Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle dünyada 20 milyonu aşkın insan hayatı yaşanır. Türkiye’de ise tüm ölümlerin yüzde 40’ı kalp ve damarlara bağlı olarak gelişiyor. Kalp koşullarındaki olumsuzlukların değişmesi ve bu riskin ortadan kaldırılmasını sağlamak, kalp sağlığının korunmasında önemli ölçüde etkili oluyor. Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, “13-24 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” dolayısıyla kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kalp ve damar hastalıklarının kayıtlı bir genetik yatkınlığı da mevcuttur. Erkeklerde kalp hastalıklarının görülme riski kadınlara göre daha yüksek olabiliyor. Kadınlar menopoz döneminden sonra 10 yıl farkla bu riski yakalıyorlar. Ancak düzeltilebilir risklerin ortadan kaldırılmasıyla kalp damar hastalıklarının ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesi mümkün oluyor. Bu sayede çok pahalı tedaviler yerine daha düşük ücretlerle alınan önlemler, ülke ekonomisine de ciddi bir katkı sağlıyor. Bu yerde kalp koruması için risklerin önlenmesi gerekiyor.

Kalp sağlığı için dikkat edilmesi gereken 5 önemli kural

1- Sigara Kullanımı

2- Bol bol yürüyüş yapın

3- Sağlıklı beslenme ve kilonuzu kontrol altında tutun

4- Kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün

5- Kolesterol seviyenizi düzenli olarak kontrol ettirin

Kalp ve damar oluşumunda en önemli faktör sigara kullanımı!

Sigara ile kalp ve damar hastalıkları ve ölümler arasında kalıcı bir ilişki bulunmaktadır. Türkiye’de hala yaygın olarak, özellikle erkeklerde daha fazla sigara kullanma söz konusudur. Gençlerde sigaranın patlaması görülüyor. Bu durum kalp hastalıkları konusunda ciddi bir risk ortaya çıkmaktadır.

Şişmanlık ve hareketsizlik ciddi bir risk faktörü

Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik, kalp ve damar hastalıklarının uygulanmasına önemli katkı sağlar. Şişmanlık hareketsizlikle birlikte ele alınması gereken ve düzeltilebilir önemli bir risk faktörüdür. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve daha birçok hastalık için obezitenin zemin hazırlayıcısı bilinmektedir. Modern yaşamın getirdiği hareketsizlikte oturma özelliği bu kilo alma özelliğini artırmaktadır. Eğer hareket artar ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilirse bu sorunun önüne geçilebilir. Bir diğer risk faktörü, kan basıncı yani hipertansiyondur. Kalp krizi veya maruz kalan hastaların yüzde 80’inde kan basıncı yüksek kalıyor. Bu nedenle kan basıncı kontrol öğrencileri ve kan basıncının yüksek olması, düşürücü önlemlerin alınması gerekmektedir. Hekimin sunduğu bakım düzenli olarak kullanılması ve önerilen beslenme biçiminin miktarının belirtilmesi gerekmektedir.

Günlük tuz tüketimi 6 gramı geçmemeli!

Aşırı tuzlu beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve hiçbir şekilde risk faktörü olmayan bir kişiye tuzsuz yemesi önerilmemektedir ancak aşırı tuzlu beslenme doğal olarak sağlıklı değildir. Hiçbir besin maddesinin aşırı toplanması sağlıklı değildir. tuz tüketiminin biraz yüksek olduğu bilinmektedir. Günlük tuz tüketiminin 6 gramın aşılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 18 grama ulaşılmıştır. Tuz tüketimi kesinlikle azaltılmalıdır.

Kan yağlarının düzenli olarak önlenmeli

Yapılan tedaviye göre kötü sıcaklıktaki oluşumların, kalp ve damar hastalıklarında özellikle sertlik sorunları ve ona bağlı damar rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında önemli bir bölünme vardır. Bu konuda hekimin ömrüne uyulmalı ve eğer hasta yüksek kalp ve damar hastalığı riski taşımasa, diyabetikse, kalp krizi veya inme geçirmişse mutlaka bırakmalı sistemleri kullanmalı ve hekim kontrolü ile ilaç kullanmamalıdır.

Tüketebildiğimiz kadar enerji almamız gerekiyor

Besin alımında aşırıya kaçılmaması ve besin kaynağının dengeli bir şekilde hazırlanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüm besin maddelerini özellikle taze sebze, meyveler, yağlar ve gibi özellikleri bakımından bir şekilde alınması gerekmektedir. Doymuş yağ tüketiminin toplam enerjisinin yüzde 10’undan daha az alınması gerekmektedir. Tüketilebilen kadar enerji alması gerekiyor, aksi halde tükettiğinizden daha fazla enerji almak kilo alımına da neden oluyor. Bunun yanında şekerli besinlerin tüketiminin azaltılması son derece önemlidir.

Sadece bir hafta değil, her zaman dikkat edilmelidir!

Kalp ve damar sağlığının korunmasından itibaren dikkat edilmesi gerekmektedir. Kalp ve damarlar sadece kalp haftasında değil, her zaman önemsenmiyor. Yani aileden yakalanmadan önce ve hastayı aldıktan sonra da bu riske dikkat ve özen göstermek önemlidir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın