Çukurova Uluslararası Havalimanı, uçakların yakıt ikmal sürelerini minimum indiren yakıt hidrant sistemlerini devreye aldı.
THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş. Çukurova Tesis Müdürlüğü bünyesinde imalat ve test aşamaları, tesis tankları ve hidrant hattı borulama testlerinin aktif olarak mevcut olan lisans ve yasal izin parçaları tamamlandı. Bu güç kapasitesi Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda uçak yakıtı ikmal operasyonları 21 Mart 2025 itibari ile apron bölgesinde yer alan hidrant pit noktalarından dağıtıcı araçlar ile kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmeye başlandı.
Sistemin kullanılmasıyla uçakların yakıt iklimlendirme düzeni de minimuma iniyor. Kullanılan dispenser araçları ikmal sürelerini daha verimli bir durumda getirirken, akaryakıt ikmal tankerlerine kıyasla yaklaşık olarak yüzde 50’lik bir zaman kazandırmayı sağlıyor. IATA ICAO ve JIG talimatları ve kurulumlarına göre sağlamış tesis ve akaryakıt ikmal hatlarıyla Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndaki operasyonlar emniyetli bir şekilde yönetiliyor.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda satın alınan yer altı yakıt ikmal sistemi kapsamında yakıt tesis tanklarından 6,5 km’lik yer altı hidrant boru hattının çevre güvenliği ile barışık yakıt ikmali yapılıyor. Mersin Opet yakıt terminalinden kara nakliye zinciriyle sıcaklığı çiftliği depolarına transfer edilen JET A-1, yakıt yer altı hidrant borulama sistemi ile önlük oluşturularak yakıt ikmal noktalarından uçaklara ikmal ediliyor. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda yer alan 90 adet hidrant yakıtı ile 48 uçak park pozisyonuna yakıt ikmali yapılıyor. Güvenlik ve kalite kontrol standartları kapsamında IATA, JIG, ve IP650 Tank kapasitelerine uygun bir şekilde tasarlanmış düzenli sistem 3 adet JET A-1 yakıt tankı bulunmaktadır.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda yakıt ikmali için 4 adet uçak yakıt ikmal hidrant dispenseri ve 2 adet yakıt ikmal tankeri bulunuyor. Bu sayede aynı anda 6 uçağa yakıt ikmali yapılabiliyor. Sistemde Jet yakıtının giriş ve çıkışlarıyla birlikte, uçak yakıtının ikmal bölümleri, tesis mekanik yapısı içindeki kurulum parçaları olan kapalı tip filtre ekipmanları ile günlük ve başlangıç olarak kalite kontrolleri yapılıyor.
Yakıt, yolcu, kapasite ve çevre güvenliğine daha uygun bir ilerleyiş sergileyen kapsamında günlük bakım yönetimine uygun olarak birleştirilmiş büyük havalimanlarında tercih edilen yakıt hidrant borulama sistemi ile apron bölgesindeki tankerin yakıtı sığabiliyor sona eriyor. İlgili mekanik yapıyı destekleyen otomasyon izleme müdahale sistemi ise anlık müdahale ve izleme avantajını sunmaktadır. Teknolojik altyapı ve bileşenlerle günümüz teknolojisine uygun sistem, sistem otomasyon takip sistemi de entegre durumdadır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.