Türkiye’de artan hasta refakat hizmetleri talebine karşılık, Çalışma Bakanlığı tarafından bu hizmetlerin Özel İstihdam Büroları kapsamında ruhsatlandırılması, sektörde önemli sorunları beraberinde getiriyor. İMA Asistans Uluslararası İnsan Kaynakları Özel İstihdam ve Aracılık Hizmetleri Genel Müdürü Semih Baydar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ruhsatlandırma sürecinde yaşanan sıkıntılara ve kontrol eksikliklerine dikkat çekti.

Merdiven Altı Uygulamalar Artıyor

Baydar, hasta refakat hizmetlerinin yasal zemine alınmasına rağmen yüksek ruhsat bedellerinin, hizmet sağlayıcıları kayıt dışı çalışmaya yönlendirdiğini belirtti. Baydar, “Ruhsatlandırma uygulamasıyla bu hizmetlerin kayıt altına alınması hedeflenmiş olsa da, yüksek maliyetler nedeniyle birçok işletme ya kayıt dışı çalışıyor ya da ruhsat gerekliliklerini tam olarak yerine getiremiyor. Bu durum, hizmet kalitesinde düşüşe yol açarken, merdiven altı uygulamaların artmasına sebep oluyor.” dedi.

Kalite ve Denetim Mekanizmaları Yetersiz

Hasta refakat hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ve kalite standartlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Baydar, “Çalışma Bakanlığı, bu alanda revize çalışmalarına giderek kaliteyi artıracak, denetim mekanizmalarını güçlendirecek bir politika benimsemelidir. Hem hizmet alan vatandaşlarımızın sağlığı hem de sektörde faaliyet gösteren kurumların şeffaf ve yasal bir çerçevede çalışmalarını sağlamak için bu değişiklikler büyük önem taşımaktadır,” şeklinde konuştu.

Kayıt Dışılığa Karşı Sıkı Önlemler Alınmalı

Kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek için ruhsat bedellerinin düşürülmesi ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Baydar, “Sektördeki kayıt dışı uygulamaların azaltılması adına bakanlık tarafından geliştirilecek yeni bir düzenleme, hasta refakat hizmetlerinin hem kalite hem de güvenilirlik açısından iyileştirilmesini sağlayacaktır.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın