AstraZeneca Türkiye, yeni ürününü sağlık çalışanlarına tanıttığı 100 günlük lansman sürecinde, geleneksel ürün tanıtım ve eğitim faaliyetlerini sürdürülebilirlik yaklaşımı ile tasarladı. Şirket, alınan önlemler sonucu geleneksel lansman faaliyetlerine kıyasla sera gazı emisyonlarını yüzde 40, kişi başına karbon ayak izini ise yüzde 42 oranında azaltmayı başardı. Alınan önlemlerin sonuçları ve etkileri “Sıfır Karbon, Maksimum Etki: Sürdürülebilir Lansman Etkinliklerinde Bir İlk” raporunda yayımlandı. Şirket ayrıca, kaçınılamayan karbon emisyonlarına denk olacak şekilde Birleşmiş Milletler projelerinden karbon kredisi satın alarak çevresel etkileri azaltan projelere katkıda bulundu.
AstraZeneca Türkiye, global “Sıfır Karbon Taahhüdü” stratejisi doğrultusundaki sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, geleneksel olarak sürdürdüğü ürün tanıtım ve eğitim faaliyetini sürdürülebilirlik bakış açısı ile ele alarak bu etkinlikler nedeniyle oluşan çevresel etkisini en aza indirmek amacıyla ilk kez bir lansman etkinliğini sıfır karbon yaklaşımı ile tasarladı.
100 günlük lansman sürecinde seyahat, konaklama, yiyecek-içecek, dekorasyon gibi tüm bileşenlerin karbon ayak izini azaltacak önlemler alındı ve yürütülen tüm faaliyetlerin karbon ayak izi hesaplandı. Alınan önlemlerin sonuçları ve etkilerinin değerlendirilmesi için karbon ayak izi hesaplama ve dengeleme konusunda çözüm sunan Decarbonia firmasından danışmanlık aldı. Decarbonia tarafından gerçekleştirilen analizlerin sonuçları “Sıfır Karbon, Maksimum Etki: Sürdürülebilir Lansman Etkinliklerinde Bir İlk” isimli etki raporunda yayımlandı.
Önlemler sayesinde lansman sürecinin karbon ayak izi yarı yarıya azaldı
Lansman sürecinin planlanmasında mekânlar, ulaşım, konaklama, ikramlar, dekorasyon ve materyaller, atık, dijital materyaller ve iletişim konularında karbon ayak izini azaltacak önlemler alındı. Alınan önlemler, raporda ana karbon emisyon kaynakları bazında kategorize edilerek incelendi. Rapora göre sıfır karbon lansman etkinliklerinin ilk 100 gününde geleneksel ürün lansman etkinliklerine kıyasla kaçınılan karbon ayak izi şu şekilde gerçekleşti:
- Seyahat ve Lojistik: Alınan önlemler ile bu kategorinin emisyonları yüzde 29,1 azaltıldı. Bu, toplam emisyon kaçınmasının yüzde 18,9’unu temsil etti.
- Konaklama: Lansman ekibinin konaklama optimizasyonu, bu kategoride yüzde 49,1 oranında emisyon azalması sağladı ve toplam emisyon kaçınmasının yüzde 23,9’una denk geldi.
- İkramlar: Bu kategoride geleneksel ürün lansman etkinliklerine göre yüzde 61,1 daha az emisyon salındı.
- Mekân: Sınırlı alan kullanımı, bu kategoride yüzde 67’lik bir azalmaya katkıda bulundu ve toplam kaçınmanın yüzde 2,1’ini oluşturdu.
- Dekorasyon ve Materyaller: Vazgeçilebilir etkinliklerin iptal edilmesi ve broşürler ile el ilanları gibi tanıtım materyallerinin önemli bir bölümünün geri dönüştürülmüş kâğıda basılması, bu kategoride yüzde 18,9’luk bir emisyonu azalmasına olanak tanıdı ve toplam kaçınmanın yüzde 8,5’ini oluşturdu.
- Atık: Yeniden kullanılabilir altyapıların tercih edilmesi, merkezi tedarik yoluyla atıkların azaltılması, planlı ve aşırı tüketimi sınırlayan ikramlar, tek kullanımlık plastiklerin azaltılması gibi önlemler, bu kategorideki emisyonları yüzde 63,3 oranında azalttı ve toplam kaçınmaya yüzde 2,8 oranında katkı sağladı.
- Dijital Materyaller ve İletişim: Özellikle çevrimiçi toplantılara geçiş, yukarıdaki kategorilerin emisyonlarında toplam 20.793 kgCO2e’lik bir azalmanın altyapısını sağladı ve genel başarının kilit unsuru oldu.
Sonuç olarak bu önlemler sayesinde, tüm temel performans göstergelerinde dikkate değer bir başarı elde edildi. Geleneksel lansman faaliyetlerine kıyasla karbon emisyonlarında yüzde 40,3, kişi başına karbon ayak izinde yüzde 42 azalma gerçekleşti. Bununla birlikte, kaçınılamayan emisyonlarının etkilerini dengelemek üzere Birleşmiş Milletler projelerinden 76 ton CO2’ye eş değer Sertifikalı Emisyon Azaltma (CER) kredisi satın alındı. AstraZeneca Türkiye, sıfır karbon lansman etkinliği yaklaşımı ile ilaç sektöründe bir ilke imza attı.
“Sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızı bilimsel verilerle ortaya koyduk”
Konuyla ilgili açıklama yapan AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz yaptığı açıklamada, “Çevresel etkimizi azaltmanın yenilikçi yaklaşımlarla mümkün olduğuna inanıyoruz. Kendi operasyonlarımızın çevresel etkilerini ve emisyonlarını yöneterek, tedarikçilerimizle iş birliği yaparak, değer zincirimizin çevresel etkilerini azaltarak iklim kriziyle mücadeleye destek veriyoruz. Lansman faaliyetlerimizde sıfır karbon yaklaşımını izleyerek sürdürülebilirlik yaklaşımını içselleştiren örnek bir çalışmaya imza attık. Aldığımız önlemler sonucu geleneksel faaliyetlere kıyasla karbon ayak izimizi yüzde 40’ın üzerinde azaltmayı başardığımız, ayrıca çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sağlayan projelere destek verdiğimiz için gururluyuz. Sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızı somut bilimsel veriler ışığında ortaya koymaktan mutluluk duyuyoruz. İlk kez uyguladığımız sıfır karbon lansman sürecimiz önümüzdeki dönemdeki çalışmalarımız için de yol gösterici sonuçlara ulaştı.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.