Allianz Commercial’ın her yıl küresel iş dünyasının önündeki riskleri belirleyen araştırması Allianz Risk Barometresi’nin 2025 sonuçları açıklandı. Küresel iş dünyasının risk sıralamasında bu yıl üst üste dördüncü kez siber olaylar birinci olurken, iş kesintisi ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de ise ilk kez doğal afetler birinci sıraya yükselirken, makroekonomik gelişmeler ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise listeye yeni giren yangın ve patlama riski bulunuyor.

Allianz Commercial tarafından gerçekleştirilen yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması Allianz Risk Barometresi’nin 14’üncüsü yayımlandı. 106 ülke ve bölgede, 24 farklı sektörden 3 bin 778 risk yönetimi uzmanının görüşleriyle hazırlanan Allianz Risk Barometresi’ne göre, 2025 yılında küresel çapta şirketler için en büyük risk, geçen yıl olduğu gibi yine fidye yazılım saldırıları, veri ihlalleri ve BT kesintileri gibi siber olaylar oldu. Oyların yüzde 38’ini alan siber olayların ardından ikinci sırada, yüzde 31 ile iş kesintisi geldi. 

İklim değişikliği, piyasa dalgalanmaları, rekabet gibi pazar gelişmeleri, yeni teknolojiler, kritik altyapı kesintileri ve iflas, barometrede önceki yıla göre en fazla artış gösteren riskler oldu. İki basamak birden yükselen iklim değişikliği yüzde 19 ile yedinci sıradan beşinci sıraya çıkarken, piyasa dalgalanmaları, rekabet gibi pazar gelişmeleri yüzde 14 ile dokuzuncu sıradan sekizinci sıraya, yeni teknolojiler ise yüzde 10 ile 12’nci sıradan 10’uncu sıraya çıktı.

Türkiye’de en büyük risk doğal afetler

Türkiye’de ise geçtiğimiz yıl üçüncü sırada yer alan doğal afetler, bu yıl yüzde 54 oranıyla en önemli risk olarak gösterildi. Geçtiğimiz yıl en önemli risk olarak değerlendirilen makroekonomik gelişmeler bu yıl yüzde 50 ile ikinci sıraya düştü. Bu yıl yangın ve patlama riski ilk kez listeye girerek yüzde 31 ile üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl üçüncü sırada yer alan siyasi risk ve şiddet ise bu yıl dördüncü sıradan listeye girdi. Kritik altyapı kesintileri bu yıl listeye yeni giren risk faktörlerinden biri oldu. Güç kesintisi ya da köprü ve demiryollarındaki arıza gibi riskleri içeren kritik altyapı kesintileri, yüzde 8 oranıyla dokuzuncu sırada yer aldı.

“Hedefimiz doğal afetlerin tehlikelerine karşı toplumsal risk farkındalığını artırmak”

Allianz Risk Barometresi 2025’i değerlendiren Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, çok hızlı bir şekilde hayatımızın merkezine oturan dijitalleşme ile birlikte artan siber olayların, küresel çapta en büyük risk faktörü olarak karşımıza çıktığını dile getirirken, kötü niyetli yazılımlar, veri ihlalleri ve kimlik avı saldırıları gibi tehditleri kapsayan siber olayların, son dört yıldır üst üste en önemli risk olarak görüldüğüne dikkat çekti. Gürkan sözlerine şöyle devam etti: “Bu sonuçtan yola çıkarak pandeminin, dijitalleşmeyi hızlandıran bir dönüm noktası olarak hayatımıza etkisinin ne denli büyük olduğunu söyleyebiliriz. Pandemiyle birlikte dünya olarak risk algımız arttı. Bunun yansımasını Türkiye’de doğal afetlerin en büyük risk olarak birinci sıraya yerleşmesinden de görüyoruz. Ülkemizde risk barometresinde doğal afetlerin birinci sıraya yükselmesi, iş dünyasında afetlerin fiziksel, operasyonel ve finansal risklerine karşı farkındalığın arttığına işaret ediyor. Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden henüz iki yıl geçmişken, her an karşı karşıya olduğumuz bu riskin ilk sırada yer alması toplumsal olarak farkındalığımızın arttığına işaret ediyor. Ayrıca ülkemizde iş kesintisi riskinin yedinci sıradan beşinci sıraya yükselmesi de dikkat çekici. Çünkü yaşadığımız deprem felaketlerinde yapısal ve yapısal olmayan hasarların, maddi kayıpların yanında oldukça uzun bir dönemi kapsayacak iş kesintileri yaşanmasına da neden olduğunu hep birlikte deneyimledik” dedi.

“Allianz Teknik ile toplumumuzun güvenli bir geleceğe adım atmasına yardımcı oluyoruz”

Ülke olarak karşı karşıya olduğumuz kritik riskler için atılabilecek en önemli adımın risk meydana gelmeden önlem almak olduğunu söyleyen Gürkan, “Allianz Türkiye olarak bu farkındalığı artırmak için sürdürülebilir değer yaratma modeliyle hayata geçirdiğimiz en önemli yatırımlardan biri de Allianz Teknik… Türkiye’nin modern ekipmanlarla donatılmış, yangın ve deprem testlerini tek bir merkezde toplayan ilk ve tek akredite laboratuvarı olan Allianz Teknik çatısı altında yaptığımız testler, verdiğimiz eğitimler ve sunduğumuz danışmanlık hizmetleriyle, sadece paydaşlarımızın değil, toplumun her kesiminin güvenli bir geleceğe adım atmasına yardımcı oluyoruz. Allianz Teknik’te verdiğimiz çevre ve iklim değişikliği hizmetleriyle de başta KOBİ’ler olmak üzere yeşil dönüşüm yolculuğundaki işletmelere ihtiyaç duydukları desteği vermeye devam ediyoruz” dedi.

DÜNYADA İLK 10 RİSK SIRALAMASI:

1) Siber olaylar %38

2) İş kesintisi %31

3) Doğal afetler %29

4) Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler %25

5) İklim değişikliği %19

6) Yangın ve patlama %17

7) Makroekonomik gelişmeler %15

8) Pazar gelişmeleri %14

9) Siyasi riskler ve şiddet %14

10) Yeni teknolojiler %10

TÜRKİYE’DE İLK 10 RİSK SIRALAMASI:

1) Doğal afetler %54

2) Makroekonomik gelişmeler %50

3) Yangın, patlama %31

4) Siyasi riskler ve şiddet %23

5) İş kesintisi %19

6) Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler %19

7) Siber olaylar %15

8) İklim değişikliği %12

9) Kritik altyapı kesintisi %8

10) Enerji krizi %8


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın