Avrupa Konseyi’nin Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE), 2024 yılı sonuçları açıklandı. Yerel yönetimlerde iyi yönetişim kültürünün sembolü olarak görülen Markabu yıl 5 Büyükşehir Belediyesi, 2 İl Belediyesi ve 6 İlçe Belediyesi’ne takdim edildi. 2025 yılı sonuna kadar Marka kullanım hakkı elde eden belediyeler, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’de markayı vermekle yetkilendirdiği Argüden Yönetişim Akademisi’nin koordinatörlüğünde; Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) ve Altınbaş Üniversitesi’nin katılımıyla oluşan Ulusal Platform’un belirlediği bağımsız jüri tarafından değerlendirilerek belirlendi.

Avrupa Konseyi tarafından, iyi yönetişim kültürünü benimseyen ve geliştirmeyi taahhüt eden yerel yönetimlere verilen Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE), 12 Aralık Perşembe günü, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ev sahipliğinde gerçekleşen törende, on üç belediyeye takdim edildi.

Geçen yıl iki Büyükşehir Belediyesi ve dört İlçe Belediyesi, yerel yönetimlerde iyi yönetişim kültürünün sembolü olarak kabul edilen Marka’yı kullanma hakkı kazanmıştı. Bu yıl ise gerçekleştirilen çalışmalar ve verilen taahhütler doğrultusunda Marka kullanım hakkıbeş Büyükşehir Belediyesi, iki İl Belediyesi ve altı İlçe Belediyesi’ne verildi. 2025 yılı için Marka’yı kullanma hakkını elde eden belediyeler; Adana, Amasya, Ankara, Avcılar, Bağcılar, Balıkesir, Eskişehir, Etimesgut, Gaziantep, Kadıköy, Melikgazi, Niğde, Sultanbeyli Belediyeleri oldu.

ELoGE başvuru süreci, Avrupa Konseyi‘nin Türkiye’de markayı vermekle yetkilendirdiği Argüden Yönetişim Akademisi’nin koordinatörlüğünde; Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) ve Altınbaş Üniversitesi’nin katılımıyla oluşan Ulusal Platform tarafından yürütüldü. Başvurular, Avrupa Konseyi’nin belirlediği kriterler çerçevesinde, deneyimli bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildi.

Törende açılış konuşmalarını; Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Niall Sheerin, Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) Yönetim Kurulu Üyesi Mario Žuliček, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan ve Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden gerçekleştirdi. Konuşmaların devamında Jüri Komitesi Temsilcisi, E. Vali Enver Salihoğlu, Argüden Yönetişim Akademisi Akademik Kurul Üyeleri Dr. Erkin Erimez ve Dr. İnan İzci‘nin gerçekleştirdiği Marka Bilgilendirme Sunumu‘nun ardından, belediyelere Marka’nın takdimi yapıldı.

Belediyelerin Yönetişim Yolculuğu

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan; “Yerel yönetimlerin toplum nezdindeki güvenilirliği ancak; “karar alma süreçlerinin katılımcı, hizmetlerin kapsayıcı ve uygulamaların şeffaf” olmasıyla inşa edilebilir. TBB olarak, bu değerleri yaygınlaştırmak için çaba harcıyor ve bu konuda emek veren beledilerimize rehberlik veriyoruz. Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen ve birliğimizin amaçları ile örtüşen ELoGE’un, ülkemizdeki uygulama sürecine, Türkiye Belediyeler Birliği olarak ortak olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Niall Sheerin; “Türkiye’de Argüden Yönetişim Akademisi’nin koordinatörlüğünde yürütülen ELoGE programı, belediyelerin yönetişim kapasitelerini geliştirmeyi hedefleyen önemli bir girişim. Marka kullanım hakkının üç yıl içerisinde 2’den 13’e çıkması Türkiye’de yerel yönetimlerin yönetişim kapasitelerini geliştirmeye yönelik güçlü bir irade sergilediklerini ve demokratik yönetişim ilkelerine verdiği önemi ortaya koyuyor. Bu süreç, belediyelerin kendi performanslarını iyileştirmelerine ve toplumla daha güçlü bir bağ kurmalarına zemin hazırlıyor. Bu yıl Türkiye Belediyeler Birliği’nin de ELoGE sürecine katılım göstermesinden mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) Yönetim Kurulu Üyesi Mario Žuliček, “Demokrasi, toplumsal gelişim ve sürekli iyileşme sürecini ifade eder. Bu süreçte yerel yönetimler, toplumda değişimin öncüleri olarak önemli bir rol üstleniyorlar. Bu doğrultuda ELoGE, belediyelere kendi yönetim sistemlerini değerlendirme ve iyileştirme fırsatı sunarak, yönetim süreçlerinde etkinliği artırmayı amaçlıyor. Ayrıca ELoGE, insan haklarının güçlendirilmesi, şeffaflık ve etik ilkelerin benimsenmesi gibi temel demokratik değerleri desteklemektedir. ALDA olarak biz de bu değerleri destekliyor ve yerel yönetimlerin demokratik süreçlerini iyileştirmeleri için çalışıyoruz.” dedi.

Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE), yerel yönetimlere iyi yönetişim yolculuklarında önemli bir yol haritası sunuyor. ELoGE sürecine yeni katılan belediyelerimizin yanı sıra, üç yıldır bu sürecin içinde yer alarak yönetişim seviyelerini her geçen gün daha da ileri taşıyan belediyelerimizin başarısı, ülkemizde güven kültürünün benimsenmesi adına önemli bir gelişimi ifade ediyor. Markayı 2025 yılı için kullanmaya hak kazanan tüm belediyelerimizi kutluyoruz.” dedi.

Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) nedir?

Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE-European Label of Governance Excellence), iyi yönetişim ilkelerine uygun hareket eden ve bu anlayışı sürekli olarak geliştirmeyi taahhüt eden belediyelere sunulan bir markadır. Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen ve 2022’de Türkiye’nin de dahil olmasıyla 46 Avrupa ülkesinin 23’ünde verilmeye başlanan Marka, iyi yönetişim ilkelerine dayanarak, kamu kurumlarında iyi yönetişim kültürünü yaygınlaştırmayı, kalite standartları oluşturmayı ve yenilikçi uygulamaları teşvik ederek güçlendirmeyi amaçlar.

ELoGE çerçevesi, iyi yönetişim ilkeleri ve 97 gösterge ile farklı ülkelerde uygulanabilecek bir esneklik sunar. Bu göstergeler aracılığıyla her yıl iyi yönetişim ölçülmekte ve sürekli gelişim sağlanmaktadır. Kurumları iyi yönetişimde mükemmellik yolculuğuna davet eden Marka, iç işleyişi sürekli iyileştirmenin önünü açıyor ve yerel yönetimlerde iyi yönetişim ilkelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor. Söz konusu ilkeler; katılım, temsiliyet, adil seçimler, duyarlılık, etkililik ve verimlilik, açıklık ve şeffaflık, hukukun üstünlüğü, etik davranış, yetkinlik ve kapasite, yenilik ve değişime açıklık, sürdürülebilirlik ve uzun vadeli yönelim, sağlam mali yönetim, insan hakları, kültürel çeşitlilik ve sosyal kaynaşma ile hesap verebilirlik olarak sıralanıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın