Dünya Bankası ve Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi tarafından hazırlanan “Lübnan Hızlı Hasar ve İhtiyaç Değerlendirmesi” raporuna göre, ülkeyi etkileyen çatışmalar sonrasında yeniden inşa ve toparlanma sürecinin maliyetinin 11 milyar dolar olacağı öngörüldü.
8 Ekim 2023 ile 20 Aralık 2024 tarihleri arasında 10 sektörde meydana gelen hasar, kayıp ve ihtiyaçların değerlendirildiği raporda, bu tutarın 3 ila 5 milyar dolarlık kısmının kamu finansmanıyla karşılanması gerektiği tahmin edildi.
Kamu finansmanından ayrılacak 1 milyar doların altyapı yatırımlarına yönlendirileceği belirtilirken, geri kalan 6 ila 8 milyar doların ise özel sektör finansmanıyla sağlanacağı kaydedildi.
Hasar Tespitleri
Raporda, çatışmanın Lübnan’a ekonomik maliyetinin toplamda 14 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtilirken, fiziksel yapılardaki hasarın 6,8 milyar dolar olarak hesaplandığı aktardı. Azalan verimlilik, kaybedilen gelirler ve artan işletme maliyetlerinden kaynaklanan ekonomik kayıpların 7,2 milyar dolara ulaştığı değerlendirildi.
Konut sektörü en fazla zarar gören alan olurken, buradaki hasarın 4,6 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin edildi.
Ticaret, sanayi ve turizm sektörlerinin de çatışmalardan büyük ölçüte etkilendiği, ülke genelindeki toplam kayıpların 3,4 milyar dolar olduğu öngörüldü.
Makroekonomik Daralma ve Büyük Ekonomik Gerileme
Makroekonomik değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, çatışmanın etkilerinin 2024 yılı itibariyle Lübnan’ın reel Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nda (GSYH) yüzde 7,1 oranında bir daralmaya yol açtığı ifade edildi.
2019’dan itibaren yaşanan kümülatif GSYH düşüşünün 2024 sonu itibariyle yüzde 40’a yaklaştığı, bunun da ekonomik gerilemeyi derinleştirerek ülkenin büyüyebilme kapasitesini olumsuz etkilediği vurgulandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.