Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sinema yoluyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nda dereceye giren filmleri belirleyecek jüri üyeleri belli oldu. Bu yılki teması “İklim Göçü” olarak belirlenen ve “Çok Göç Olmadan Çek” sloganıyla düzenlenen yarışmanın ödülleri 5 Şubat 2025 tarihinde Sakıp Sabancı Müzesi, The Seed’de düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’nın jürisinde; önemli yapımların yönetmeni Ömür Atay, başarılı oyuncular Burcu Biricik ve Boran Kuzum, Avrupa Konseyi Genişletilmiş Kısmi Spor Anlaşması (EPAS) Genel Sekreter Yardımcısı, uluslararası cinsiyet, çeşitlilik ve görsel işitsel danışmanı ve Avrupa Görsel ve İşitsel Kadın Ağı Kurucusu Francine Hetherington Raveney ve uluslararası alanda ödüllü filmlere imza atan yapımcı Sarka Cimbalova yer alıyor.
Kanaat önderliğini İspanyol oyuncu, yapımcı ve yazar Ruth Gabriel’in üstlendiği yarışmanın Sosyal Etki Jürisi ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Sözcüsü ve İletişim Bölüm Başkanı Selin Ünal, Boğaziçi Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Dr. Akgün İlhan, gazeteci ve yazar Binnaz Saktanber’den oluşuyor.
Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması Jüri Üyeleri Hakkında:
Ömür Atay, 9 Eylül Üniversitesi’nde başladığı sinema eğitimini, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Yönetmenliği Bölümü’nde tamamladı. 1998’de Necropolis kısa filmiyle İfsak Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Kısa filmleri birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterildi. Bir İstanbul Masalı, Güldünya, Kapalı Çarşı gibi dizilerin ve çeşitli reklam filmlerinin yönetmenliğini üstlendi. İç içe geçen beş masaldan oluşan Anlat İstanbul (2006) filminin “Kırmızı Başlıklı Kız” adlı bölümünü yönetti. 53. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapan filmi Kardeşler (2018) ulusal ve uluslararası çok sayıda film festivalinde gösterildi ve ödüller aldı. Kızıl Goncalar dizisinin yönetmenliğini yapmaktadır.
Burcu Biricik, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Aynı dönemde Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk eğitimi aldı. Televizyon dünyasındaki asıl çıkışını, 2011 yılında katıldığı Artiz Mektebi adlı oyunculuk yarışmasındaki performansıyla yaptı. 2013 yılından itibaren de birçok popüler dizi ve filmde rol aldı. Sinema alanında Çiçero, İnsanlar İkiye Ayrılır ve Çok Uzak Fazla Yakın gibi yapımlarda rol alırken; özellikle Hayat Şarkısı, Şeref Meselesi ve başrollerinde yer aldığı Kırmızı Oda, Camdaki Kız ve Fatma gibi popüler dizilerdeki karakterleriyle geniş kitleler tarafından tanınmıştır.
Boran Kuzum, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Televizyon dünyasına 2015 yılında Analar ve Anneler dizisiyle adım attı. Ardından, Muhteşem Yüzyıl: Kösem, Vatanım Sensin gibi televizyon dizileri, Hakan: Muhafız, Saygı gibi platform dizileri ve Cingöz Recai, Hazine, Aşkın Kıyameti ve Yılbaşı Gecesi gibi filmlerde önemli rollerde yer aldı. 2024 yılında hem Bihter filmi hem de Netflix dizisi Kimler Geldi, Kimler Geçti’deki performansıyla seyirci ile buluştu. Aynı yıl hem ortak yapımcısı hem de başrol oyuncusu olarak yer aldığı Adresi Olmayan Ev filmi, Tallinn Black Nights Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı ve halen festival yolculuğuna devam etmektedir.
Oxford Üniversitesi The Queen’s College ve Strazburg Üniversitesi mezunu olan Francine Hetherington Raveney, WHO Europe ve 10 yılı aşkın bir süre boyunca bir dizi ortak yapım yönettiği Avrupa Konseyi Eurimages Film Fonu gibi uluslararası kuruluşlarda çalıştı. Halen başkan yardımcısı olduğu Avrupa Kadın Görsel-İşitsel Ağı’nın (EWA) kurucusu ve düzenli olarak film fonu ve senaryo jürilerine katılıyor, ustalık sınıfları veriyor, belgesel film yapımcıları için pitching dersleri ve ortak yapım finansmanı eğitimleri sunuyor. Ayrıca 2021 yılından bu yana Avrupa Konseyi Genişletilmiş Kısmi Spor Anlaşması’nın (EPAS) Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütüyor.
Kariyerine Çek Cumhuriyeti’nde yabancı yapımlar üreterek başlayan Sarka Cimbalová, 2013 yılında Marlene Film Production’ı kurarak The Storyteller ve Angel of the Lord 2 filmlerinin yapımcılığını üstlendi. 2020 yılında Agnieszka Holland’ın yönettiği, 2021 Akademi Ödülleri’nde kısa listeye kalan ve En İyi Film dalında Çek Aslanı Ödülü kazanan Şarlatan’ın yapımcısı oldu. 2023 yılında Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü de dahil olmak üzere 50’den fazla ödül kazanan ve Polonya’da yılın en çok izlenen filmi olan Holland’ın Green Border filminin ortak yapımcılığını üstlendi. Aynı yıl, görsel-işitsel sanatlara olağanüstü katkılarından dolayı Çek Aslanı ödülüne de layık görüldü. Cimbalová ve Holland’ın bir başka ortak çalışması olan Franz Kafka hakkındaki Franz K. adlı film 2025 yılında dünya çapında gösterime girecek.
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Sosyal Etki Jürisi Hakkında:
UNHCR Türkiye Sözcüsü ve İletişim Bölüm Başkanı Selin Ünal, Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) en büyük operasyonlarından birinin yürütüldüğü Türkiye’de, iletişim çalışmalarına öncülük ediyor ve kurumun sözcülüğünü yürütüyor. UNHCR, 136 ülkede faaliyet gösteren, çatışma ve zulüm nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların hayatlarını kurtarmaya, haklarını korumaya ve onlar için daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışan küresel bir kuruluştur. Türkiye’deki bu önemli görev kapsamında, medya, ev sahibi topluluk ve diğer paydaşlarla etkin bir iletişim stratejisi yürütülerek, zorla yerinden edilme konusundaki farkındalığın artırılması ve toplumda güçlü bir anlayışın yerleşmesi için UNHCR Türkiye’nin iletişim stratejisini ekibiyle birlikte hayata geçiriyor.
Doktorasını Katalan Hükümeti’nin bursuyla Universitat Autònoma de Barcelona’da su yönetimi alanında yapan Dr. Akgün İlhan, 2017’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde su odaklı çevre konularında lisans dersleri veriyor. 2019-2023 yılları arasında Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve Ankara İngiliz Enstitüsü’nde (BIAA) doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptı ve iklime uyarlanabilir su yönetimi projeleri üzerine çalıştı. Ayrıca Açık Radyo’da Su Hakkı (2012-2018) ve Sudan Gelen (2018-2024) adlı radyo programlarının yapımcılığını üstlendi.
Binnaz Saktanber, Bilkent Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler, The City University of New York’ta siyaset bilimi okudu. The Museum of Modern Art, The Metropolitan Museum of Art, Film at Lincoln Center, Carnegie Hall gibi kurumlarla film, görsel sanatlar ve performans sanatları üzerine projeler geliştirdi ve yönetti. 2006-2013 yılları arasında New York Turkish Film Festival ve The Space Between: A Panorama of Cinema in Turkey projelerinin yönetiminde yer aldı. The Guardian, CNN International, Roar Magazine gibi uluslararası yayınlar için yazdı, Witte de With Review’un İstanbul temsilciliğini yaptı. Cumhuriyet, Hürriyet ve Gazete Oksijen’ de popüler kültür, televizyon ve sinema üzerine yazdı. Halen yazı ve röportajlarını T24’te sürdürmektedir.
Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’nın ödül töreni 5 Şubat’ta gerçekleşecek
Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’nda finale kalan 10 film, jüri tarafından değerlendirilecek ve dereceye girmeye hak kazanan filmler 5 Şubat 2025 tarihinde Sakıp Sabancı Müzesi, The Seed’de gerçekleştirilecek törenle duyurulacak.
Sabancı Vakfı, yarışma temasına en uygun şekilde eserini hazırlayan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan kısa filmlerin birincisine 60 bin TL, ikincisine 40 bin TL, üçüncüsü ve Sosyal Etki Ödülü kazanana ise 25 bin TL tutarındaki ödüllerini takdim edecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.