Global Menkul Değerler, ‘2025 Türkiye Strateji Raporu’nu ticaret savaşlarının hızlanması nedeniyle güncellendi. Global Menkul Değerler Araştırma Bölümü’nün hazırladığı rapora göre; dezenflasyon sürecinin devamını görünür kılmaken mevcut para politikasının çerçevesi yıl sonunda enflasyonun yüzde 27,5 yerine ticaret savaşlarının dağılımı yüzde 29,5’e geri döneceği öngörülüyordu. Raporda, “Ticaret savaşlarının ilk aşamalarında, ücret oranı ve düşen emtia fiyatları sayesinde, yeni dünya düzeninde olumlu bir iyileşme gösteren Türkiye ekonomisinin, ekonomi politikalarında kararlılığın devamı ve iç siyasi parasal paraların kontrol edilebilir durumda kalmasıyla, para büyüme ve enflasyonu kalıcı olarak indirme olanağına, yeni dünyada daha rahat bir şekilde uygulandığı denildi”.

Yüksek hizmet standartlarıyla sermaye piyasalarının artması bulunan Global Menkul Değerler (GMD), müşterilere yönelik olarak hazırlanan ‘2025 Türkiye Strateji Raporu’nu yayınladı. Global Menkul Değerler Araştırma Departmanı’nın ticaret savaşlarının etkisi ile güncellendiği ‘Ticaret Savaşlarının Hızlandırdığı Yeni Dünya Düzeni ve Yeni Denklemde İç Dengeler’ başlıklı rapora göre; ekonomi küreselde öne çıkacak 4, ‘ekonomide milliyetçilik, kolonileşme, dış ticarette denge ve İç ekonomide oligarşik yapı ile monopolistik sistemlerin yerleşmesi ve koruyucu sistemlerin yerleşmesi; Küreselleşmenin geride bırakıldığı yeni ticaret sistemi ve yeni dünya düzeni oluşurken, eski dünyada etkin çalışan tedarik zincirlerinin tekrar inşa edilmesine bağlı olarak küresel ekonomide resesyon riski yaratılabileceğine dikkat edilen raporda, daha sağlıklı, küresel büyümenin bu yıl 0,5-1 puanda tahminlerin yapıldığı belirtildi.

Merkez bankalarının yeni düzeninin bozulması

Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin de yerle ilgili raporda, “Dezenflasyon rejiminin devamını şeffaflaştıran bu para politikası politikasının süreceğiki öngördüğümüz düşüşü koruyoruz. Özellikle, 2018 yılı %15’in altında seyreden ancak sonrasında hızlı bir artış trendine başlayarak %25 civarında gerçekleşen kur geçişkenliği, TCMB’nin son açıklamalarına göre %30-40’a yükselmiş olması da, para politikasındaki Ayrıca, ticaret küresel savaşlarının emtialar üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskılar ve koşulların zayıf görünümleri önemli unsurları olarak görüyoruz.

Özetle; Ticaret savaşlarının ilk gidişatı, ücret oranı ve düşen emtia fiyatları sayesinde, yeni dünya rejiminde Türkiye’nin olumlu izlenimlerini açıklayan raporda, Türkiye ekonomisinin, ekonomi politikalarında kararlılığın devamı ve iç siyasi parasal paraların kontrol edilebilir durumda kalmasıyla, büyüme ve enflasyonu kalıcı olarak indirme imkanına, yeni dünya ortamında daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini paylaşıldı. Raporda bu vizyonun küresel merkez bankalarından beklenen tedavi yaklaşımının da yeni dengelerin diğer bir davranış yanı beslemesi verildi.

BİST’te yüzde 42’lik getiri potansiyeli var

Ekonomik görünümde elde edilen finansal ve politikanın kararlılığı, sürekli olarak karşılığını bulmadığına dikkat edilen raporda, “Ticaret savaşlarının öne çıktığı yeni dünya düzeninin geçiş aşamasında, ‘dış dünya yerine yerel ekonomiye hizmet eden aralıklar, normalde olmayan iş modeline sahip olmayan ve agresif büyüme planları olmayan, kendi içlerinden finanse edilen ve güçlü ekonomik açıdan pozitif ayrışabileceğinizi göstermektedir. 2025 yılında Uzun Vadeli Model Portföyümüzde GARAN, VAKBN, ASELS, ASTOR, CIMSA, EKGYO ve FROTO’yu tutarken; EREGL’yi çıkararak yerine BIMAS’ı ortaya koyuyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın