E-ticaret ile satış yapan işletmeler için getirilmesi planlanan stopaj vergisi sektörde endişelere yol açtı. E-ticaret işletmelerinin yüzde 76’sını oluşturan yaklaşık 425 bin küçük işletmenin, satış bedelinden peşinen kesilecek bu vergi yükü nedeniyle ciddi finansal zorluklar yaşayacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, şahıs işletmeleri için yüzde 25, limited ve anonim şirketler için yüzde 15 oranında belirlenen bu verginin kayıt dışını ve enflasyonu artıracağı uyarısında bulunuyor. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, bu verginin yasalaşması durumunda e-ticaret yapan KOBİ’lerin çok olumsuz etkileneceğini belirterek, bir an önce yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
E-ticaret ile satış yapan firmalar, sektöre getirilmesi planlanan stopaj vergisinin sıkıntılarını yaşıyor. Verginin yasalaşması durumunda elektronik pazaryerlerinde satış yapan firmalardan, yapacağı satışlardan peşinen gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı ve 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren başlaması planlanan taslağa göre, şahıs şirketlerinden yüzde 15, anonim ve limited şirketlerden yüzde 25 oranında kesinti yapılacak ve yapılacak kesintiler vergi dairelerine şirketler adına yatırılacak. Vergi mükellefi olmayan satıcılardan ise stopaj alınmayacak.
EN ÇOK KOBİ’LERİ VURACAK
Bakanlığın hazırladığı bu taslağa sektörden büyük bir itiraz geldi. Stopaj kesintisinin sektörün büyümesini durdurup kayıt dışılığı teşvik edebileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumun enflasyon üzerinde de olumsuz etkiler yaratacağını belirtiyor. Hazırlanan taslağın büyük firmalardan ziyade en çok KOBİ’leri vuracağı kaydediliyor.
E-ticaret işletmelerinin yüzde 76’sını yaklaşık 425 bin küçük işletmenin oluşturduğuna dikkat çeken Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, satış bedelinden peşinen kesilen vergi yükü nedeniyle e-ticaret yapan KOBİ’lerin çok olumsuz etkileneceğini söyledi. Türk ekonomisinin belkemiğini KOBİ’lerin oluşturduğuna ve mevcut ekonomik ortamda e-ticaretin KOBİ’lerin hayatta kalması için çok önemli bir fırsat sunduğunu anlatan Özger, bu taslağın bir an önce yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
E-ticaret sektörünün yüksek rekabet nedeniyle zaten düşük kâr marjlarıyla faaliyet gösterdiğini, uygulama taslağının brüt satışları dikkate aldığını, satış iade süreçlerinin geleneksel satışlara göre yüksek olduğunu hatırlatan Özger, stopaj vergisinin sektörün büyümesini durdurup, kayıt dışılığı teşvik edeceğini ve dolayısıyla enflasyonla mücadele süreci üzerinde de olumsuz etkileri olacağını vurguladı. Özger, şöyle konuştu:
YENİ BİR KDV GİBİ…
“E-ticaret konusu sadece yurtiçini ilgilendiren bir durum da değil. Türkiye son zamanlarda e-ihracatta ciddi bir şekilde yol kat etmeye başladı. Bu durum gelişmekte olan dünya ticaretinde Türkiye’nin açılımı ve katılımı açısından da ciddi manada engel olacak, tüm şirketlere sekte vuracak. Total ciro üzerinden alınacak böyle bir vergi ekonominin gerçeklerine uygun değil. Gelir vergisi gibi de değil, adeta yeni bir KDV gibi. Bu durum hem kayıt dışını olumsuz etkileyecek hem de fiyatları artıracak.”
Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılı raporuna göre Türkiye’de e-ticaret hacminin 2023 yılında yüzde 115,15 artışla 1,85 trilyon TL’ye, işlem sayısının da yüzde 22,25 artışla 5,87 milyar adede çıktığını ifade eden Özger, 2024’te ise bu rakamın çok daha büyüyeceğini vurguladı. Eğer yasa bu şekilde çıkarsa sektöre büyük bir darbe vuracağının altını çizen Özger, büyük firmalar ve büyük markalar belki bunu tolere edebilir ama özellikle KOBİ’ler buna dayanamaz. Yüzde 15’lik bir oran, KOBİ’lerden alışveriş yapanlar ve onlara üretim yapanlar için çok büyük bir yüzde. Orta segment tüketiciler ve KOBİ bazındaki üreticiler için çok ciddi bir mali yük yaratacaktır.” ifadelerini kullandı.
E-ticaret ekosisteminde sadece KOBİ’lerin bulunmadığını ve e-ticaretin aynı zamanda kurye, kargo, yazılım, ödeme sistemleri gibi pek çok alt sektöre hayat verdiğini belirten Özger, yasanın bu haliyle çıkması durumunda bu alt sektörlerde de ciddi bir daralma yaşanabileceğini ve sonuç olarak istihdamın olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.