Yeni Nesil GeForce RTX GPU’lar, Yapay Zeka, Neural Shaders (Nöral Gölgelendiriciler) ve DLSS 4 teknolojileriyle görsel gerçeklikte çığır açıyor, 2 kata kadar performans artışı sağlıyor!
NVIDIA, bugün oyuncular, içerik üreticiler ve geliştiriciler için en gelişmiş tüketici GPU’ları olan GeForce RTX™ 50 Serisi Masaüstü ve Dizüstü GPU’larını tanıttı.
NVIDIA Blackwell mimarisi, beşinci nesil Tensor Çekirdekleri ve dördüncü nesil RT Çekirdekleri ile güçlendirilen GeForce RTX 50 Serisi, yapay zeka destekli renderleme alanında devrim niteliğinde yenilikler sunuyor. Bu yenilikler arasında nöral gölgelendiriciler, dijital insan teknolojileri, geometri ve aydınlatma yer alıyor.
NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang “Yapay zekanın motoru olan Blackwell, PC oyuncuları, geliştiriciler ve içerik üreticileri için artık burada. Yapay zeka destekli nöral renderleme ile ışın izlemeyi bir araya getiren Blackwell, 25 yıl önce programlanabilir gölgelendirmeyi tanıttığımızdan bu yana bilgisayar grafikleri alanındaki en önemli yenilik” diyor.
GeForce RTX 5090 GPU — şimdiye kadar üretilmiş en hızlı GeForce RTX GPU — 92 milyar transistöre sahip olup saniyede 3.352 trilyonun üzerinde yapay zeka işlem kapasitesi (TOPS) sunuyor. Blackwell mimarisinin yenilikleri ve DLSS 4 teknolojisi sayesinde GeForce RTX 5090 GPU, GeForce RTX 4090 GPU’ya kıyasla 2 kata kadar daha yüksek performans sağlıyor.
GeForce Blackwell, masaüstü modellerin tüm özelliklerini dizüstü bilgisayarlara taşıyarak taşınabilir bilişimde dikkate değer bir yükseltme sunuyor. Bu, olağanüstü grafik yetenekleri ve etkileyici bir verimlilik anlamına geliyor. NVIDIA Max-Q teknolojisinin Blackwell nesli, pil ömrünü %40’a kadar uzatırken, ince ve hafif dizüstü bilgisayarların şık tasarımlarını koruyarak güçten ve performanstan ödün vermemelerini sağlıyor.
NVIDIA DLSS 4 ile Performansta 8 Kata Kadar Artış!
DLSS 4, kare hızlarını artırmak için yapay zeka kullanarak her bir render edilmiş kareye kadar üç kare oluşturabilen Multi Frame Generation teknolojisini tanıtıyor. Bu yenilik, DLSS teknolojilerinin tümüyle birlikte çalışarak geleneksel renderleme yöntemlerine göre performansı 8 kata kadar artırırken, NVIDIA Reflex teknolojisiyle düşük gecikmeyi koruyor.
DLSS 4, grafik endüstrisinde ilk kez gerçek zamanlı olarak transformer modeli mimarisini uygulayan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Transformer tabanlı DLSS Işın Oluşturma ve Super Resolution modelleri, 2 kat daha fazla parametre ve 4 kat daha fazla işlem gücü kullanarak oyun sahnelerinde daha yüksek stabilite, azaltılmış hayalet efektler, daha fazla detay ve gelişmiş kenar yumuşatma sunuyor. DLSS 4, lansman gününde GeForce RTX 50 Serisi GPU’lar ile 75’ten fazla oyun ve uygulamada desteklenecek.
NVIDIA Reflex 2, gecikmeyi azaltmak için yenilikçi bir teknik olan Frame Warp’u tanıtıyor. Bu teknik, görüntünün ekrana gönderilmeden hemen önce, en son fare girdisine göre render edilmiş kareyi güncelleyerek oyunlardaki gecikmeyi azaltıyor. Reflex 2, gecikmeyi %75’e kadar düşürebiliyor ve bu da oyunculara çok oyunculu oyunlarda rekabet avantajı sağlarken, tek oyunculu oyunlarda daha akıcı ve duyarlı bir deneyim sunuyor.
Blackwell, Gölgelendiricilere Yapay Zeka Getiriyor
Yirmi beş yıl önce NVIDIA, grafik inovasyonunda yeni bir çağ başlatan GeForce 3 ve programlanabilir gölgelendiricileri tanıttı. Bu teknoloji, piksel gölgelendirmeden hesaplamalı gölgelendirmeye ve gerçek zamanlı ışın izlemeye kadar uzanan iki on yıllık bir yenilik sürecine zemin hazırladı. Şimdi ise GeForce RTX 50 Serisi GPU’larla birlikte NVIDIA, RTX Neural Shaders teknolojisini sunuyor. Bu yenilik, programlanabilir gölgelendiricilere küçük yapay zeka ağlarını entegre ederek gerçek zamanlı oyunlarda film kalitesinde malzeme, aydınlatma ve daha fazlasını mümkün kılıyor.
Oyun karakterlerini renderlamak, gerçek zamanlı grafiklerdeki en zorlu görevlerden biridir, çünkü insanlar dijital insanlardaki en küçük hataları veya görsel bozulmaları kolayca fark edebilir. RTX Neural Faces bir rasterize edilmiş yüz ve 3D poz verilerini girdi olarak alarak, yapay zeka destekli üretim teknolojisiyle gerçek zamanlı olarak geçici olarak stabil ve yüksek kaliteli dijital yüzler oluşturuyor.
RTX Neural Faces, ışın izlemeli saç ve cilt için geliştirilen yeni RTX teknolojileriyle destekleniyor. Ayrıca, bir sahnede 100 kat daha fazla ışın izlemeli üçgen oluşturmayı mümkün kılan yeni yeni RTX Mega Geometry ile bu yenilikler, oyun karakterleri ve ortamları için gerçekçilikte devasa bir sıçrama sunmaya hazırlanıyor.
NVIDIA’nın çığır açan yeni teknoloji demosu Zorah, nöral renderleme, DLSS 4 ve yeni DLSS transformer modelinin gücünü GeForce RTX 50 Serisi GPU’larda gözler önüne seriyor.
Otonom Oyun Karakterleri
GeForce RTX 50 Serisi GPU’lar, oyun renderleme işlemleriyle paralel olarak otonom oyun karakterlerini desteklemek için sektör lideri yapay zeka işlem gücü (AI TOPS) sunuyor.
NVIDIA, oyun karakterlerinin insanlar gibi algılamasını, plan yapmasını ve hareket etmesini sağlayan yeni NVIDIA ACE teknolojileri paketini tanıtıyor. ACE destekli otonom karakterler, KRAFTON’un PUBG: BATTLEGROUNDS ve yakında çıkacak yaşam simülasyonu oyunu InZOI ile birlikte, Wemade Next’in MIR5 oyununa entegre ediliyor.
PUBG’de, NVIDIA ACE destekli yoldaşlar stratejik eylemler planlayıp uygulayarak insan oyuncularla dinamik bir şekilde iş birliği yaparak hayatta kalmayı sağlar. InZOI, yaşam hedeflerine ve oyun içi olaylara göre davranışlarını otonom bir şekilde ayarlayan Smart Zoi karakterlerini sunuyor. MIR5’te ise, büyük dil modeli (LLM) destekli baskın patronları, oyuncu davranışlarına göre taktiklerini uyarlayarak daha dinamik ve zorlu karşılaşmalar yaratıyor.
RTX AI Bilgisayarlar İçin Yapay Zeka Temel Modelleri
Kullanım alanları arasında büyük dil modelleri (LLM’ler), görsel dil modelleri, görsel oluşturma, konuşma, bilgi alma için zenginleştirilmiş üretim (retrieval-augmented generation) amaçlı gömme modelleri, PDF çıkarımı ve bilgisayarla görme teknolojileri bulunuyor. NIM mikro hizmetleri, yapay zekanın PC’lerde çalıştırılması için gerekli tüm bileşenleri içeriyor ve tüm NVIDIA GPU’ları üzerinde dağıtım için optimize edilmiş durumda.
RTX meraklılarının ve geliştiricilerin NIM mikro hizmetlerini kullanarak yapay zeka ajanları ve asistanları nasıl oluşturabileceğini göstermek amacıyla, NVIDIA, Black Forest Labs, Meta, Mistral ve Stability.AI gibi önde gelen model geliştiricilerden RTX AI PC’ler için NVIDIA NIM mikro hizmetleri ve Yapay Zeka Şablonları sunacak bir çözüm hattı duyurdu. Bu yetenekleri sergilemek için NVIDIA, bugün Project R2X adlı bir projeyi ön izlemeye açtı. Project R2X, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bilgilere anında ulaşmasını sağlayan, masaüstü uygulamalarında ve video konferanslarda destek sunan, belgeleri okuyup özetleyebilen ve daha fazlasını gerçekleştirebilen görsel destekli bir PC avatarıdır. Bu proje, meraklıların ve geliştiricilerin NIM’i kullanarak gelişmiş yapay zeka ajanları ve asistanları nasıl oluşturabileceğini ortaya koyuyor.
İçerik Üreticiler İçin Yapay Zeka Destekli Araçlar
GeForce RTX 50 Serisi GPU’lar, yaratıcı iş akışlarını yepyeni bir seviyeye taşıyor. Bu GPU’lar, FP4 hassasiyetini destekleyen ilk tüketici GPU’ları olarak, FLUX gibi modellerde yapay zeka destekli görsel oluşturma performansını 2 kat artırıyor. Ayrıca, önceki nesil donanımlara kıyasla daha küçük bir bellek alanında yerel olarak üretken yapay zeka modellerinin çalıştırılmasını mümkün kılıyor.
NVIDIA Broadcast uygulaması, canlı yayın yapanlar için iki yeni yapay zeka destekli beta özelliği sunuyor: Studio Voice, mikrofon sesini iyileştirirken, Virtual Key Light, yüzleri yeniden aydınlatarak daha profesyonel görünümlü yayınlar sağlıyor.
Ayrıca, Streamlabs NVIDIA ACE ve Inworld AI tarafından desteklenen Intelligent Streaming Assistant özelliğini tanıttı. Bu özellik, bir yardımcı sunucu, yapımcı ve teknik asistan olarak görev yaparak canlı yayın deneyimini üst seviyeye taşıyor.
Bulunabilirlik
Masaüstü kullanıcıları için GeForce RTX 5090 GPU, 3.352 AI TOPS kapasitesiyle, ve GeForce RTX 5080 GPU, 1.801 AI TOPS kapasitesiyle, 30 Ocak’ta sırasıyla $1999 ve $999 fiyatıyla satışa sunulacak.
GeForce RTX 5070 Ti GPU (1.406 AI TOPS) ve GeForce RTX 5070 GPU (988 AI TOPS), Şubat ayından itibaren sırasıyla $749 ve $549 fiyatla satışa sunulacak.
GeForce RTX 5090, RTX 5080 ve RTX 5070 GPU’larının NVIDIA Founders Edition sürümleri, doğrudan nvidia.com üzerinden ve dünya genelindeki seçili perakendecilerden temin edilebilecek.
Stoktan hız aşırtmalı ve fabrika çıkışlı hız aşırtmalı modeller, ASUS, Colorful, Gainward, GALAX, GIGABYTE, INNO3D, KFA2, MSI, Palit, PNY ve ZOTAC gibi önde gelen kart üreticileri tarafından sunulacak. Ayrıca, bu GPU’lar Falcon Northwest, Infiniarc, MAINGEAR, Mifcom, ORIGIN PC, PC Specialist ve Scan Computers gibi sistem üreticilerinin masaüstü bilgisayarlarında da bulunabilecek.
GeForce RTX 5090, RTX 5080 ve RTX 5070 Ti Laptop GPU’larına sahip dizüstü bilgisayarlar Mart ayında, RTX 5070 Laptop GPU’lu modeller ise Nisan ayında satışa sunulacak. Bu cihazlar, Acer, ASUS, Dell, GIGABYTE, HP, Lenovo, MECHREVO, MSI ve Razer gibi dünyanın önde gelen üreticileri tarafından piyasaya sürülecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.