Yazılım ürünlerinin yerli malı olarak değerlendirilebilmesi için yerli katkı oranının en az %51 olması gerekiyor. Bu ürünlerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Teknolojik Ürün Belgesi’ne sahip olması zorunlu hale geliyor. Sanayi ürünlerinin yerli malı belgesi alabilmesi için başvuru sahibi üreticinin, girdilerin en az %51 yerli katkı oranına sahip olmasını sağlaması bekleniyor. Eğer girdiler başka bir üreticiden temin edilirse, bu girdiler için yerli malı belgesinin alınmış olması gerekiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ürünleri İçin Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvancılık ürünlerine ilişkin düzenlemeler, yerli malı sayılma şartlarını netleştiriyor. Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerce üretilen ürünler yerli malı olarak kabul ediliyor. Orman Genel Müdürlüğüne bağlı orman fidanlıklarında ve özel fidanlıklarda üretilen tohumlukların kayıt altına alınması ve orman bitki pasaportuna sahip olması gerekiyor.

Hayvansal ürünlerin yerli malı kabul edilmesi için, bu ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemine kayıtlı olması ve Türkiye’de doğan veya yetiştirilen hayvanlardan elde edilmesi gerekiyor. Üretim süreçlerinin önemli aşamalarının Türkiye’de gerçekleştirilmesi, yerli malı şartlarının sağlanmasında kritik bir unsur olarak görülüyor. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünlerin Türkiye’de toplanması veya avlanması da yerli malı kabul edilmesi için temel şartlar arasında bulunuyor. Türkiye’de çıkarılan madenlerin yerli malı sayılabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya yetkili kurumlarca ruhsatlandırılmış işletmeler tarafından çıkarılması gerekiyor.

Yerli Malı Belgesinin Sınıflandırılması ve Başvuru Süreci

Tebliğ, yerli katkı oranının hesaplanma yöntemini belirleyerek, yerli malı belgesi sınıflarını oluşturuyor. Buna göre, yerli katkı oranı %91-100 arasında olanlar A sınıfında, %81-90 arasında olanlar B sınıfında, %71-80 arasında olanlar C sınıfında, %61-70 arasında olanlar D sınıfında ve %51-60 arasında olanlar E sınıfında değerlendiriliyor.

Yerli malı belgesi almak isteyen üreticilerin, üretim bilgilerini içeren “yerli katkı oranı hesap cetvelini” düzenlemesi gerekiyor. Üreticinin, cetvel ve üretim hesabı belgelerini mali uzmanlara kontrol ettirmesi ve onaylatması şart koşuluyor. Başvurular, yerli malı belgesini düzenleyen oda veya borsaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)ya da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından oluşturulan çevrim içi sistem üzerinden yapılabiliyor. Başvuru sürecinde e-Devlet kapısı kullanılarak sisteme giriş yapılması gerekiyor.

Tebliğin yürürlüğe gireceği tarih 1 Ocak 2026 olarak belirlenirken, bu tarihten önce TOBB veya TESK tarafından düzenlenen yerli malı belgeleri, geçerlilik süresi sona erene kadar kullanılabiliyor. Ancak, mevcut eksperlerin yetkisi yürürlük tarihi itibarıyla sona eriyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın