İstinye Üniversitesi mezunu Maisam Kaanan’ın “Sacred Hole” filmi uluslararası festivallerde ve İstanbul 12’nci Enternasyonal İpek Yolu Film Festivali’nde “Resmi Seçki”de yer aldı. Filistinli yönetmen Kaanan, “Ana hedefim, döneme ilişkin önemli sorular sorabilen ve kritik meseleleri ele alabilen belgesel dışı bir hikâye sunmaktı” diyor.

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Maisam Kaanan’ın “Sacred Hole” adlı filmi, Birleşik Krallık’taki First-Time Filmmaker Sessions London, Barbados Independent Film Festival, Metropolis Film Festival Milan film festivallerinde ve İstanbul 12’nci Enternasyonal İpek Yolu Film Festivali’nde “Resmi Seçki”de yer aldı. Filistinli yönetmen Kaanan, filmin yapım sürecini ve aldığı geri bildirimleri anlattı.

“En iyi seçim, iç sesinizi ve o anki duygularınızı dinlemekten geliyor”

Yönetmen Maisam Kaanan, filmin yaratım süresini şöyle anlattı:

“Başlangıçta, mezuniyet projem için hazırlanıyordum ve aklımda birçok fikir vardı. Ancak, tecrübeli profesyonellerden öğrendiğim şey, en iyi seçimin, iç sesinizi ve o anki duygularınızı dinlemekten geldiği oldu, çünkü bu, özgün bir film yaratır. Gazze’de devam eden savaş, haberleri sürekli takip etmem ve bir Filistinli olarak kimliğim göz önüne alındığında, bu projeyi gerçekleştirme kararım kesinleşti. Ana hedefim, bu döneme ilişkin önemli sorular sorabilen ve kritik meseleleri ele alabilen belgesel dışı bir hikâye ortaya koymaktı. Filmin ismi birçok anlam taşıyor. İlk olarak, “kutsal” terimi, Filistin’in kutsal topraklarıyla yakından bağlantılı. İkinci olarak, “çukur” hem bir ölüm yeri hem de ruhların kutsallığını simgeliyor. Başlık, filmde yer alan temaları bir araya getiriyor.”

“Film, medyanın dayatmaya çalıştığı anlatıya karşı yanıtımın parçası”

Filistinli bir öğrenci olarak savaş sürecinden etkilendiğini belirten Kaanan, şunları söyledi:

“Bu, benim için inanılmaz derecede zorlu bir kişisel deneyim oldu. Bir Filistinli olarak, farkındalığınız ve kimliğiniz, savaşın çeşitli şekillerdeki sürekliliğiyle sürekli şekilleniyor. Bu, mutlaka silahlı çatışma ile sınırlı değil. Bu durum, dünyayı anlama biçiminizi de etkiliyor. Ancak, bu savaş kişisel olarak farklı şeyler hissettirdi çünkü daha olgundum, daha bilinçliydim ve durumu analiz etme ve anlama yetisine sahiptim. Beni en çok sarsan şey, Batı medyasının açıkça sergilediği taraflılık, gerçeklerin bastırılması ve bu savaşın sanki şiddetle dolu bir tarihsel kökene sahip değilmiş gibi gösterilmeye çalışılmasıydı. Medya alanındaki eğitimim sayesinde bu çarpıtmaları erken fark etmeye ve bunlara karşı mücadele etmeye başladım. Film, medyanın dayatmaya çalıştığı anlatıya karşı bir yanıtımın parçası haline geldi.”

“Beni en çok etkileyen şey, derslerin filmlere bakış açımı nasıl değiştirdiğiydi”

Yönetmen Kaanan, İSÜ’de gördüğü eğitimin katkısına da değinerek “İstinye Üniversitesi’nde eğitim almanın öne çıkan yönlerinden biri, her dönem veya yıl sonunda bir film projesi üretme geleneğidir. Bu süreç, kişisel gelişimi teşvik ederken diğer öğrencilerin çalışmalarını gözlemleyerek sağlıklı bir rekabet duygusu yaratır. Senaryo aşamasından final gösterimine kadar sürekli geri bildirim ve takip, her projenin bir öncekinden daha iyi ve daha titiz olmasını sağlar. Beni en çok etkileyen şey, derslerin filmlere bakış açımı nasıl değiştirdiğiydi. Fikirleri ve sembolleri daha net ve derinlemesine takdir etmeye başladım, bu da doğrudan Sacred Hole’un yaratıcı sürecini etkiledi” dedi.

“Yolculuk devam ediyor, çünkü önümüzde hala gösterimler var”

Sacred Hole’un uluslararası film festivallerinde sergilenmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Kaanan, “Bu, tuhaf ama bir o kadar da güzel bir his; emeğinizin karşılığını almak ve yeteneğinizin onaylanması gibi. Sizi tanımayan ve sizin dilinizi konuşmayan profesyonellerin filminiz aracılığıyla sizinle bağ kurabilmesi, mesajınızı anlayıp bunu seçerek ve sergileyerek desteklemesi inanılmaz bir şey. Festivaller, diğer film yapımcılarıyla tartışmalar için kapılar açmak ve onların geri bildirimlerinden değerli bilgiler edinmek için harika bir fırsat sunuyor. Bu sohbetlerden çok şey öğrendim ve yolculuk devam ediyor, çünkü önümüzde hala gösterimler var” diyerek hislerini dile getirdi.

“Başarmayı hedeflediğim misyonu gerçekleştirdiğimi hissettim”

Aldığı geri bildirimlerden memnun olduğunu belirten yönetmen, “Bir haftadan fazla süren Londra Film Festivali sırasında, aday gösterilen yönetmenler tartışmalara katılma fırsatı buldu. Filmim, güncel olaylarla olan bağlantısı nedeniyle geniş çapta tartışmalara yol açtı ve bundan büyük mutluluk duydum. Sanki başarmayı hedeflediğim misyonu gerçekleştirdiğimi hissettim. Unutulmaz anlardan biri, bir Afrikalı yönetmenin yazdığı şu cümleydi: Hikâyemi bu kadar etkileyici bir şekilde anlatmak istiyorum. Filmin başkalarıyla nasıl bir bağ kurduğunu görmek ilham verici ve derinden ödüllendiriciydi” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

“Uzun metraj film için bir hikâye üzerinde çalışıyorum”

Uzun metraj film için bir hikâye üzerinde çalıştığı belirten Kaanan, yeni projeleriyle ilgili şunları söyledi:

“Şu an Sacred Hole ekibiyle birlikte daha deneyimli profesyonellerle iş birliği yaparak bir uzun metraj film için bir hikâye üzerinde çalışıyorum. Festivallere katılmak sadece ağımı genişletmekle kalmadı, aynı zamanda birlikte çalışmaya hevesli deneyimli kişilerle de tanışma fırsatım oldu. Başlangıçta birkaç planım vardı, ancak festivallerle olan deneyimim, bunlardan bazılarını yeniden değerlendirmemi sağladı. Artık bu etkinliklerdeki sistem ve kalıpları daha iyi anladığımı hissediyorum, bu da ilerleyen süreçte film yapma yaklaşımımı etkileyecek. Amacım her zaman bir öncekinden daha iyi bir şey yaratmak ve şimdi daha uzun bir film yapmaya odaklanıyorum, uzunluğunu hak eden bir hikâyeyle. Ekip arkadaşlarım ve ben, bu vizyonu hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın