İktisadi Kalkınma Vakfı, 22 Kasım 2024 tarihinde, European Neighbourhood Council (ENC) iş birliğiyle “Tedarik Zincirleri ve Ulaştırma Koridorları: Daha Fazla Bağlantısallığa Doğru” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrasında Asya-Avrupa ulaştırma koridorları açısından giderek önemi artan ‘Orta Koridor’a ve bu hattın daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekildi. Türkiye’nin Avrupa’nın ulaştırma, enerji ve tedarik zincirlerindeki önemli rolü vurgulandı ve Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin en önemli unsurlarından birini oluşturduğu ifade edildi. Türkiye’nin yanısıra Orta Koridor’un önemli noktalarını oluşturan bölge ülkelerinin konumu da ele alındı ve Orta Koridor’un etkin kullanımı açısından sorunlar ve sınamalar tartışıldı.
Etkinliğin karşılama konuşmaları İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve ENC Direktörü Samuel Doveri Vesterbye tarafından yapıldı. İKV Başkanı Zeytinoğlu konuşmasında günümüzün karmaşık zorlukları karşısında, Türkiye ve AB’nin birlikte çalışarak sorunlara ortak yaklaşımlar ve ortak çözümler geliştirmesini gerektirdiğinin altını çizdi. Başkan Zeytinoğlu, Türkiye ve AB, hem kıta Avrupası’nın stratejik geleceğini şekillendirme hem de güvenliğini sağlama adına ilişkilerini yoğunlaştırması gerektiğine vurgu yaptı ve bunun başarılmasının güvenin yeniden inşa edilmesi, kurumsal ve yapısal diyaloğun yeniden sağlanmasından geçtiğini söyledi. Başkan Zeytinoğlu son olarak, “katılım sürecinin canlandırılması her iki taraf için de ortak bir hedef olmalı çünkü AB genişlemesi Türkiye olmadan tutarlı olamayacaktır” dedi.
Konferansın açış konuşmaları Türkiye’nin AB Nezdinde Daimî Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Kazakistan’ın AB ve NATO Misyonu Başkanı Büyükelçi Margulan B. Baimukhan ve Türkmenistan’ın AB ile NATO Misyonu Başkanı ve Belçika Büyükelçisi Sapar Palvanov tarafından yapıldı.
Trans-Hazar Koridoru’nun Avrupa-Asya bağlantılarında oynadığı kilit role vurgu yapan Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin hem Karadeniz hem de Akdeniz’e kıyısı olan stratejik konumuna ve Avrupa-Asya bağlantısını güçlendirmek için son 20 yılda yaptığı yatırımlara dikkat çekti. Büyükelçi Kaymakcı, Türkiye’nin coğrafi olarak Avrupa’ya Lefkoşa ve Gürcistan’dan daha yakın olduğunu belirtti ve Avrupa’nın Türkiye’yi bağlantı projelerinin dışında bırakmaması gerektiğini vurguladı. Büyükelçi Kaymakcı, Orta Koridor’un gelişiminde Türkiye’nin kilit rolünü vurgulayarak, Türk taşımacılarının AB ülkelerinde karşılaştıkları kota ve vize sorunlarına dikkat çekti. Kaymakcı, sınır kapılarının dijitalleşmesi ve süreçlerin iyileştirilmesi için ortak yatırımların önemine değinirken, Türkiye’nin AB ile ulaşım bağlantılarını güçlendirmek için 250 milyar avro yatırım yaptığını ve yeni yatırımlara hazır olduğunu ifade etti. AB ve diğer paydaşların da bu bağlantıların geliştirilmesine katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Büyükelçi Kaymakcı, Türkiye’nin Orta Koridor projelerine aktif olarak dahil edilmesinin önemini vurguladı.
Açış konuşmalarının ardından konferansın panel bölümüne geçildi. Moderatörlüğü ENC Direktörü Samuel Doveri Vesterbye tarafından yapılan “Ulaştırma, Koridorlar ve Tedarik Zincirleri Açısından AB’nin Dayanıklılığı ve Bağlantısallığı” başlıklı ilk panelin konuşmacaları Türkiye’nin Katar ve OECD eski Büyükelçisi Mithat Rende, Avrupa Komisyonunun Uluslararası Ortaklıklar Genel Müdürü ve Üst Düzey Danışman Henrik Hololei ve Finlandiya Büyükelçi Ikka Raisänen oldu. Panelin bu bölümünde, AB’nin ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi, kritik ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi, tedarik zincirlerinin dayanıklılığının artırılması, sürdürülebilir ve dijital ulaştırma çözümleri, küresel bağlantısallığın güçlendirilmesi ve stratejik ortaklıkların rolü gibi konular ele alındı.
Konferansın “Tedarik Zincirleri ve Ulaştırma Koridorları: Bir Merkez Olarak Türkiye” başlıklı ikinci panelin moderatörlüğünü İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas üstlenirken, konuşmacıları Rhenus Proje Direktörü Heinrich Kerstgens, ENC Direktörü Samuel Doveri Vesterbye ve UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl oldu. Panelde Türkiye’nin stratejik konumu sayesinde tedarik zincirlerinde ve ulaştırma koridorlarındaki merkezi rolü, lojistik altyapısının güçlendirilmesi, dijitalleşme ve sürdürülebilir ulaştırma çözümleri, sınır geçişlerindeki süreç iyileştirmeleri ve Türkiye-AB iş birliğiyle küresel ticaretin rekabet gücünün artırılması gibi konular masaya yatırıldı.
Toplantı katılımcıların soruları ve konuşmacının yanıtlarının ardından son buldu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.