IGLO Architects, Backhaus Üretim ve Yönetim Tesisi projesiyle Ayazağa’nın sanayi mirasını taşıyan, güncel ihtiyaçlara uygun bir yeniden işlevlendirmeye imza attı.

Bugüne kadar farklı sektörlerdeki işverenleri için Türkiye’deki birçok şehir ve yurt dışında mimari tasarım, proje ve uygulama alanında hizmet veren, mimarlık alanında işlevsel, uygun depolama çözümleri üreten  Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar’ın öncülüğündeki IGLO Architects , Ayazağa’da güncel ihtiyaçlara yönelik bir yeniden işlevlendirme projesi olan Backhaus Üretim ve Yönetim Tesisi’ni tasarladı.

Geçmişteki güçlü bir sanayi merkezi olarak bilinen Ayazağa, son yıllarda artan ofis ve konut gelişimleriyle yeni bir kimlik kazanmaya devam ediyor. Bu dönüşüm süreci, Backhaus Üretim ve Yönetim Tesisi , bölgesel endüstriyel mirasını hatırlatan, çözülen bir yeniden işlevlendirme projesi olarak dikkat çekiyor. Sürekli tekstil sektöründe hizmet vermek üzere inşa edilen mevcut yapı, özetlenen çalışmalarıyla gıda işleme endüstrisine uygun hale getirildi. Bu dönüşümde temel hedef, yapısı minimum müdahale ile gıda üretiminin yüksek hijyen oranına uygun bir üretim tesisi oluşturmaktı.

Yapının cephesinde kullanılan endüstriyel işlemler, Ayazağa’da artan konut ve ofis yapısı içerisinde dikkat çekmesini sağlarken, aynı zamanda sanayi bölgesinde öne çıkıyor.  Sanayi kökenini kaybetmeden bölgeden oluşan bölgeye uyum sağlayan Backhaus Üretim ve Yönetim Tesisi , endüstriyel kimliği ortaya çıkaran bir mimari kuruluş tarafından üstleniyor.

Tesis tasarımında, çevredeki sınırlı açık alanlar önemli bir kriter olarak ele alınıyor. Sevkiyat ve mal kabul işlemlerinin ana yol üzerinde konumlandırılması sayesinde araç giriş-çıkışları rahatlatılırken, yükleme yerleri etkin bir şekilde optimize ediliyor. Bu fonksiyonel çözümler, yoğun paketleri içeren paketlerin sorunsuz işlemesine olanak sağlıyor. Tesisin kullanıcı ve ziyaretçi girişleri sakin ancak bir yandan dikkat çekici daha fazla taşımak için Ayazağa Deresi konumlandırılmış. Bu yapı, yaşamın süreçlerinden izole edilmiş huzurlu bir alan yaratarak, doğal çevre ile olan ilişkiyi güçlendiriyor. Bu sayede Backhaus Üretim ve Yönetim Tesisi , yönetim ve kullanıcılar için daha konforlu ve konforlu bir deneyim sunuyor.

Iglo Architects , aktarım dönüşüm sürecini mevcut taşıyıcı sistemi ve yapı kabuğunu büyük ölçüde koruyarak, hem maliyet değişimi sağlamış hem de sanayide devam ettirebilmesini mümkün kılıyor. Gıda işleme tesislerinde aranan yüksek hijyen standartlarıyla uyumlu olarak iç mekanın zemin, duvar ve tavan kaplamalarında, sağlık ve güvenli üretim gerekliliklerini karşılayan ve kolay temizlenebilir, kimyasal dayanıklılık yüksek, antibakteriyel özellikler işaretleme kriterlerine uygundur. Projeye entegre edilen havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, havadaki hastalıklarda en az indirgemek için özel depolama sistemleri ile donatıldı. Bu HVAC sistemi, sürekli temiz hava üretimi sağlayarak gıda işleme tesislerinin hijyenini eksiksiz bir şekilde karşılayacak şekilde tasarlanırken, üretim alanlarında çalışanlar için hijyen geçiş alanları, giyinme odaları ve steril çalışma alanları da oluşturuluyor.

Backhaus Üretim ve Yönetim Tesisi’nde yer alan yatakhane ve ortak alanlarda, 24 saat çalışmayla beraber vardiyalı çalışan, dinlenmeli ve sosyal binalar bulunacak şekilde tasarlandı. Bu sayede çalışanların verimli dinlenme ortamı erişimi sağlanırken, işlevsel ve konforlu bir çalışma ortamı oluşturulmuştur. Tesisin idari yer alan çatı aydınlatması, doğal ışın mekanıa genişleme yoluyla iç tasarımın karakterini başlayarak bir benzersiz olarak öne çıkıyor. Çatıdan gelen ışık, gün boyu süren ışık oyunlarıyla mekâna dinamizm kazandırırken, ferahlık ve her yerde hissini güçlendiriyor. Bu ışıklık, “iç sokak” olarak kullanılan ve kullanıcılar ile yönetim için bir toplanma, etkileşim ve dinlenme alanı çalışan bir görme merkezinin oluşumuna katkıda bulunmayı sağlar. Ofislerin ve toplantıların etrafında konumlandığı bu iç sokak, idari katın dolaşım dağılımı olarak kurgulanmıştır. Kullanıcıların kolayca yön bulabileceği ve farklı birimlerin etkileşimine geçebilecek bu ortak alan, kısa molalar ve sosyal iletişim için ideal bir ortam sunuyor. Çatı aydınlatması ise bu benzersiz koruma alanı ve estetik açıdan dayanıklı en önemli tasarım öğesi olarak dikkat çekiyor.

Proje Künyesi 
Ekip: Zafer Karoğlu, Esen Karoğlu, Yıldırım Gigi, Rafet Taşçıoğlu, Hasan Korkut Gökçe, Senih Zengin

İşveren Kurum: Backhaus

Proje Yeri: Ayazağa, İstanbul

Yapım Yılı: 2024

Fotoğraflar: Egemen Karakaya


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın