“Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı’da Kadimlik Algısı”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün 2008’den bu yana düzenlediği “Arka Oda Toplantıları” serisi, yılın son etkinliğiyle devam ediyor. 18 Aralık’ta çevrimiçi olarak gerçekleşecek “Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı’da Kadimlik Algısı” başlıklı konuşmada Turhan Ozan Yıldız ve Doç. Dr. Saygın Salgırlı, Osmanlı tarihçiliğinde nadiren ele alınan “kadimlik” (antiquarianism) kavramını tartışacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün (İAE), mimarlık, tarih, kent çalışmaları, müzik ve sinema gibi farklı alanlarda İstanbul’a dair en yeni araştırma ve tartışmaları ilgililerle buluşturduğu “Arka Oda Toplantıları”, yılın son etkinliğiyle devam ediyor. İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla hayata geçirilen serinin 18 Aralık Çarşamba saat 19.00’da çevrimiçi olarak gerçekleşecek ve İAE’nin YouTube kanalından canlı yayınlanacak “Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı’da Kadimlik Algısı”, İstanbul tarihini farklı bir açıdan keşfetmek isteyenlere erken modern Osmanlı dönemine odaklanan ilgi çekici bir tartışma sunuyor.

Kadimlik kavramı ve At Meydanı: Bir Osmanlı perspektifi

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2024-25 Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu’nun sahibi ve British Columbia Üniversitesi doktora öğrencisi Turhan Ozan Yıldız ile danışmanı Doç. Dr. Saygın Salgırlı’nın bir araya geleceği etkinlik, Osmanlı tarihçiliğinde kısıtlı ilgi görmüş  “kadimlik” (antiquarianism) kavramını ele alacak. Yunan ve Roma kadimliği algısını Osmanlı görsel, materyal ve kültürel dünyası içinde değerlendiren Yıldız, özellikle At Meydanı/Hipodrom gibi önemli mekânların bu algıdaki rolüne odaklanacak. Hipodrom’da bulunan Yılanlı Sütun ve Osmanlı kaynaklarındaki adıyla Üç Başlu Yılan/Ejderha, sanat ve kent tarihi açısından Akdeniz havzasındaki farklı kadimci yaklaşımlarla ilişkilendirilecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın