Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorunlarının çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha modern bir iş birliği bekleniyor.
Kuru incir ihracatında 2024/25 iklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “İlk başta ürünler ihraç edilmelerinde imha edilmeye başladı. İspanya, Fransa, ve Bulgaristan’da bu sorunlarlak. Sorunları gideremedik. Sorunları gidermek için taleplerin çözümü için devletle iş birliği yapmalıyız ama bir arpa boyu yol alamadık. İhracatçılar olarak büyük özveriyle çalışmaya çalışıyoruz. İklim değişimi küresel bir sorun. Sorunun çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte hareket sloganı. Üzümdeki sorunları çözmek için çalıştay toplandık. İncirdeki sorunları çözmek için İncir Çalıştayı antrenmanı, tüm rakipler ortak hareket ediyor.” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Başkan Işık, “Kuru kayısıda da 2000 ppm olan kükürt şirketlerinde AB’nin 1500 ppm’e düşebilme üzerinde çalıştığını ama Bakanlık, Birliğimiz ve tüm işlemleri sırasında 2000 ppm üzerinde çalışıyor. Kayısıda 2000 ppm’in alt limiti, bunun yerine inildiği takdirde kuru kayısının alacalı bir renk değeri uyarısında bulunduk. Bu sınırlamanın düşürülmemesi üniversitelerden bilimsel raporlar alarak Bakanlıkla birlikte AB’ne açıklamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İhracatta başarılı bir yıl sürüyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024 yılında fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projelerini birleştirerek başarılı bir yıl yaşadıklarını, Türkiye’nin kuru meyve ihracatını yüzde 15,5’lik artışla 1 milyar 856 milyon başardığını, kuru meyve veriminde Ege Bölgesi’nin 1 milyar 100 milyon dile dolarla aslan ödemesini tamamladı.
Türk gıda ABD pazarlarında satışları için sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY’nde 6. yıla girdikleri, Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu’yla Proje faaliyetleri iş sonucunda kuru meyveler ve diğer gıdalarda sakat olan ABD’ye ihracatta büyük başarı yakaladıklarını, Türkiye’nin ABD’ye gıdanın 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolardan yükseldiğini.
Türk gıda ürünlerinin başarılı tanıtımını Japonya ve Çin pazarlarında da gerçekleştirdiklerinin arttığını çizen Işık, “Bu başarılı projeler ihracatta Avrupa Birliği’ne direncimizi azalttı. Kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Daha önceki 1,1 milyar dolar rekorunuk. Bu başarı ihracatçılarımızın gayreti şeklinde” şeklinde konuştu.
Kuru ürün sektöründeki ihracat domine eden kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirle ile ilgili teknik kurullar oluşturduklarını, bu ürünlerdeki sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini aktaran Işık, şöyle devam etti: “Borsalar ve Odalar, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Tarım İl ve Orman Müdürlükleri’yle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. nezdinde girişimlerde bulunuyoruz.”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2025 yılı iş programı da benimsendi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.