Züccaciye sektörünün çatı derneği Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), 4-7 Aralık tarihlerinde Antalya Titanic Mardan Palace’da “14. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmaları Zirvesi”ni düzenledi. Başta Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya olmak üzere 60 ülkeden yerli ve yabancı 150’den fazla satın almacının 5 bin iş görüşmesinin yaptığını ve en az 1 milyar dolarlık iş hacminin gerçekleştiğine dikkat çeken ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatlarını yüzde 2,5 arttırdıklarını belirtti. 

Dünya züccaciye sektöründe ilk 10’da yer alan Türkiye, başta İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve ABD olmak üzere çok sayıda ülkeye ürün satarak ekonomiye önemli oranda katkı sağlıyor. Yüzde 50’si ihracat, yüzde 50’si iç pazar olmak üzere 12,5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip züccaciye sektörü, ihracatını artırmak üzere dünyanın Çin ve Almanya’dan sonra en büyük 3. fuarı olan ZUCHEX’i düzenlemesinin yanı sıra yıl boyunca B2B organizasyonlar, hedef ülkelere alım heyetleriyle ihracatı artırmaya çalışıyor. Bu anlamda ilk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 2,5 artıran züccaciye sektörünün çatı derneği ZÜCDER, ihracata büyük katkı sunan “Üretici-Marka Buluşmaları Zirvesi”nden yenisini 4-7 Aralık tarihleri arasında Antalya Titanic Mardan Palace’da düzenledi. Başta Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya olmak üzere 60 ülkeden yerli ve yabancı 150’den fazla satın almacının 5 bin iş görüşmesinin yaptığını ve en az 1 milyar dolarlık iş hacminin gerçekleştiği “14. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmaları Zirvesi” hakkında bilgi veren ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Birçok sektörün küçüldüğü bir dönemde züccaciye sektörü olarak ilk 9 ayda yüzde 2,5’luk bir büyüme yakaladık. Bu seneyi 6,25 milyar dolarla kapatmaya hazırlanıyoruz. 2025 yılı için ise hedefimiz minimum 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek. Ülkelerin neredeyse yüzde 90’ına ihracat yapıyoruz. En fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında Türkiye, 9’uncu sırada. En fazla İngiltere’ye ihracat yapıyoruz. Bugün dünyada hatırı sayılır çok sayıda markamız var. Camda, porselende, dünyanın neresine giderseniz gidin sektörle uğraşan herkes Türkiye’deki firmaların ismini bilir. Birçok ülkedeki firmalar bize ulaşıyor, ‘Biz şu firmanın distribütörlüğünü almak istiyoruz, bize vermiyorlar, yardımcı olur musunuz?’ diyorlar. Bu da firmalarımızın ne kadar güvenilir ve hatırı sayılır bir noktada olduğunu gösteriyor. Zirvemizle de ihracata önemli bir katkı sunduğumuzu düşünüyoruz. Yoğun yabancı katılımcı zirvemizle 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluştu” dedi.

Çeyiz setleri 10 bin TL’den başlıyor

İç pazarda da 6,25 milyar dolarlık bir büyüklüğün olduğunu söyleyen Mesut Öksüz, ciro bazında rakamların artmasına rağmen adetsel bazda satışların azaldığına dikkat çekerken son 3 ayda satışların arttığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Eylül ayı itibariyle hem ihracat tarafında hem de iç pazarda bir hareketlenme başladı. Özellikle insanlar alışveriş için kasım ayı indirimlerini beklediler. Biz de bu dönemde satışların artacağını biliyorduk. Aralık ayına da hızlı bir giriş yaptık. Aralık ayının tamamında bu hareketlilik devam ederse ki bu ayda da yılbaşı alışverişi yoğunluk kazanıyor, iç pazardaki kayıpları rahatlıkla toparlayabiliriz. Biliyorsunuz ocak ayında yeni asgari ücret açıklanacak. O zaman ürünlere de bir miktar zam gelecek. Tüm maliyet artışlarına rağmen züccaciye ürün grubunda enflasyon artışı diğer sektörlerin çok daha gerisinde. Çeyiz setlerinin fiyatları şu dönemde bile 10 bin TL’den başlıyor. Ocak ayıyla birlikte fiyatlar artabilir. Bu yüzden züccaciye alışverişi yapmak için en iyi zaman dilimindeyiz.” Sektörde maaşların minimum 30 bin TL’den başladığını ifade eden ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Maliyetler artıyor. Biliyorsunuz ABD, Çin’den mal almayacağını söyledi. Bu yüzden hem bizimle yarış halindeki ülkeler pazardan pay almaya çalışıyorlar hem de Çin farklı ülkelere yatırım yaparak menşei problemini aşmaya çalışıyor. Sektörümüz için şartlar zorlaşıyor. Hem yukarıda Rusya tarafında hem aşağıda Filistin, Suriye hattında savaşlar var. Sadece kendi ekonomimiz değil, savaşlar, ABD’deki seçim dönemi de satışları ve yatırımları zorlaştırıyor” açıklamalarında bulundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın