Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre 2024 yılı sonu itibarıyla otomotiv pazarında yerli modellerin payı yüzde 31’e gerilerken otomobil pazarında yerli modellerin payı yüzde 30 olarak belirlendi.

Bir dönem Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üretim merkezi olan Türkiye’de hafif ticari pazarında yerlilik oranı ise ilk kez yüzde 27’ye düştü. 2020 yılında yüzde 64 ile zirveye çıkan bu oran, o tarihten sonra düşüş ivmesini hızlandırmıştı. Buna göre hafif ticaride yerlilik oranı 2021’de yüzde 56, 2022’de yüzde 59, 2023’te yüzde 46 seviyesine inmişti.

Son beş yılda hafif ticari araçlardaki yerli üretimin 37 puan kaybetmesi ise sektör temsilcilerinde endişe yarattı.

TAYSAD: Önlem alınmalı

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam ise ithal araçların pazar payının yüzde 70’e ulaştığını belirterek, bu durumun yerli üretim için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Saydam’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle oldu:

“Yerli üretimin payı giderek azalıyor. Bu durum, yerli üretim yapan firmalar açısından ciddi bir risk. Çözüm olarak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknoloji yatırımlarını artırmak ve katma değerli üretime yönelmek gerekiyor.”

Yüzde 70 yerlilik hedefi için çözüm önerileri

Saydam, Türkiye’nin otomotiv sektöründe daha rekabetçi olabilmesi için 1,5 milyon adetlik iç pazar büyüklüğüne ulaşması ve yerlilik oranının yüzde 70 seviyesine çıkarılması gerektiğini de belirterek, “Şu anki tablo, bizim için büyük bir uyarı niteliği taşıyor. Türkiye’nin ekonomik büyüklüğüne uygun bir iç pazar yaratılmalı” çağrısında bulundu.

Saydam, çözüm önerileri olarak ise üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarının artırılmasını, devlet destekli teşvik programlarının devreye alınmasını, ithal araçlara yönelik dengeleyici düzenlemelerin hayata geçirilmesini ve dijitalleşme ile küresel regülasyonlara uyum sürecinin hızlandırılmasını sıraladı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın