihazırda yoğun bir eforla çalışan ses kayıtlarının ve ses çıkış oranlarının korunması ve sesi doğru biçimde kullanmanın oldukça önemli olduğunu kaydeden Göksu Yılmaz, “Ses kayıt oranları olarak da şu önerilerde bulundu:
“Ses özetlerinin sistemik hidrasyonunu sağlamak için yeterli sıvı alımının sağlanması gereklidir. Bunun için sık ayrıntılar her 30 dakikada bir su içilmesi veya yudumlanması ile günde 8-10 bardak su içilmesi,
Reflü tetiklenmesini en aza indirerek seslerini korumak için, yatmadan en az 2-3 saat öncesine kadar su hariç tüm yeme-içme faaliyetlerinin kesilmesi ve aşırı yağlı-tuzlu-baharatlı-asitli gıdalardan kaçınılması
Sigara dumanı, kirli ve tozlu havadan kaçınılmalıdır
Ses parçalarının dehidrasyonundan (su kaybından) uçlar için kuru hava koşullarından (Uzun süre klimaya maruz kalmak) kaçınmak ve tahriş edici solunum hücrelerine maruz kalmamak (Sigara dumanı, kirli ve tozlu hava, temizlik malzemeleri başta olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler),
Kas-iskelet sisteminin uygun pozisyonları solunum ve ekstra kas esnekliği gibi şekiller doğrudan etkileneceği için dikkat edilmesi gereken bir başka yerde. Bu nedenle ayakta duruyorken (vücut ağırlığını her iki stabilite durumuk, eğilmeden veya geriye doğru uzanmadan dik durma, ayakları ayaklarını tutabilir gibi) ve otururken (uygun bel/sırt desteği, sandalyenin beslenmesinin değişimi, sesli okuma yapılıyorsa kitabı göz hizasında tutmak gibi) uygun şekilde durduruluyor.”
Sesi korumak için günlük kalitelere dikkat!
Göksu Yılmaz, sesini korumak için günlük dayanıklılığa dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Ses hijyenine özen göstermeli ve aralarında ses terapisi gibi profesyonel desteklerden faydalanmalıyız. Sesin korunmasını hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük fayda sağlar” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.