Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi 2025 yılı şubat dönemi sonuçları, 14 Şubat 2025 tarihinde kamuoyu ile paylaşıldı. Paylaşılan anket sonuçlarında, piyasa katılımcılarının 2025 yıl sonu tüketici fiyat endeksi (TÜFE) beklentisinde artışa gittiği görüldü. Bir önceki anket döneminde yüzde 27,05 olan 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi şubat ayında yüzde 28,30 olarak kaydedildi.
Şubat dönemi anketinde ayrıca 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,38 seviyesinden 25,26 seviyesine gerilerken önceki anket döneminde yüzde 17,72 olarak kaydedilen 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 17,26 seviyesine çekildi.
TCMB de yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisinde artışa gitti
Hatırlanacağı üzere, şubat ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2025-I toplantısında TCMB Başkanı Fatih Karahan 2025 yılına ilişkin ilk enflasyon raporunu kamuoyu ile paylaşmıştı. İlgili raporda, 2025 yılına ilişkin son raporda yüzde 21 seviyesinde kaydedilen 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi yüzde 24 seviyesine çıkarılmıştı.
TCMB’nin yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisinin yüzde 21 seviyesinde olduğu dönemde dahi ankete katılan piyasa katılımcılarının yıl sonu tüketici enflasyonuna ilişkin beklentisi yüzde 27 ile TCMB’nin öngörüsünden 6 puan daha yüksek idi. TCMB’nin beklentilerini yukarı yönlü revize etmesi ile birlikte piyasa katılımcılarının da sonraki toplantılarda enflasyon beklentilerini yeniden yukarı yönlü revize etmeleri şaşırtıcı olmayacaktır; zira anket katılımcılarının TCMB’den daha karamsar ve enflasyona dair mevcut tabloya ilişkin daha gerçekçi öngörülerde bulunduklarını söylemek sanıyorum ki yanlış olmaz.
Dolar/TL çaprazının artması ve faiz indirimlerinin yavaşlaması bekleniyor
Bir önceki anket döneminde 43,03 olarak kaydedilen 2025 yılı yıl sonu dolar/TL beklentisi, şubat ayı anket döneminde 42,89 seviyesine çekildi. Fakat bir önceki anket döneminde 43,81 olarak kaydedilen 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise şubat ayı anket döneminde 43,96 olarak yukarı yönlü revize edildi. Bu tabloya göre piyasa katılımcıları 2025 yılında dolar/TL çaprazının artmaya devam edeceğini düşünseler de bir önceki anket dönemine kıyasla yıl sonu artış hızının yavaşlamasını öngörüyor. Öte yandan 2025 yılının sonu ile 2026 yılının şubat ayına kadar olan zaman diliminde ise dolar/TL çaprazındaki artışın ivme kazanmasını bekliyor.
BİST Repo ve Ters-Repo Pazarında oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi şubat ayı anket döneminde yüzde 44,79 olarak belirlenirken. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı üç ay sonrası beklentisi ise yüzde 40,91 seviyesinden yüzde 40 seviyesine geriledi. Mart ayında TCMB’nin politika faizini yüzde 45 seviyesinden yüzde 42,25 seviyesine indirmesi bekleniyor. Bu durum göz önüne alındığında üç ay sonrası için politika faizi beklentisinin yüzde 40 seviyesine açıklanması, faiz indirimlerinde bir yavaşlama beklentisi anlamına geliyor.
Hatırlatmak gerekiyor ki dolar/TL çaprazı geçtiğimiz günlerde 36,27 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Piyasa katılımcılarının öngörüleri, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybının artarak devam edeceğine yönelik bir beklenti anlamını taşıyor. Amerikan dolarının, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) sıkı parasal duruş sergilediği veya faiz artışı gerçekleştirdiği dönemlerde güçlendiği; fakat Türk lirasının ise TCMB’nin faiz indirimi gerçekleştirdiği veya düşük faiz politikası izlediği dönemlerde değer kazandığı düşünüldüğünde; Fed’in sıkı parasal duruşu bir süre daha korumak ister gözüktüğü mevcut tabloda TCMB’nin, yapışkan yüksek enflasyon sebebiyle faiz indirimlerini yavaşlatması durumunda dolar/TL çaprazındaki artışın sürmesi son derece normal olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.