“Âlimler Şehri: Erken Modern Dönem Atinası’nı Osmanlılaştırmak”
12 Aralık 2024, 18.00
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü ve Yavuz Sezer’in Arkadaşları’nın, mimarlık tarihçisi Yavuz Sezer anısına düzenlediği konuşma serisinin dördüncüsünde Helenizm ve İslam’ın kesiştiği alanlarla ilgilenen kültür tarihçisi Elizabeth Key Fowden ağırlanıyor. Fowden’ın “Âlimler Şehri: Erken Modern Dönem Atinası’nı Osmanlılaştırmak” başlıklı konuşması 12 Aralık’ta ANAMED Oditoryumu’nda gerçekleşecek.
2021’de hayatını kaybeden tarihçi ve akademisyen Yavuz Sezer’in düşünsel mirasını yaşatmak amacıyla düzenlenen konuşma serisi “Yavuz Sezer Anma Konuşmaları”, dördüncü yılında devam ediyor. Her yıl mimarlık tarihi, şehir tarihi, kültür tarihi, kitap tarihi gibi alanlarda önemli katkılar sağlamış uzmanları ağırlayan etkinliğin bu yılki konuğu, Cambridge Üniversitesi Klasik Bilimler Fakültesi’nde araştırmacı olan ve özellikle Helenizm ve İslam’ın kesiştiği alanlarla ilgilenen kültür tarihçisi Elizabeth Key Fowden. 12 Aralık’ta saat 18.00’de ANAMED Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinlikte Fowden, “Âlimler Şehri: Erken Modern Dönem Atinası’nı Osmanlılaştırmak” başlıklı bir konuşma yapacak.
Âlimler şehri Atina’nın göz ardı edilmiş geçmişi
Konuşmasında Süryani, Ermeni, İranlı, Arap ve Osmanlı yazarlar arasında “Âlimler Şehri (Medinetü’l-Hükema)” olarak bilinen Atina’ya odaklanacak olan Fowden, bu tanımlamanın Atina mimarisinin on dokuzuncu yüzyıl öncesine ait, büyük ölçüde gölgede kalmış veya göz ardı edilmiş yorumlarında nasıl yer aldığını ele alacak..
Fowden aynı zamanda Atina hakkındaki araştırmaların yakın zamana kadar yalnızca “antik ve modern” terimleriyle çerçevelenmesine dikkat çekecek ve bu yaklaşımın antik kentin etkileyici mimari mirasıyla birlikte yaşayıp ona anlam katan ortaçağ ve erken modern, yani Hıristiyan ve Müslüman evrelerini nasıl görmezden geldiğini ele alarak önemli bir tarihyazımı sorununa ışık tutacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.