Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) ve üye kurumlarından ODTÜ TEKNOKENT iş birliğiyle  düzenlenen “Etki Yatırımı Forumu: Girişimcilik Etki ile Buluşuyor” etkinliği, 19 Şubat 2025 tarihinde CoZone, Ankara‘da gerçekleştirildi. Genç girişimciler, sektör profesyonelleri ve karar alıcılardan oluşan 100’ün üzerinde katılımcıyla büyük ilgi gören Forumda, girişimciliğin toplumsal kalkınmadaki rolü, etki odaklı inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin geleceği gibi kritik konular ele alındı.

Forum, ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar, EYDK Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Orhan Solak‘ın açılış konuşmaları ile başladı.

ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar yaptığı konuşmada girişimciliğe verdikleri desteklerin ve bu desteklerin öneminin altını çizerek “Daha önce 20 milyon doların üzerinde bir kaynak tabanı oluşturduğumuz fonlarımızla, şimdi daha iddialı bir hedef belirledik. Önümüzdeki süreçte, 50 ila 100 milyon dolar arasında bir yatırım kaynağı oluşturmayı planlıyoruz. Yabancı yatırımcıların ve özellikle etki yatırımcılarının sürece güçlü bir şekilde katılmasını öngörüyor, Türkiye’den 1 milyon dolar, yurt dışından ise 50 milyon dolar seviyesinde bir taban oluşturarak etkisi kanıtlanmış start-up’lara yatırım yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

EYDK Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil, EYDK’nın markalaşan etkinliği Etki Yatırımı Forumu’nun ekosisteme sunduğu katkıların altını çizerek “EYDK Etki Yatırımı Forumu, EYDK’nın markalaşmış bir etkinliği olarak hizmet etmeye devam ediyor. Üçüncüsünü düzenlediğimiz bu etkinlik ile girişimcilik ve etki yatırımlarını bir araya getirerek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçladık. Türkiye’nin dirençli büyüme yolculuğunda, yenilikçi çözümler ve kapsayıcı gelişim için girişimciliğin dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de üyelerimizle iş birliği içinde Etki Yatırımı Forumlarını düzenlemeye devam edecek ve her forumda etki yatırımını farklı bir konu başlığı ile derinlemesine ele alacağız” ifadelerini kullandı.

İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Orhan Solak etki yatırımının, sadece finansal karlılığına değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine sağladığı katkıyı da vurgulayarak “Küresel iklim finansmanı, son yıllarda sıkı finansman ortamına rağmen dayanıklılık ve büyüme göstererek, 2023 yılında 1,6 Trilyon Dolara ulaştı. Buna rağmen mevcut finans akışı, 1,5 derece hedefi için yıllık ortalama 8 Trilyon Dolar olarak tahmin edilen ihtiyaçlarla karşılaştırıldığında yetersizdir. 2100 yılına kadar 1.5 °C ısınma senaryosunun gerçekleşmesiyle önlenebilecek ekonomik kayıpların 2050 yılına kadar bunu başarmak için gereken iklim finansmanından 5 kat daha fazla olacağı tahmin edilmektedir. Bu açıdan bakarsak dönüşüm dönüşmemekten çok daha ucuzdur. Ayrıca, yeşil dönüşüm tüm sektörlerde yeşil iş, yeşil finans ve yeşil istihdam fırsatları da sunmaktadır. Bu kapsamda, yeşil dönüşümün sağlayacağı küresel katma değerin 2030 yılında 26 Trilyona ulaşacağı beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Girişimcilik ve Toplumsal Kalkınma Özel Oturumu
EYDK Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Başkan Vekili Mehmet Üvez, girişimciliğin Türkiye’nin dayanıklı büyümesinde ve toplumsal kalkınmadaki kritik rolünü değerlendirdi. EBRD’nin girişimcilik vizyonu özellikle “kadın girişimciliği” konusunda yaptıkları yatırımlar ve bu yatırımların geri dönüşleri ele alındı.

Aynı zamanda “Türkiye’nin Dayanıklı Büyüme Yolculuğunda Girişimciliğin Toplumsal Kalkınmadaki İtici Gücü” başlıklı bu özel oturumda, girişimciliğin ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınmadaki rolü ele alındı. Katılımcılar, Türkiye’de sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme modeli oluşturulmasına yönelik stratejileri, girişimcilik ekosisteminin desteklenmesine dair fırsatları ve sosyal etki odaklı girişimlerin finansmana erişimini tartıştı.

CARBON06: Karbon Emisyonlarını Azaltmaya Odaklanan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu
ODTÜ Teknokent Dijital Dönüşüm Direktörü Hasan Turgut, Oyak Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen, ODTÜ TEKNOKENT iş birliğiyle hayata geçirilen ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı amaçlayan  CARBON06 Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu paydaşlara tanıttı.

Etki Odaklı Girişimcilerden Yenilikçi Çözümler
Etki için inovasyon oturumunda, M-Based Kurucu Ortağı ve CEO’su Görkem GökoğluAlgbio Kurucusu Selen ŞenalBionome Kurucusu Nerve Cansu İşeri ve Kybele’s Garden Kurucu Ortağı ve CEO’su Aygen Savaş Alkan, girişimlerinin gerçekleşme süreçlerini katılımcılar ile paylaştılar. Aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik odaklı bu etki girişimlerinin toplumsal ve çevresel etkiye olan katkılarını  vurguladılar.

Küresel Girişimcilik Ekosistemi: Yunanistan Örneği
Son on yılda önemli bir ekonomik dönüşüm geçiren Yunanistan, girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi başaran ülkeler arasında dikkat çekmektedir. Politika reformları, girişim sermayesi yatırımları ve uluslararası iş birlikleri sayesinde teknoloji, sürdürülebilirlik ve etki odaklı girişimler alanlarında önemli bir merkez haline gelmiştir. EYDK Genel Sekreteri Tuğçe Söğüt’ün moderatörlüğünü üstlendiği bu oturumda, Hellenic Impact Investing Network Yönetim Kurulu Başkanı Kostis A. Tselenis, Yunanistan’daki etki odaklı girişimcilik ekosistemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Etkinin Kilidini Açmak: Değerleri Yönetmek ve Ölçmek
Etkiyap Etki’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ceyda Özgün, etki yatırımının etkin bir şekilde yönetilmesi ve ölçülmesi konularında en güncel yaklaşımlarla katılımcılara yol gösterici bilgiler sundu.

Girişimcilik Programlarıyla Etkiyi Sürdürmek
Forumun panel tartışma bölümünde EYDK Genel Sekreteri Tuğçe Söğüt’ün moderatörlüğünde, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar, Maxis Girişim Sermayesi ve Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Emre Ölçer ve TÜBİTAK TEYDEB Girişim Sermayesi Destekleme Grubu Koordinatörü Elif Koşok, girişimciliği destekleyen programların sürdürülebilir etki yaratmadaki rolü üzerine konuştular.

Panelde, kamu ve özel sektör iş birliklerinin girişimcilik ekosistemine katkısı, etki yatırımcılığının önemi, teknoloji transferinin rolü ve bölgesel kalkınma odaklı girişimlerin yaygınlaştırılması gibi konular tartışıldı. Katılımcılar, mevcut girişimcilik programlarının etkinliğini artırmaya yönelik çözüm önerilerini paylaşarak, girişimciliğin sosyal ve ekonomik etkiyi nasıl sürdürülebilir hale getirebileceği üzerine görüşlerini aktardı.

Forumda, “etki girişimcileri”, “girişimcilik” ve “etki odaklı yenilikçi iş modelleri” ile ilgili tartışmalar ile derinlemesine incelemeler yapıldı. Bu forum, etki yatırımı ve girişimcilik ekosisteminin şekillenmesine ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesi için ilgili paydaşları bir araya getirmeye yönelik önemli bir adım oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın