Gençlerin klasik lüks anlayışından uzaklaşarak Yeditepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Demet Genceli, “Z kuşağı, bizden çok farklı tatil olanaklarına sahip. Günümüzde ekonomik, lüks turizm söylemlerimizde kendilerine özel, kişiselleştirilmiş, otantik deneyimler sunan, daha rahat hissedebilecekleri ve doğayla, kültürle uyumlu olabilecekleri yerleri anlıyorlar. Turizmde de sessiz lüks ve doğallık yükselişte” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Demet Genceli, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Genceli, “Yeni nesil Z kuşağı yani 1997-2012 arası doğan kuşaklar bizden daha farklı olarak daha kişiselleştirilmiş, dijital entegre, sürdürülebilirliğe önem veren ve deneyim arayan bir yapı içerisinde seyahatlere katılarak bizim kuşak konfor arayışını, lüks ve rahatlık ön plana çıkıyor” dedi.

‘Sosyal Medya Yeni Neslin Seyahat Tercihlerinde Çok Önemli’
Z kuşağının tatil tercihlerini şekillendiren faktörlere değinen Genceli, “Araştırmalar, gençlerin yüzde 80’inin herhangi bir yere gitmeden önce mutlaka sosyal medyadan araştırma yaptığını gösteriyor. Sosyal medyadan daha yüksek olan kanalları tercih ediyorlar. Hem sosyal medyada hem de dijitallerde paylaşımlara ağırlık veriyorlar. Kısacası seyahatlerinde dijital paylaşım, sosyal medya kullanımı, yeni neslin seyahat tercihlerinde çok önemli” diye konuştu.

‘Sürdürülebilirliğe Önem Veren İşletmeler Gençlerin Daha Çok İlgisini Çekiyor’
Doğayla ve çevreyle entegre olmak, yerel ekonomiye katkı sağlamak, gittikleri yerlerdeki yerel insanlarla bir arada bulunmak, beraber deneyimler edinmek gibi noktalaran gençlerin tercihlerini değiştireni ifade eden Doç. Dr. Genceli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sürdürülebilirliğe önem veren, dijital ortama aktarılabilirliğe önem veren, kendi faaliyetlerine entegre olan gençlerin daha çok ilgisini çekiyor. Bu da daha çok tercih edilmelerine sebep oluyor. Bu kuşağın deneyimden kastı biriktirmek: ‘Yamaç parası nerede yapılır, macera turizmi nasıl olur, yerel topluluklarla bir toprakyı paylaşma nasıl bir deneyim olur, bir çay etkinliği gençlere nasıl bir katkıda bulunur diye düşünüyorlar. Bir çiftlikte, doğa yürüyüşleri yapmak, kamp yapmak gibi içinde olmak.”

‘Ekonomik Olarak da Katkıda Bulunmak İstiyorlar’
Demet Genceli, “Sürdürülebilirliğin doğayı korumanın, çevrede karbon salınımını azaltmanın, doğal kaynaklara zarar vermenin yanı sıra ekonomik ve kültürel boyutlar da var. Gençler sadece büyümenin önemsemediği ekonomik olarak da katkı sağlayabiliyorlar. Gittikleri bölgesel insanlara da bir katkı sağlıyorlar.

‘Gençler Puanı Yüksek Olan Yerleri Tercih Ediyor’
Turizm yatırımcıların iyi puanlara sahip olması an Genceli, “Çünkü gerçekten iyi bir araştırma yapıyor ve puanı yüksek olan yerler daha çok tercih ediyor. Ama puan kütlesi bu yerde sürdürülebilirlik kapsamında olanlar de öne çıkıyor. Örneğin işletmede sadece bezler kullanılması, tükenen çevredeki çiftçilerden alınması, yemeklerin yerel bölgelerdeki ürünlerden yapılması, güneş enerji panelleri çalışması gibi yazılar ve gençlerin çok çalışıyor. Bir işletmeyi çalıştırıyor de bunları göz önünde bulunduruyorlar” dedi.

‘Arttık Dünyada Sessiz Lüks Kavramı Var’
Genceli, “Artık dünyada öne çıkan modaya uygun bir kavram var: ‘Sessiz lüks’. Turizm gücü de bu en pahalı, lüks ve gösterişli olarak daha iyi kişisel hizmetler sunabilecek, geleneksel olarak daha iyi bir şekilde hayatta kalabiliyor. Günümüzde, lüks turizm ekipmanlarımızda özel, kişiselleştirilmiş, deneyimler sunan, daha rahat olabilecekleri ve kültürle uyumlu olanları anlıyorlar. Ayvalık, Kaş gibi yerler.
Turizmde ucuz lüksün yükselişte olduğunu aktaran Genceli, “Özellikle gençlerin hiç duymadığımız, bilmediğimiz çok güzel hizmetler veren butik yerler, tatil köyleri, kamp yollarını gördüklerini anlattı” diye.

‘Turizmle Hiçbir Bağlantısı Olmayan Kişilerin Yatırımlarını Görüyoruz’
Girişimcilerin faaliyet ve yöneticilik odaklı girişimciliğin genişlemesine işaret eden Doç. Demet Genceli, şöyle devam etti: “Yalnızca kârı değil, sosyal faydayı da düşünmeleri gerekir. Şu anda turizm girişimine yönelik girişimlere, turizmle hiçbir bağlantı olmayan, çok fazla olmayan bu şekilde bir gelir elde etmek isteyen kişilerin fikri yatırımlar görürler. Ama profesyonel bir turizm yatırımı ile çok büyük faydası var. Şu an Şarm El-Şeyh’te özellikle çok artan turizm yatırımları var. Yatırım genişletilmiş profesyonellerle çalışıyorlar. Çalıştırılabilir.Bunun yanı sıra yerel ürünler sunması gerekir.Sosyal medyayla iç içe olmaları gerekir.Ne kadar sürdürülebilir olduklarına,nelere önem verdiklerine veya destinasyonlarda hangi açıklardan korundukları mümkündür.”

sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.