Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye’de 10 gündür yüksek seyreden tansiyonun bayram tatilinde düşeceğini, ancak ekonomide 19 Mart öncesine dönüşün zaman alacağını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınıp tutuklanmasıyla başlayan süreci değerlendiren Dr. Hakan Çınar, 19 Mart’tan bu yana yaşanan gelişmelerin siyasetle ekonominin nasıl iç içe geçtiğini bir kez daha gösterdiğinin altını çizdi. Merkez Bankası’nın bir ara 42 lirayı gören doları kontrol altına alabilmek için yaklaşık 25 milyar dolarlık rezerv sattığını hatırlatan Dr. Çınar, şöyle devam etti:
“Ülke risk primini gösteren CDS oranları 380 ‘e, TL gecelik faiz oranı yüzde 46’ya ulaştı. Takasbank para piyasasında faiz yüzde 47-48 bandında seyrediyor. Döviz rezervlerindeki düşüş, iş dünyası için büyük önem taşıyan kredi faiz oranlarına da yansıdı. Özellikle reeskont kredileri kullanılamayacak seviyeye geldi. Merkez Bankası nisanda faiz kararını verirken önceki aylara göre bir hayli zorlanacak. Gecelik faizler normal seyrine dönmeden yapılacak yeni bir indirim isabetli olmayabilir. Diğer taraftan yabancı portföy yatırımcılarının riskten kaçınma refleksi olduğunu unutmamalıyız. Son gelişmeler orta vadede yabancı sermayenin ülkede devamlılığını ve muhtemel yeni yatırımları olumsuz etkileyebilir. Dış ticaret açısından bakıldığında ise ülkelerin vereceği tepkiler sonuçlara tesir edebilir. Tansiyonun düşmesi için siyasilerin her adımı sağduyulu ve ekonomiyi göz önünde bulundurarak atması büyük önem taşıyor. Ülkede refahı artırmanın yolunun iç huzurdan ve toplumsal barıştan geçtiğini göz ardı etmemeliyiz. Ekonomi yönetiminin sıkı para politikasından vazgeçeceğini tahmin etmiyorum. Ancak ne olursa olsun, piyasaların 19 Mart öncesine dönebilmesi zaman alacak.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.